Ghid de contracepție. Ce e nevoie să știi?

Ghid de contracepție. Da, e nevoie de el. Pentru că, fiecare femeie are dreptul de a decide asupra celui mai potrivit moment de a aduce pe lume un copil. Dar din păcate, statisticile ONU arată că țara noastră are cea mai ridicată rată de avorturi din Europa: 480 de avorturi la 1000 de nașteri.

 

Sunt cifre care arată că aproape jumătate dintre românce nu se interesează de metodele de contracepție pe care le-ar putea folosi atunci când nu-și doresc o sarcină și, la fel de îngrijorător, nici nu merg la medic pentru un consult ginecologic odată ce au simptome de sarcină.

Care sunt metodele de contracepție?

Nu este suficient să citești pe internet despre metodele de contracepție. De multe ori, o pilulă anticoncepțională despre care ai citit poate avea reacții adverse în cazul tău. Tocmai de aceea, este important să mergi la medicul ginecolog care, pe baza unor analize medicale, îți va recomanda cele mai potrivite metode de contracepție.

Ghid de contracepție. – cele mai cunoscute metode

Pilulele contraceptive și prezervativul sunt, probabil, cele mai cunoscute metode de contracepție. Dar este bine să se știe că acestea pot fi împărțite în mai multe tipuri:

Metode hormonale – pilula contraceptivă, injecțiile hormonale cu efect contraceptiv, inelele vaginale contraceptive

Dispozitive contraceptive intrauterine – steriletul

Metode de contracepție tip barieră – diafragma, prezervativul, geluri, ovule

Metode bazate pe identificarea perioadei fertile – metoda calendarului și măsurarea

temperaturii bazale

Contracepția permanentă – ligatura trompelor uterine la femei, vasectomia la bărbați

Contracepția de urgență – pastila de a doua zi

Pilula contraceptivă este cea mai folosită metodă de a preveni apariția unei sarcini nedorite. Este bine ca acestea să fie recomandate de către medicul ginecolog, pe baza unor analize, nu luate la întâmplare. Rolul acestora este de a preveni o sarcină, dar se pot recomanda și ca tratament pentru diminuarea simptomelor premenstruale dureroase sau atunci când există diagnosticul de ovare polichistice, pentru ameliorarea manifestărilor neplăcute. De asemenea, este important de reținut că pilula contraceptivă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Cum și când?

Montarea unui sterilet este o opțiune comodă mai ales când te gândești la o metodă de contracepție pe termen îndelungat. Există două tipuri, steriletul cu fir de cupru și sterilerul hormonal, al căror grad de eficiență ajunge la 97-99%. Au o durată de 5 ani, pentru cel hormonal, și de maximum 7 ani, pentru cel de cupru.

Tu ce alegi?

Metodele de contracepție tip barieră – diafragmă, prezervativ, gel, ovule pelicule cu spermicid – au rolul de a împiedica spema să ajungă în uter pentru a fecunda ovulul. Prezervativul este cea mai folosită metodă de contracepție, iar pe lângă rolul lui important, acesta protejează și împotriva unei infecții cu transmitere sexuală – herpes genital, Chlamydia, Gonoreea, HIV etc.

Calendar? Da sau nu?

Metoda calendarului sau măsurarea temperaturii bazale sunt două metode de contracepție care presupun, înainte de orice, o bună cunoaștere a propriului corp. Sunt metode care, pentru a funcționa 100%, au nevoie de o evidență precisă a menstruațiilor, a perioadei de ovulației, a temperaturii măsurate pe parcursul a mai multor luni (cicluri menstruale), tocmai de aceea, acestea nu sunt considerate metode sigure de contracepție.

Ești pregătită?

Legarea trompelor sau ligatura acestora înseamnă, în fapt, o intervenție chirurgicală în timpul căreia trompele uterine sunt tăiate, blocate sau legate pentru a împiedica astfel ovulul să ajungă la uter pentru a fi fecundat de spermatozoid. Este o procedură ce se adresează femeilor care nu-și doresc deloc să aibă copii sau celor care nu-și mai doresc să rămână însărcinate. În cazul bărbaților, sterilizarea permanentă poartă numele de vasectomie.

Este eficientă?

Pastila de a doua zi este considerată eficientă în 95% dintre cazuri, atunci când este administrată în primele 24 de ore de la raportul sexual neprotejat și 89% eficientă după 72 de ore de la actul sexual. Despre aceasta este important de știut că nu este recomandată mai mult de două ori pe an, putând determina dereglarea prelungită a ciclului menstrual, și poate avea reacții adverse precum greaţă, vomă, migrene, dureri de cap, stări de amețeală.

My title page contents