FIV sau inseminare artificiala?

FIV

Infertilitatea este o afectiune tacuta, care afecteaza la nivel mondial unul din patru cupluri. Diagnosticul de infertilitate se pune doar atunci cand după 12 luni de activitate sexuala regulata, neprotejata, sarcina nu apare. Si atunci cum faci? Ce alegi? FIV sau inseminare artificiala?

 

Tehnicile moderne vin in ajutorul cuplurilor care isi doresc sa traiasca miracolul si bucuria de a deveni parinti. Iar cele mai cautate si folosite metode de reproducere umana asistata sunt FIV sau fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala. Ce inseamna fiecare si care sunt diferentele dintre ele?

Inseminarea artificiala

Cateodata, natura trebuie ajutata pentru a obtine o sarcina, iar inseminarea artificiala (sau IA) mareste sansele unui cuplu de a deveni parinti. In esenta, inseminarea reprezinta modalitatea prin care sperma este introdusa adanc in uter, cat mai aproape de ovocit, astfel incat fecundarea sa aiba loc mai usor. Aceasta procedura medicala se realizeaza, in cele mai multe dintre cazuri, dupa ce sperma a fost tratata in laborator pentru a fi in cei mai buni parametri.

Cand alegi asta?

Se apeleaza la aceasta solutie daca, in urma testelor specifice (spermogramei), iese la iveala faptul ca numarul spermatozoizilor tinde catre o valoare foarte mica sau ca au o mobilitate redusa. Un alt caz pentru care se recomanda insemninare artificiala este atunci cand femeia prezinta o ingustare (o stenoza) a canalului cervical, ceea ce face aproape imposibila trecerea spermatozoizilor. Procedura este bine sa fie facuta in perioada de maxima fertilitate determinata in urma examinarilor ecografice si a testelor de ovulatie. Ca si in cazul fertilizarii in vitro, exista riscul de sarcina multipla. De asemenea, este bine sa stii ca dupa trei inseminari nereusite, este timpul sa te gandesti la urmatorul pas. Inseminarea artificiala are o rata de reusita mai mica, in general, decat fertilizarea in vitro.

Fertilizarea in vitro

FIV este o metoda de reproducere umana asistata medical care presupune crearea embrionului in afara corpului uman. Prin procedeul de punctie sunt colectate ovocite produse in urma stimularii ovariene si fecundate apoi in laborator. In clinicile de specialitate din intreaga lume, se ajunge la aceasta procedura dupa ce au fost incercate si alte metode de tratamente clasice de fertilitate (cum este si inseminarea artificiala) si care, din pacate, au esuat. In primul rand, este bine sa stii ca intre copilul conceput pe cale naturala si cel prin fertilizare in vitro nu este nicio diferenta.

Cand alegi aceasta procedura?

Aceasta procedura medicala se recomanda atunci cand cuplurile au probleme importante de sanatate cum ar fi lipsa trompelor uterine la femeie ori probleme grave ale spermei la barbat. Exista si cazuri in care femeia, in urma analizelor riguroase, afla ca rezerva ovariana este inexistenta sau se confrunta chiar cu menopauza precoce. Pentru aceste cazuri care pot parea fara rezolvare, fertilizarea in vitro poate face adevarate miracole. In urma procedurii de fertilizare in vitro, aproximativ 10% dintre sarcinile obtinute sunt gemelare, iar 3% sunt sarcini cu tripleti.

Este important sa stii ca, atunci cand sarcina intarzie sa apara, trebuie sa mergi la medicul specialist in infertilitate. Printre cei mai importanti factori ai infertilitatii la femei se numara varsta, dereglarile hormonale, endometrioza, problemele trompelor uterine, stresul, fumatul, excesul de alcool si, nu in ultimul rand, un regim alimentar nesanatos.

 

 

My title page contents