Afecțiuni ginecologice pe vârste

Afecțiuni ginecologice pe vârste? Ba bine că da! Patologia ginecologică este pe cât de vastă pe atât de specifică pe categorii de vârste. Încă din adolescență pot apărea probleme în ceea ce privește sângerarea menstruală, traumatisme ale organelor genitale, dureri pelviene anormale sau afecțiuni vulvare și vaginale, adesea de cauze infecțioase.

Începand cu vârsta de 20 de ani și cu debutul vieții sexuale, tinerele ar fi bine să fie informate cu privire la afecțiunile cu care se pot confrunta, pentru a le recunoaște simptomele și a se adresa specialistului în vederea inițierii tratamentului.

Afecțiuni ginecologice pe vârste. Ce spune doctorul?

La această vârstă, riscul cel mai mare îl reprezintă bolile cu transmitere sexuală și sarcinile neplanificate. Dintre bolile cu transmitere sexuală, un risc important îl reprezintă Gonoreea și infecția cu Chlamydia. Nedepistate și netratate, acestea pot duce la boli inflamatorii pelvine, la infecții ale trompelor uterine și a uterului și, în final, la infertilitate.

O alta boală cu transmitere sexuala foarte răspândită este infecția cu papilloma virusul uman (HPV). De asemenea, pentru că la această vârstă femeile sunt foarte active sexual, sunt și mai predispuse la infecții ale tractului urinar. În ceea ce privește sarcinile neplanificate, pentru a fi evitate este de preferat ca metoda contraceptivă să fie aleasă împreună cu medicul ginecolog.

Afecțiuni ginecologice pe vârste: 30 de ani

Fără a putea spune neapărat că sunt specifice vârstei de 30 de ani, cu toate acestea există o serie de afecțiuni care sunt mai frecvent diagnosticate în această perioadă. Ne referim la chisturile ovariene și sindromul ovarelor polichistice, la endometrioză sau la sarcina extrauterină. De subliniat faptul că, în absența unor controale regulate, anuale, multe dintre aceste afecțiuni sunt diagnosticate abia atunci când sunt investigate cauzele pentru care femeia nu poate obține o sarcină. Ar mai fi de adăugat că în ultimii ani se constată și o creștere a numărului de cazuri de menopauză precoce.

Afecțiuni ginecologice pe vârste: 40 de ani

Vârsta de 40 de ani are, la randul ei, o serie de neplăceri din sfera ginecologică ce tind să se manifeste mai frecvent decât la alte vârste. Este vorba despre chisturile ovariene și fibroamele uterine, dar și despre posibile inflamații ale trompelor uterine. Având în vedere că vârsta la care femeile decid să devină mame este tot mai înaintată, ajungând spre pragul de 40 de ani, cel mai adesea se pune problema scăderii dramatice a rezervei ovariene și implicit a infertilității.

Afecțiuni ginecologice pe vârste: 50 de ani

Începând cu vârsta de 50 și cu instalarea menopauzei, atenția vizavi de sănătate capătă alte dimensiuni. Controalele periodice devin vitale, la modul propriu. De la această vârstă atenția este îndreptată către prevenirea și depistarea precoce a diferitelor tipuri de cancere, precum cel ovarian, de col uterin și de corp uterin (numit și cancer al endometrului).

My title page contents