UN AN FRAGIL! Manevrati cu dragoste! De la modul in care il infesi pana la ce incaltaminte ii alegi, poti face greseli care ii vor sabota dezvoltarea. Specialistii s-au pus de acord sa ne prezinte 5 cele mai des intalnite greseli comise de parinti in primul an de viata al copiilor.
GRESEALA. Il tii pe bebe infasat toata noaptea.
Chiar daca „tratamentul” e din alta epoca, desuet si contraindicat (inca se vorbeste despre asta), infasarea se mai practica in multe case din timpurile noastre. Unii parinti spun ca ajuta in calmarea bebelusului, altii in linistirea colicilor. Dar tinand copilul infasat 24 de ore din 24 nu faci decat sa intarzii dezvoltarea motorie normala a acestuia – muschii, oasele si ligamentele nu vor avea ocazia sa se miste.
Ce poti face?
Daca totusi sfatul bunicii de a-l tine pe cel mic infasat castiga mai multa credibiltate de cat sfaturile unor medici, nu-l mai tine infasat decat cand doarme. Cand e treaz, lasa-i libertatea de miscare. Asaza-l pe burtica pe o suprafata tare si ofera-i jucarii la care sa ajunga daca intinde manutele.
GRESEALA. Il pui in fundulet cand inca nu este pregatit pentru asta.
Natura nu da gres niciodata. Lasat singur, un bebelus nu se va aseza direct in sezut, daca nu a petrecut suficent de mult timp pe burtica, daca nu a apucat sa se rostogoleasca, sa se tarasca in patru labute. Nu are inca muschii necesari statutului in fundulet dezvoltati. Pus direct in fundulet nu vei face decat sa-i presezi inutil coloana. In plus, un copil invatat sa stea in fundulet nu stie sa revina in pozitie patrupeda, nu poate sa se miste fara sa cada si chiar va invata mai greu mersul in patru labe sau deloc. Creierul lui va pierde din organizarea cerebrala pe care mersul in patru labe – mana-picior opus – i-o ofera.
Ce poti face?
Pai, e simplu. Ofera-i timp bebelusului tau sa se joace pe podea, stand pe burtica, apoi rostogolindu-se, mergand in patru labe si ridicandu-se singur pe doua picioare. Lasa-l sa parcurga toate aceste etape pentru o buna si armonioasa dezvoltare.
GRESEALA. Il pui intr-un premergator ca sa invete sa mearga.
Acest lucru face mai mult rau decat bine… din pacate. Premergatorul reduce balansul si diminueaza abilitatile naturale ale mersului, ceea ce duce la un mers anormal greu de corectat ulterior. Cand stau in premergator, piciorusele bebelusilor atarna, iar cand pasesc ei nu calca pe toata talpa, ci se imping din varfurile degetelor de la picioare. O pozitie total gresita pentru a invata mersul!
Ce poti face?
Ofera-i ajutoare sigure amplasate prin toata casa de care sa se tina si sa se ridice in doua picioare. Acest lucru se va intampla in mod normal intre 9 si 10 luni de viata, iar in alte cateva luni, bebe va putea chiar sa faca doi-trei pasi tinandu-se de mobila.
GRESEALA. Intotdeauna il pui pe bebe pe spate.
Chiar daca toti specialistii din lume recomanda pentru bebelusi dormitul pe spate pentru evitarea sindromului mortii subite, supravegheati, bebelusii au nevoie pentru o buna dezvoltare sa petreaca timp pe burtica.
Pus pe burtica, un bebelus isi fortifica muschii gatului si ai umerilor, isi imbunatateste coordonarea motrica – toate acele miscari care il ajuta sa apuce, sa se rostogoleasca, sa stea in fundulet, sa se ridice in picioare si, mai tarziu, sa faca primii pasi.
Ce poti face?
Incepe cu sedinte de cinci minute in care sa-l asezi pe burtica, direct pe podea, dupa ce bebe a implinit sase saptamani. Creste timpul treptat, pana ce, in jurul varstei de patru luni sa petreaca in jur de 20 de minutepe burtica.
GRESEALA. Il pui in pat sa exerseze rostogolirea si mersul.
O suprafata moale determina modificarea miscarilor naturale ceea ce duce la o gresita abordare a mersului.
Ce poti face?
Foloseste o saltea de gimnastica pentru a preveni lovirile in caz de cadere, dar permite-i bebelusului sa mearga cu piciorul gol direct pe podea ori de cate ori acest lucru este posibil. Ii intareste musculatura si il ajuta sa invete mersul corect.