Stresul si chimicalele au efecte devastatoare asupra bebelusului tau

Dezvoltare creier bebelus

Stresul si chimicalele in timpul sarcinii ar putea efecte negative pe termen lung asupra dezvoltarii bebelusului. Uite ce poti face pentru a proteja sanatatea micutului tau!

Cele mai multe dintre viitoarele mame stiu cat este de important sa aiba o stare de sanatate buna pe durata sarcinii.

O alimentatie echilibrata si variata, vitamine, miscare, dar si evitarea la anumite obiceiuri nesanatoase sunt esentiale. Stii deja ca trebuie sa eviti tutunul, alcoolul, spatiile poluate sau anumite medicamente. Ei bine, stresul si expunerea la  chimicalele din mediul inconjurator pot avea efecte devastatoare asupra sanatatii bebelusului!

Un bebelus in dezvoltare este foarte vulnerabil. Organele sunt in formare, inima incepe sa bata si in orice moment factori externi daunatori pot afecta dezvoltarea acestuia.

Susceptibilitatea fatului la actiunea unor astfel de factori variaza de-a lungul sarcinii, fiind maxima in primul trimestru si scazand pe masura ce varsta  creste.

Cercetatorii de la Harvard si Mt Sinai au descoperit ca atat substantele chimice din mediul inconjurator, cat si stresul pot afecta semnificativ dezvoltarea creierului la fat. Mai mult, acesti factori au un impact negativ asupra sanatatii copilului pe termen lung.

In functie de gradul de expunere a mamei, fatul poate se poate confrunta cu un risc crescut de autism sau malformatii congenitale.

Dezvoltarea creierului este afectata de stres si chimicale

Stresul cronic in timpul sarcinii duce la eliberarea unor neurochimicale si hormoni care pot deregla dezvoltarea unor sisteme de baza la bebelus. Mai mult, stresul are un impact negativ atat asupra sistemului imunitar al mamei, cat si al copilului. In acest caz, chiar si o expunere redusa la chimicale poate avea efecte devastatoare. De ce? Stresul amplifica toate aceste efecte negative!

Stresul cronic poate fi cauzat de diverse situatii: decesul sau boala unei persoane dragi, probleme la locul de munca, dificultati financiare, probleme de cuplu sau chiar o relatie abuziva.

Expunerea la substantele chimice din mediul inconjurator se poate datora:

  • conditiilor de munca  – un mediu in care ai fost expus la un nivel ridicat de toxicitate zilnic
  • zonei in care locuiesti  – trafic, poluare, apropiere de ferme care folosesc pesticide sau fabrici

Cum poti contribui la dezvoltarea bebelusului tau

Pentru a contracara efectele nocive ale stresului si chimicalelor din mediul inconjurator urmeaza acesti pasi.

              • Dieta pe care o urmezi in timpul sarcinii este esentiala pentru dezvoltarea corespunzatoare a creierului bebelusului. Consuma cat mai multe alimente bogate in Omega 6 si 7, vitamina E si fier!
              • Participa la activitati care reduc nivelul stresului in timpul sarcinii, dar si dupa. Desi nu poti elimina complet stresul din viata ta, este important sa inveti cum sa il tii sub contro. Miscare fizica, meditatie sau exercitii de yoga prenatala  –  toate sunt moduri eficiente si sanatoase de a faca fata stresului. Acestea vor fi benefice atat pentru tine, cat si pentru bebelus!
              • Este imposibil sa eviti TOATE chimicalele  din mediul tau, dar exista multe schimbari simple pe care le poti implementa in rutina ta de zi cu zi pentru  a reduce expunerea la substante toxice. Iata ce poti face: descalta-te de pantofi cand intri in casa, sterge praful cat mai des, spala-te pe maini des cu un sapun organic. Incearca sa folosesti produse de curatenie organice si opteaza pentru cosmetice si produse de ingrijire bio.
              • Elimina cat mai mult posibil din rutina zilnica produsele din plastic, mai ales cand vine vorba despre servitul si depozitarea alimentelor.

 

 

My title page contents