Hai, ia la pas băile tradiționale secuiești.Da, da, pe măsură ce vremea se încălzește, gândul ne zboară tot mai mult la vacanțe. E și firesc. Vrem să evadăm, să ne încărcăm plămânii de oxigen, să luăm toată căldura soarelui. Apropo, tu unde mergi în vacanță?
Dacă destinația ta de vacanță este Ținutul Secuiesc, atunci e musai să-ți rezervi timp și pentru o vizită la băile tradiţionale secuiești. Aflate în mijlocul naturii, acestea sunt mici oaze de liniște, locuri ideale pentru cei care vor să se întoarcă la puterile tămăduitoare ale naturii.
Dar ce sunt băile tradiționale secuiești?
Băile secuiești sunt nişte mici bazine din lemn, în aer liber, construite în apropierea izvoarelor de apă minerală. În acestea se captează apă minerală rece, iar scopul este ca dioxidul de carbon să se depună pe corp și să îmbunătățească circulația sanguină. Aceste băi pot fi folosite gratuit atât de către localnici, cât și de către turişti. Scopul? Tratarea sau ameliorarea unor boli precum hipertensiune, dureri reumatice, insuficienţă cardiacă.
Impresionant câte daruri primim de la natură, corect? Și când te gândești că nu trebuie decât să ne bucurăm de ele. Și încă ceva! Surprizele nu se opresc aici: în apropierea unora dintre băile tradiționale secuiești vei găsi mofete sau saune. Și toate acestea gratis! Sună bine, nu-i așa?
Unde te poți bucura de o baie tradițională secuiască?
Iată cele mai importante băi tradiționale secuiești:
Baia Apor – Băile Balvanyoș
Aici se găsesc cele mai rare tipuri de ape minerale, 8 izvoare cu diferiți parametri fizico-chimici; pH-ul acestora variază între 1,82-4,28. Izvoarele și bazinele de aici sunt considerate unice în Europa, conținând pe lângă alaun și o cantitate mică de acid sulfuric (vitriol).
Baia Bugyogó – Valea Zălanului
Este o baie tradițională rustică, într-un sat mic – cu doar câteva zeci de locuitori. Locul este însă renumit, fiindcă aici este locul unde Prințul Charles, moștenitorul tronului Angliei, deține o proprietate. În plus, nu departe de baia tradițională se află și două izvoare de apă minerală, precum și o mofetă.
Baia Csiszár – Băile Bálványos
Zona a devenit cunoscută datorită izvoarelor de apă minerală.
Baia Fortyogó – Peteni
În mijlocul câmpului, într-un tinov (mlaștină) se află un bazin în care bolborosește apa. Un cadru parcă desprins dintr-un film. În depărtare se văd Munții Vrancei, ca într-un tablou care înconjoară această oază cu apă care depășește sfera băilor tradiționale secuiești. Aici, turiștii sau localnicii se pot răsfăța atât vara, cât și iarna, cu o saună finlandeză cu sistem de încălzire cu lemne.
Pe lângă acestea, în pavilionul amplasat în apropiere, grupuri mici de vizitatori pot servi în liniște o gustare. Aici însă, este nevoie de o programare prealabilă.
Baia lui Moș Martin – Bățanii Mici
Așa cum o spune și numele, poți deduce că baia și-a căpătat numele după un vizitator fidel, numit de copii „Moș Martin”. Realitatea este că, din când în când, chiar și adevăratul Moș Martin mai vine să se bălăcească în bazinul cu ape minerale. Știe el ce știe!
În acest loc există, de asemenea, o fântână cu apă minerală, un bazin terapeutic, precum și o alee a poveștilor. Este un (alt) loc minunat!
Baia Nádika
Întregul Ţinut Secuiesc, în special judeţul Covasna, este deosebit de bogat în băi cu efect terapeutic pe care, înaintea dictaturii comuniste, localnicii le foloseau frecvent, însă după naționalizarea terenurilor, aceste facilităţi comunitare s-au degradat, devenind astfel inutilizabile. Prin iniţiativa Fundaţiei Ars Topia din Ungaria, în ultimii ani, mai multe băi de acest fel au fost renovate în mai multe localități din regiune. Astfel că, și această baie poate fi din nou utilizată.
Participanţii la clacă au construit o casă comunitară, un spaţiu pentru izvor acoperit cu şindrilă, un vestiar, un bazin de 3×3 metri cu o adâncime de 140 cm, un teren de joacă pentru copii, au amenajat şezlonguri şi au montat panouri de informare. Proiectantul şi executantul ideii „Dealul Spiral” a fost artistul Alpár Péter.
Baia Puturosu’ – Belin – Baia Puturosu’ (Büdös)
Aflată la 2 km de satul Belin a fost, de asemenea, reabilitată în anul 2016. Apa sulfuroasă a acestuia a fost utilizată pentru cură încă din sec. al 19-lea, iar celălalt izvor este introdus în Centrul Drumul apelor minerale din Belin.
Dă o fugă și covinge-te de realitatea de basm din ținutul Covasnei, un loc de o frumusețe și o bogăție rare. Ți-ai ales o baie preferată sau vrei să le testezi pe toate? Pentru mai multe informații, accesează site-ul https://visitcovasna.com/ și nu mai sta pe gânduri!