Implantul dentar în sarcină – Maternitatea este un moment crucial în viața unei femei, și trebuie trăit în cea mai mare seninătate și pace.
Cu toate acestea, unele probleme de sănătate pot pune viitoarea mamă în dilemă, deoarece nu este întotdeauna posibil să se supună intervențiilor, tratamentelor și anesteziei.
De ce sunt necesare controale dentare în timpul sarcinii?
Sarcina crește riscul parodontitei, din cauza scăderii salivare și a modificărilor țesuturilor parodontale. Modificările hormonale, vasculare și imunologice asociate sarcinii pot genera, la nivelul țesuturilor gingivale, un răspuns inflamator diferit de cel al unei paciente aflate într-o situație normală. În timpul celor 9 luni de sarcină se schimbă totul, astfel că în corpul femeii au loc o serie de adaptări sistemice: Modificările hormonale cresc prezența bacteriilor și ar putea declanșa un răspuns imun modificat. Nivelurile ridicate de estrogen în timpul sarcinii determină unele modificări ale mucoasei bucale. Ca urmare, răspunsul gingival ar putea fi modificat.
Ce se întâmplă cu îngrijirea dentară în această perioadă?
Îngrijirea dentară este sigură și eficientă în timpul sarcinii. Cu toate acestea, femeia însărcinată trebuie să acorde o atenție deosebită invazivității procedurilor stomatologice. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a amâna îngrijirea dentară de rutină. Este important ca viitoarea mamă să acționeze în siguranță adoptând cu atenție unele măsuri de precauție. Modificările hormonale necesită în sine o mai bună igienă orală și mai multă îngrijire. De aceea, controalele dentare sunt frecvent recomandate în timpul sarcinii și, ca întotdeauna, prevenirea joacă un rol fundamental.
O femeie gravidă poate fi supusă unei intervenții chirurgicale de implantare dentară?
Răspunsul (aproape evident) este afirmativ, dar din mai multe motive foarte importante este mai bine ca intervenția chirurgicală de implantare dentară să fie amânată după naștere. După primul trimestru, femeile însărcinate sunt mai susceptibile de a fi supuse unor controale dentare de bază pentru prevenirea cariilor, și tratamente dentare precum obturații, scalare, reconstrucții cu coroane dentare și tratamente pentru canalul radicular.
„În primul trimestru, terapia dentară trebuie limitată categoric; tehnicile invazive pot crește riscul pentru făt. Terapiile simple pot fi programate pentru al doilea trimestru adoptând planuri de tratament care să asigure confortul pacientei, cu schimbări frecvente de poziție. Așadar, începutul celui de-al doilea trimestru este cea mai sigură perioadă pentru efectuarea unei proceduri terapeutice dentare, întrucât riscul de întrerupere a sarcinii este mai mic decât în primul trimestru. În plus, în această perioadă, tratamentele se pot efectua în continuare confortabil. După aceea, uterul va crește în dimensiune creând disconfort. Întotdeauna trebuie luat în considerare faptul că stresul, anxietatea și durerea ar putea provoca daune atât viitoarei mame, cât și copilului. Terapiile extinse sau complexe, cum ar fi intervenția chirurgicală, ar trebui, de preferință, amânate până la sfârșitul sarcinii sau după naștere.”, ne informează dr. Lorelei Nassar.
Implantul dentar în sarcină – Când este posibil să se efectueze o intervenție chirurgicală în timpul sarcinii?
„Dacă viitoarea mamă suferă de durere de dinți în timpul sarcinii, medicul dentist va trebui să evalueze gravitatea cazului. Dacă tabloul clinic este serios și se poate agrava pe termen scurt, este recomandabil să se intervină imediat pentru a evita complicațiile. De fapt, sarcina nu este un obstacol insurmontabil și, dacă durerea resimțită de mamă sau chiar mai rău, o posibilă infecție amenință sănătatea fătului, este recomandabil să se intervină în ciuda sarcinii.”, explică medicul.
Sunt recomandate implanturile dentare în perioada sarcinii? Ce riscuri există?
„În primul rând, trebuie subliniat faptul că fiecare situație trebuie evaluată împreună cu medicul care monitorizează sarcina. Apoi, medicul dentist va evalua atât natura problemei, cât și gravitatea acesteia, dar mai ales dacă este cu adevărat necesar să se intervină. În general, este posibil ca pacientele însărcinate să fie tratate în deplină siguranță, fiind necesare doar mici precauții.”, este de părere dr. Nassar.
Prin urmare, implanturile dentare nu reprezintă un risc în sine, nici măcar pentru femeia însărcinată. Fiecare sarcină are problemele sale și trebuie analizată diferit în fiecare situație. Așa cum am amintit deja, nivelurile ridicate de estrogen la femeile însărcinate ar putea crește riscul de infecție și astfel pot promova sângerarea excesivă a gingiilor și apariția cariilor dentare. De aceea, în majoritatea cazurilor, medicii stomatologi recomandă pacientelor să aștepte cel puțin până la naștere înainte de a fi supuse unei intervenții chirurgicale de implantare dentară. „În general, dacă nu există probleme speciale, este recomandabil ca femeia gravidă să aștepte până la sfârșitul sarcinii, pentru a evita operațiile care pot necesita raze X sau utilizarea medicamentelor nocive, cum ar fi antiinflamatoarele și unele antibiotice. ”, precizează specialistul.
Implantul dentar în sarcină. De ce să ții cont pe toată perioada sarcinii?
Întotdeauna ia în considerare următorii factori:
Anestezia – Este recomandabilă evitarea sedării sau anestezia generală în timpul celor nouă luni. În schimb, utilizarea anestezicelor locale nu este dăunătoare mamei și fătului, deoarece greutatea moleculară mare a acestor substanțe le împiedică să traverseze placenta. Numeroase studii și cercetări arată că anestezia locală este complet sigură pentru o femeie însărcinată. Dar, totodată, supunerea la o intervenție chirurgicală de implant dentar ar putea implica riscuri grave pentru sănătatea femeii și a copilului nenăscut, și din cauza dozelor mari de anestezice care trebuie utilizate.
Expunerea la razele X ar trebui evitată, deoarece, în special în primele trei luni de viață, copilul nu are mijloacele de a se apăra de radiații. „Deși Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi a declarat că radiografiile sunt sigure pentru femeile gravide, există factori de risc din cauza expunerii bebelușului la raze X. Cu toate că radiografiile din stomatologie implică zona gurii, este întotdeauna cel mai bine ca femeile gravide să evite radiografiile pentru o siguranță sporită. Cât privește stresul, <Asociația Americană a Sarcinii> susține că nivelurile de anxietate ale unei mame pot afecta negativ dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a bebelușului. Așadar, dacă nu este necesar, este recomandată evitarea unei intervenții mai invazive și trebuie găsită o modalitate de a gestiona problema treptat. După sarcină se poate interveni în siguranță.”, sfătuiește dr. Nassar.
Antibioticele care nu cauzează probleme fătului sunt penicilinele și cefalosporinele, în timp ce paracetamolul este recomandat ca analgezic, care are și efecte antipiretice foarte utile.
Concluzia? Implanturile sunt cel mai bine de realizat după nașterea copilului
După naștere, imediat ce te simți pregătită, poți discuta cu medicul stomatolog pentru realizarea implantului dentar.
Ia cea mai bună decizie pentru tine și copilul tău. Primul zâmbet al bebelușului e și al tău!
Vino la un consult la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro!