Importanța și simbolurile Paștelui explicate copiilor. Cum să explici sărbătoarea Paștelui copiilor? Pentru a vorbi despre această sărbătoare celor mici, ar trebui să abordăm subiecte precum semnificația, tradițiile și modul în care este sărbătorită în alte părți ale lumii.
Chiar și cei mici trebuie să cunoască originea acestei mari sărbători: Paștele!
Importanța și simbolurile Paștelui explicate copiilor. Cum să explici Paștele copiilor?
După Crăciun, Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. De aceea, este o ocazie de a le explica copiilor în ce constă această sărbătoare și ce trebuie să cunoască aceștia. Acesta este motivul pentru care părinții ar trebui să le vorbească copiilor despre semnificația Paștelui, tradițiile legate de acesta și modul în care este sărbătorit în alte părți ale lumii.
Etimologia cuvântului Paște este fascinantă și reflectă rădăcinile sale ebraice. Paștele derivă din numele ebraic Pesah (în ebraică פֶּסַח) care înseamnă „trecere” și face referire la eliberarea israeliților din Egipt, conform tradiției biblice.
Această denumire a fost preluată în mai multe limbi europene, cu adaptări specifice:
- Franceză – Pâques
- Spaniolă – Pascua
- Italiană – Pasqua
- Albaneză – Pashkë
- Olandeză – Pasen
- Engleză – Easter, care are o etimologie distinctă, legată de zeița anglo-saxonă Eostre.
Datorită influențelor religioase și culturale, aceste denumiri au păstrat în mare parte legătura cu ideea de sărbătoare și renaștere.
De ce data Paștelui nu este fixă?
Spre deosebire de Crăciun, Paștele nu este sărbătorit la o dată fixă, ci se schimbă în fiecare an. Rămâne însă constanta de a-l sărbători într-o duminică. Acest lucru se datorează faptului că data este calculată pe baza lunii.
În zorii creștinismului, Învierea a fost amintită în fiecare duminică. Ulterior, Biserica Creștină a decis să-l celebreze doar o dată pe an, dar mai multe curente religioase au dezbătut între ele pentru a stabili data evenimentului. Controversele s-au încheiat cu Conciliul de la Niceea din 325 d.Hr., care a încredințat Bisericii Alexandriei din Egipt sarcina de a decide data în fiecare an.
Cum se calculează ziua în care se va sărbători Paștele?
Pornind de la normele Sinodului de la Niceea, conform cărora Paștele trebuia să cadă în duminica următoare primei luni pline de primăvară, astăzi data este calculată științific, pe baza echinocțiului de primăvară și a lunii pline. Pentru calcul, se folosește meridianul Ierusalimului, locul morții și învierii lui Hristos.
Trebuie remarcat faptul că data Paștelui ortodox nu coincide cu cea catolică, deoarece Biserica Ortodoxă folosește calendarul iulian pentru calcul, mai degrabă decât calendarul gregorian. Prin urmare, Paștele ortodox cade la aproximativ o săptămână după Paștele catolic. Cu unele excepții.
Cel mai vechi Paște este cel evreiesc. Se sărbătorește eliberarea poporului lui Moise din sclavia din Egipt și se sărbătorește cu ocazia primei luni pline după echinocțiul de primăvară.
Paștele creștin, pe de altă parte, sărbătorește Învierea lui Hristos. Acesta este sărbătorit în duminica următoare primei luni pline după echinocțiul de primăvară.
Sărbătoarea Paștelui este, de asemenea, legată de trezirea naturii.
Paștele nu simbolizează doar renașterea spirituală, ci este și profund legat de întoarcerea naturii la viață. Primăvara aduce explozia culorilor, înverzirea copacilor și cântecul păsărilor, toate reflectând ideea de reînnoire și speranță.
Evenimentul a avut întotdeauna rezonanțe rurale și datează de la o sărbătoare străveche cu care sosirea primăverii era sărbătorită prin ofrande de recunoștință, inclusiv primele roade ale câmpurilor, și jertfe de miei, a căror carne era mâncată cu o masă rituală. Astăzi, ca și în trecut, pe masă se găsesc spice de grâu transformate în pâine, ierburi, ouă, miel, alimente caracteristice Paștelui.
În multe tradiții, oul de Paște este un simbol al vieții și fertilității. Iar obiceiurile de primăvară, precum curățenia de Paște și decorarea cu flori, subliniază această conexiune dintre sărbătoare și natura înfloritoare.
Totodată, perioada pascală coincide adesea cu momente de reîmprospătare și reconectare. Fie prin plimbări în aer liber, fie prin revenirea la obiceiuri sănătoase.