Infecțiile respiratorii pot fi ținute sub control cu aerosoli – Zile tot mai reci, timp mai puțin petrecut în aer liber, spații închise și slab aerisite, imunitate scăzută… sunt factori care favorizează infecțiile respiratorii tot mai prezente în această perioadă. Te confrunți cu o astfel de situație? Iată cum stau lucrurile:
Căile aeriene superioare reprezintă o primă linie importantă de apărare împotriva bacteriilor, virușilor și a altor substanțe agresive dispersate în mediul în care trăim. De aceea, infecțiile căilor respiratorii superioare sunt cele mai frecvente boli infecțioase acute. Când există o inflamație acută cauzată de viruși și bacterii este implicat întreg sistemul respirator care cuprinde nările, cavitățile nazale, faringele, laringele și care garantează trecerea aerului către traheea, bronhiile și plămânii.
Natura ne vine în ajutor
Apele minerale sulfuroase au fost folosite în mod tradițional în balneologie ca tratament pentru afecțiunile pielii (psoriazis, eczeme, iritații), boli respiratorii și dureri musculo-scheletale. Totodată, apa termală este cu siguranță un panaceu pentru cei cu probleme respiratorii. Datorită compoziției sale, aceasta are un efect benefic asupra tractului respirator, luptă împotriva diferitelor patologii și întărește sistemul imunitar.
Unde? Pe Valea Cernei, la Herculane, 16 izvoare naturale cu apă termominerală sunt înșirate pe o distanță de 4 km, de-a lungul râului Cerna. De altfel, stațiunea balneară Băile Herculane este renumită pentru apele sale sulfuroase, apreciate în toată Europa, atât pentru proprietățile lor curative în tratarea diferitelor afecțiuni, cât și pentru efectele benefice asupra întăririi sistemului imunitar. Cel mai important factor curativ natural, care a creat renumele Băilor Herculane îl constituie izvoarele termale cu apă termosulfuroasă și cele clorurosodice radioactive.
Sulf viu de Herculane, remediu pentru sănătatea căilor respiratorii
O comoară pentru sănătate, sulful termal din apele termominerale din stațiunea Băile Herculane este un sulf solubil, dizolvat în apele termale de mare adâncime, cu o mare putere de pătrundere și de difuziune în organism în timpul îmbăierii. Și astfel, pe drept cuvânt, marele nostru clinician și balneolog, părintele balneologiei clinice românești, prof. dr. Marius Sturza, a denumit sulful termal conținut de apele termominerale din Herculane, sulf viu.
De ce este atât de important sulful viu? „Fără sulf, procesele fiziologice fundamentale, transformările biochimice complexe vitale și intime ale țesuturilor nu ar putea avea loc. Singurul sulf asimilat în organism este sulful neoxidat. Prin urmare, un compus al sulfului este cu atât mai activ, cu cât este mai puțin oxidat. Sulful viu de Herculane este extraordinar în tratarea afecțiunilor respiratorii (cura balneară cu aerosoli). Aici, poți scăpa de bronșite, traheobronșite cronice, sinuzite, alergii respiratorii, astm bronșic.”, explică dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort&Spa și Bacolux Diana Resort.
Cum acționează sulful / apa cu sulf în scop terapeutic în organism?
Apa cu sulf are multiple beneficii asupra organismului. „Are efect condroprotector și antireumatic asupra cartilajului articular. Asupra pielii are efect keratolitic, favorizând decolarea keratozelor și eliminarea scuamelor. Favorizează eliminarea secrețiilor bronșice și relaxează mușchii respiratori, permițând astfel o mult mai bună oxigenare a plămânilor. De asemenea, apa cu sulf are și efect asupra anumitor afecțiuni ginecologice, favorizând restabilirea componentei biologice travaginale.”, punctează specialistul.
În ce fel de afecțiuni este recomandată apa sulfuroasă?
La nivel articular, este recomandată pentru artroze, periartrite, tendinite, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă. La nivel respirator, este recomandată în cazul bronșitelor, sinuzitelor, al alergiilor respiratorii și al astmului bronșic. Dermatologic, apa cu sulf se recomandă în psoriazis, urticarii, eczeme, dermatite, iar ginecologic, în infecții cervicale, prolaps genital, anexite dureroase, uter hipoton, frigiditate sau lipsa menstruației. De asemenea, specialistul recomandă a se urma o cură internă în băi cu sulf pentru gastrite cronice cu hiposecreție și hipopepsie, enterocolite și dispepsii intestinale, sechele postoperatorii pe căile biliare, angiocolita, diabet zaharat, hiperuricemie, sechele după nefropatii, litiază urinară.
Există contraindicații?
Desigur! „Deși este indicată în multiple afecțiuni, apa sulfuroasă are și ea contraindicațiile sale. Nu se recomandă atunci când pacientul are febră, infecții, boli cardiace decompensate, în cazul unei tensiuni arteriale de peste 160 mm/hg, în cazul afecțiunilor neoplazice, afecțiunilor tiroidiene, în cazul sarcinii, psihopatiilor, afecțiunilor ficatului și rinichilor decompensate, hemoragiilor, stărilor casectice sau TBC-ului.”, avertizează medicul balneolog.
În ce constă tratamentul cu apă sulfuroasă sub formă de aerosoli?
Înainte de toate trebuie precizat că există mai multe forme de terapie cu apă cu sulf. Sunt cure externe, care se aplică sub formă de baie, gimnastică acvatică sau în căzi, și cele prin inhalare, sub forma de aerosoli. În cazul curelor interne, acestea se fac prin ingerarea apei cu sulf direct, de la izvorul termal.
Tratamentul cu apă sulfuroasă sub formă de aerosoli constă în efectuarea de inhalații printr-un aparat de aerosoli cu ultrasunete, care transformă apa minerală sulfuroasă din lichid în aerosoli. Principalul avantaj al aparatului de aerosoli cu ultrasunete este capacitatea de a transforma lichidul care trebuie administrat (apă minerală sulfuroasă sau medicamentele în formă lichidă) în particule extrem de fine, de aproximativ 5 microni, fiind astfel mult mai ușor de inhalat. Rezultatul obținut? Inhalarea aerosolilor ajută la eliminarea secrețiilor din plămâni, relaxează mușchii căilor respiratorii și permite astfel o mai bună oxigenare a plămânilor. Totodată, crește rezistența la infecții a mucoasei căilor respiratorii.
Câte terapii sunt recomandate și cum poți beneficia de cure cu apă cu sulf la Bacolux Afrodita Resort & Spa și Bacolux Diana Resort?
Pentru a beneficia de întregul efect terapeutic al curelor cu apă cu sulf, numărul de terapii recomandate trebuie să se desfășoare într-un interval de 10 – 14 zile.
La Herculum Spa și Diviana Spa poți beneficia de tratament balnear sub formă de cură externă cu apă sulfuroasă și aerosoli. Apa folosită pentru tratament provine din propriul izvor natural de apă mineral și are o concentrație în sulf cu un ph optim pentru piele. Astfel, un sejur cu cazare în Băile Herculane înseamnă acces la una dintre cele mai bune baze de resurse naturale cu proprietăți curative din țară. Nu doar apele sulfuroase, dar și aerul de la Herculane are calități speciale, cu concentrații superioare de ioni negativi, extrem de benefici pentru sănătate.
În bazele de tratament Herculum Spa și Diviana Spa ai de ales între trei oferte balneo și wellness: pachetul Sanitatem, ce include trei tratamente balneare pe zi, cazare și servicii de demipensiune / all inclusive, oferte de wellness cu pachetul Celestium, cu cazare de patru stele, servicii de masă de tip demipensiune sau all inclusive, precum și terapii zilnice de spa wellness și, alegerea combinată, SpaMed, cu un mix de terapii wellness și balneare. La toate acestea se adaugă demipensiune sau pensiune completă precum și cazare la un standard ridicat.
Te preocupă sănătatea ta? Te așteptăm să experimentezi curele de apă cu sulf de la Băile Herculane și să te bucuri de sănătate!
https://www.afroditaresort.ro/