În timpul sarcinii părul arată mai frumos, dar de multe ori după naștere se întâmplă exact contrariul: părul devine fragil și tern. În timpul sarcinii se întâmplă ca părul să fie mai frumos, mai luminos și mai plin de vitalitate. Ba chiar uneori să crească mai repede. Fără îndoială, se datorează hormonilor estrogeni (care se produc din plin în timpul celor nouă luni de sarcină) și fluxului mai mare de sânge care stimulează, de asemenea, scalpul.
După naștere, apare o adevărată furtună hormonală. Hormonii de sex feminin cunosc o scădere abruptă, deoarece aceștia urcă nivelurile de prolactină, care este utilă pentru producerea laptelui matern, și cei de sex masculin, cum ar fi testosteronul. Aceste modificări hormonale, împreună cu oboseala de după naștere, stresul și alăptarea pot provoca pierderea părului și slăbirea progresivă a acestuia.
În timpul sarcinii este esențial să aveți grijă de păr, chiar dacă acesta arată frumos și puternic. Nu uitați niciodată să utilizați un balsam de restructurare după șamponare. Masca este de asemenea utilă. După șamponare, este important să vă clătiți părul cu atenție și mai ales părul lung. De multe ori, efectul mat este cauzat de reziduuri de șampon sau balsam. De asemenea, dacă părul nu este spălat bine sau este prea mult frecat și, prin urmare, agresat, rezultatul este un păr fragil, care se rupe ușor.
Ce măsuri să iei?
Dacă aveți un păr cu tendință de cădere sau rupere ușoară, în timpul sarcinii este bine să-l tundeți. Dar nu foarte scurt. Nu e necesar să renunțați aproape la toată podoaba capilară. Este suficient să optați pentru o coafură lejeră.
Pe perioada sarcinii este indicat să evitați vopsitul clasic, cu vopsea care conține produse chimice. Acestea pot intra în fluxul sanguin și apoi în organism prin contact cu pielea. Pentru acoperirea părului alb sau pur și simplu pentru o schimbare, puteți folosi coloranți precum henna (care este o substanță complet naturală). Sau vopsitul să fie aplicat numai pe suprafața părului, fără a atinge rădăcina. De asemenea, ingredientele chimice din vopseaua de păr pot dăuna bebelușului, iar mirosul acela specific de vopsea vă poate produce greață.
Părul imediat după încheierea sarcinii
După naștere, este important să insistați asupra îngrijirii părului, mai ales dacă acesta este uscat și deteriorat. Balsamul și masca sunt o necesitate, dar puteți utiliza și alte produse tonice și, eventual, suplimente de vitamine. Dacă alăptați, probabil veți continua să luați vitamine și minerale, care ajută la regenerarea părulu. Dacă nu alăptați, puteți lua un supliment care conține cistină, vitamine și antioxidanți.
Pentru a hidrata parul într-un mod natural, puteți opta pentru o împachetare cu ulei de măsline sau cu ulei de semințe de in. Trebuie aplicată o dată pe săptămână. Pentru a întări părul de la rădăcină, puteți face o împachetare cu iaurt și ulei de Macassar (pe care-l găsiți în magazinele cu produse naturale). Pentru un păr gras, puteți aplica o compresă caldă cu apă și oțet.