Daca ti-as spune ca sanatatea copilului tau sta in trei reguli pe care tu trebuie sa i le predai, ai crede ca e prea simplu. Dar chiar asa este! Invata-l sa creasca sanatos.
Il inveti sa fie cuminte. Respectuos. Darnic. Patriot. Prin comportamentul tau il inveti sa faca alegeri. Ce culoare sa prefere, ce hainute sa imbrace, cu ce jucarii sa se joace. Stie si cateva lucruri despre cum ar trebui sa-si pastreze sanatatea. I-ai spus deja sa nu isi imprumute niciodata si nimanui batista. La fel nici periuta de dinti si cana, pentru ca multi microbi intra in corpul nostru prin nas si gura.
Tu stii mult mai multe insa despre cum ar trebui sa-l feresti de boli. Nu i-ai spus niciodata, de exemplu, ca somnul de pranz si manutele curate pot reduce riscul de imbolnavire.
Lectia 1 – somnul de pranz.
Copiilor le plac povestile la culcare. Invata multe lucruri dintr-o poveste spusa pe indelete, intr-o atmosfera linistita. Las-o pe Cenusareasa sa traiasca fericita pana la adanci batraneti si schimba registrul! Inventeaza o poveste despre un copil care a devenit erou… pentru ca dormea la pranz in fiecare zi. Specialistii nu te vor contrazice niciodata – un somn de 60-90 de minute are un efect similar cu cel din timpul noptii. Imbunatateste capacitatea de invatare, intrucat in timpul somnului sunt integrate in creier cunostintele si abilitatile invatate in timpul zilei. La polul opu, lipsa somnului dubleaza risucl de imbolnavire. Deci, Matei – eroul nostru, a invatat sa piloteze un avion desi avea doar 3 ani. Si stii de ce? Pentru ca dormea la pranz si cand se trezea era mai puternic si mai intelept.
Lectia 2 – mesele sanatoase.
Ii servesti cele mai bune alimente, cat mai atent achizitionate si preparate. Dar lui i-ai spus vreodata cat de mult conteaza ceea ce mananca? Daca te hotarasti sa-l inveti aceasta lectie, ia-l cu tine cat mai des la bucatarie. Povesteste-i si chiar arata-i daca poti cum cresc rosiile, castravetii si morcovii. Poti incerca niste experimente chiar in bucatarie. Taie capatul cu frunze ale morcovului si pune-l intr-o tavita cu apa. In timp, vor da alte frunze proaspete siii vei putea spune copilului ca, desi e nevoie de timp ca sa creasca, e mult mai sanatos decat chipsurile care vin gata ambalate la punga. Poti face la fel cu semintele de rosie, cu cele de mar sau cu cele de grau. In scurt timp, puteti avea o mica gradina in bucatarie.
Daca varsta lui iti permite, pune-l sa te ajute la prepararea unei salate. Simtind textura legumelor, mirosul lor, i se va face pofta sa guste.
Lectia 3 – manute curate.
Spalarea drastica a manutelor reduce bolile respiratorii si gastrointestinale. L-ai invatat deja sa foloseasca sapunul sau dezinfectantele dupa orele de gradinita, dupa partidele de joaca in parc sau inainte de mese. Tu stii insa ca nu putine sunt situatiile cand, nefiind spalat pe maini, i se ofera un covrigel sau un fruct cat inca sunteti in parc, la joaca.
Fii cu ochii pe el si repeta-i oricat de des e nevoie ca manutele, odata ce ati iesit din casa, nu mai au voie sa atinga fata. Nici gurita, nici ochisorii, nici nasul.