Azi cat ai stat cu copilul tau? Dar ieri? Ce ai facut atunci cand spui ca ai petrecut timp alaturi de copilul tau? Ai gatit, ai stat pe Facebook sau ai calcat?

Spune drept, cand l-ai privit ultima data in ochi? Cand ai construit un lego alaturi de ei? Pentru ca articolul de azi este despre bucuria de a fi parinte si de a-i fi alaturi copilului tau.

 

„Cand un copil intra in incapere – copilul dvs sau altul – vi se lumineaza privirea? De asta ar avea ei nevoie. Cand intrau copiii mei in incapere ma uitam daca si-au inchis bine pantalonii sau daca parul era in ordine sau daca aveau sosetele bine puse. Asa aveam impresia ca imi arat dragostea .. avand grija de ei. Dar nu e asa. Cand faci astfel, copiii tai se uita la tine si vad de fapt o fata critica. Lasa-ti chipul sa arate ce este in inima ta. Este tot ce trebuie sa faci.” – Toni Morrison

Cu aceste ganduri in minte, si cu invitatia de a fi gata sa privesti lucrurile dintr-o noua perspectiva, te invitam la citit. Nu iti va lua foarte mult din timpul si asa pretios, dar este important sa reflectezi asupra informatiilor.

O sa afli ce inseamna timp de calitate din punctul de vedere al copilului si care e ingredientul sau secret.

Ce inseamna timp de calitate?

Timpul petrecut cu copilul construieste temelia relatiei cu parintii si a celorlaltor relatii pe care le va dezvolta copilul pe tot parcursul vietii. Forta unei familii vine din calitatea timpului pe care membrii ei il petrec impreuna si aprecierea pe care si-o arata unul altuia. Cand timpul pe care il putem oferi copilului este si asa scurt, ceea ce facem cu el devine esential.

Cum ne putem asigura ca timpul pe care il petrecem cu copilul este unul de calitate? Iata in continuare cateva criterii care ne pot ghida in planificarea timpului dedicat copilului.

  1. Timpul pe care il dedicam copilului trebuie sa raspunda nevoilor lui.

Asta inseamna sa stim care sunt cele mai importante nevoi ale copiilor, dar si sa invatam sa fim atenti la semnalele transmise de copil.

Aici, este important sa facem exercitiul de a gasi cauzele comportamentelor copilului, mai ales cand ne confruntam cu comportamente problematice ale copilului. Pentru ca putem  folosi aceste situatii ca ocazii de a identifica ce nevoie sta de fapt in spatele lor.

Copilul repeta cuvinte nepotrivite, desi i-am spus sa n-o mai faca? Poate ca are nevoie de mai multa atentie din partea noastra si nu stie cum s-o obtina altfel. De ce ne ajuta sa cautam cauza din spatele comportamentelor? Pentru ca, identificand nevoile copilului, stim mai bine ce sa-i oferim astfel incat el sa se simta confortabil, iubit, si sa se poata dezvolta. Nu mai trebuie spus ca astfel, comportamentele cu ajutorul carora copilul incerca sa-si satisfaca nevoia (si care ne deranjau) vor disparea.

  1. Timpul petrecut cu copilul trebuie sa fie predictibil

Mai exact, copilul tebuie sa stie ca se poate baza pe tine. Ca esti acolo, ca esti disponibil, ca asta nu se schimba in functie de orice situatie neprevazuta sau de starea ta.

Bineinteles ca exista la fiecare dintre noi zile mai bune sau mai rele, momente in care suntem tristi sau suparati sau in care apare ceva important si urgent. Majoritatea zilelor insa, trebuie sa ii dea copilului siguranta ca vom trai impreuna momentele speciale, mult asteptate, si sentimentul ca are control asupra celor ce urmeaza sa i se intample.

3. Sa fie interesant si atractiv pentru copil.

Este important ca timpul petrecut cu copilul sa fie plin de activitati care ii plac copilului, activitati care sa il stimuleze, pe care le poate alege, potrivite cu varsta lui, creative, care respecta atat potentialul cat si preferintele copilului. Joaca si explorarea il dezvolta pe copil.

4. Sa educe abilitati esentiale pentru viata

Parintele are responsabilitatea de a-l invata pe copil sa isi construiasca o viata implinita. Copilul invata din familie sa ii placa propria persoana, sa aiba asteptari realiste fata de sine si fata de ceilalti, sa dezvolte relatii sanatoase cu ceilalti, sa gestioneze esecurile sau schimbarile, sa aiba interese variate si curajul de a incerca. Astfel de abilitati sociale si emotionale asigura ingredientele necesare construirii unei vieti implinite. Ele se invata de mic, prin exemplul adultilor din viata copilului dar si prin experientele de invatare pe care parintii i le ofera.

Cel mai mult insa copilul are nevoie sa simta ca parintele este prezent cu adevarat in relatia cu el. Nu este de ajuns sa fim impreuna in aceeasi incapere, sa ne uitam la acelasi film sau sa construim cu aceleasi piese de lego. Prezent inseamna ca aici si acum, nu este nimic altceva mai important decat faptul de a fi impreuna si ceea ce facem impreuna. Cele mai frumoase amintiri pe care le avem fiecare dintre noi sunt momentele speciale traite cu persoanele speciale din viata noastra. Nu ne amintim poate ce faceam atunci, ce gandeam sau obiectele pe care le aveam. Ne amintim ca eram aproape, cu adevarat impreuna, ne amintim senzatia de caldura, grija si siguranta pe care apropierea si conectarea cu persoana draga ni le-au oferit.

 

Daca vreti sa aflati mai multe de la psihologul Alina Ioana Ciocodan (Smartbox Family), nu ezitati sa dati un click pe site-ul lor.

 

 

 

My title page contents