De ce imi e frica de ochiul rosu?

Una din cele mai frecvente afectiuni oftalmologice are il aduc pe pacient la cabinetul medicului specialist este ochiul roșu. Este si un eveniment care ii sperie pe majoritatea oamenilor. Dar este intotdeauna cazul sa ne panicam? Haideti sa aflam. Medicul primar oftalmolog Crista Preda de la OFTAPLUS ne da detalii.

Atunci cand vezi un pacient si cand stai de vorba cu el, tu, ca medic, iti dai seama care ar putea fi cauzele inrosirii ochiului. Te orientezi. Simti.

Pentru ca un medic este interesat de momentul zilei cand a debutat inrosirea, daca aceasta a aparut ca urmare a unui traumatism ocular sau daca pacientul mai are si alte manifestari (durere oculara, secretii, prurit, scaderea vederii, fotofobie). Totodata e important si de cand anume pacientul a sesizat ca are ochiul rosu.

Vreau sa va mentionez ca o chestiune foarte importanta este ca un medic sa afle daca pacientul sau are si alte afectiuni generale cunoscute (diabet, hipertensiune arteriala, boli reumatismale, boala tiroidiana ). Totodata un meic constata si starea generala a pacientului cand acesta se prezinta la consult (viroze respiratorii, stare de voma, ameteli) si ia in calcul varsta pacientului.

De ce este atat de important acest detaliu? Varsta? Deoarece ochiul rosu poate sa apara atat la adulti, cat si la copii si poate fi manifestarea unei boli generala serioase.

Asadar un pacient ajunge la cabinet si se plange ca i s-a inrosit unul sau ambii ochi. Este grav? Ce poate face ca sa se vindece? Iata detalii:

Ce transmite ochiul rosu. Conjunctivita

Una dintre cele mai frecvente forme de inrosire a ochilor este conjunctivita (mai ales in perioada de viroze respiratorii). Aceasta poate fi bacteriana sau virala si pacientul are secretii (“m-am trezit cu ochii lipiti “), senzatia de corp strain, lacrimare si chiar umflarea pleoapelor.

De asemenea, conjunctivita poate fi alergica. Cum se manifesta? Prin  mancarimi puternice de ochi si lacrimare intensive, mai ales in anotimpul alergiilor (de obicei, primavara).

Conjunctivita ramane o afectiune banala. Ea se poate vindeca chiar si fara tratament, dar intr-un timp mult mai indelungat. Nu uitati: chiar si banalul se poate complica! In acest caz, posibilitatea de complicatie inseamna afectarea corneei – keratita (pacientul se plange de scaderea vederii si fotofobie).

Ochiul rosu si uscaciunea

Daca te mai intrebi ce mai poate cauza inrosirea ochilor, iata raspunsul:  uscaciunea acestora. Cauza? Conditiilor climaterice, activitatea profesionala a pacientului. (calculator, sofat pe distante mari) sau o boala sistemica reumatismala.

Si lista tipurilor de inrosire nu se opreste aici. Atunci cand avem o inrosire violenta a ochiului insotita de dureri oculare puternice, lacrimare, blefarospasm (zbaterea pleoapelor) si fotofobie putem prezenta o inflamatie a tunicii vasculare a ochiului – uveita. De cele mai multe ori,  pacientul merge la camera de garda de oftalmologie (in functie de intensitatea simptomelor) unde primeste tratament care ii vindeca ochiul rosu. Totodata, el afla ca va trebui sa faca si o serie analize de laborator si controale la alti medici specialist (stomatologie, ORL, reumatologie, boli infectioase), deoarece  uveita este doar expresia unei maladii generale. O situatie de ochi rosu de acest fel aparuta brusc la un copil trebuie sa alerteze parintele, deoarece poate fi vorba despre o uveita asociata unei boli reumatismale, care nediagnosticata si netratata afecteaza grav copilul.  Pe de alta parte, o uveita atipica de lunga durata (cronica) la un copil poate ascunde de fapt  un diagnostic de tumora intraoculara.

Glaucomul

Alta boala, de data acesta oculara, care aduce  in urgenta pacientul la medic este glaucomul acut (o crestere foarte mare a tensiunii oculare insotita de scaderea vederii, durere violenta, ochi dur la atingere, varsaturi). In urma unei crize de galucom pacientul isi poate pierde o mare parte din vedere. E important de notat ca, odata diagnosticata, boala glaucomatoasa impune masuri preventive si pentru celalalt ochi.

Ochiul rosu. Traumatisme

De ce se mai poate inrosi ochiul? Din cauza unui traumatism ocular (cel mai frecvent un corp strain care ajunge accidental pe suprafata oculara) sau o arsura. In aceste cazuri este de maxima importanta ca pacientul sa ajunga cat mai repede la specialist pentru ca vindecarea sa se faca fara sechele. Inrosirea poate sa fi de mai multe tipuri. Violenta – se inunda ochiul cu sange – atunci diagnosticul tine de o hemoragie subconjunctivala. Sau mai putin violenta – episclerita sau sclerita (cu sau fara boli generale asociate).

Mesajul de retinut este urmatorul: inrosirea ochilor nu este consecinta a ceea ce crede pacientul – “Am stat in curent.” Ea se vindeca de ce mai multe ori fara consecinte, insa dupa cum ati vazut,  poate avea si urmari grave. De aceea, cu cat pacientul vine mai repede la medic si evita automedicatia sau coliruri vandute in farmacii fara prescriptia unei medic specialist, cu atat are sansa sa se vindece mai bine. Sa afle ce alte boli ascunde ochiul sau rosu. Si, la final, sa le redea ochilor sai sansa unei vederi bune si a unui confort de lunga durata.

 

 

 

 

My title page contents