Strânge frigul seara, strânge și dimineața, a căzut și bruma, s-a lăsat și ceața… Începem să ne cam zgribulim, să ne frecăm palmele ca să ne încălzim, pentru că Doamna Toamna e pe final, se pregătește iarna să dea recital.
Din păcate, sfârșitul toamnei ne găsește tot în pandemie, ba chiar mai speriați decât am fost în primăvară, pentru că pe lângă coronavirusul care umblă nestingherit printre noi ne mai amenință și gripa sezonieră. Și în afară de asta, cu o răceală toți suntem datori, până la urmă.
Nu zice nimeni că aspirina și paracetamolul nu știu să-și facă treaba cum se cuvine când ne iau frisoanele, nasul începe să curgă și strănutăm în cascadă. Ne culcușim sub pături și pilote așteptând să ne încălzim și poate bem un ceai fierbinte. Dar și mai bună decât ceaiul este o supă cinstită, de găină, care te pune una-două pe picioare. Este un leac vechi de când e lumea, care a funcționat de fiecare dată. Și pe care chiar și medicii îl recomandă. Lasă, nu te îngrijora dacă nu găsești o găină grasă care să dea supei gust! Știm un truc, ți-l spunem și ție: folosește la prepararea ei pulpe de pui pentru că au suficientă grăsime și îmbogățește-o apoi cu Vegeta Gust de Găină. Respectă rețeta (dată nu de doctor ci de Vegeta!) și prepară o supă care pune răceala pe fugă!
Ai nevoie de: patru pulpe întregi (sau șase pulpe superioare), 3 morcovi, 3 cepe, 2-3 cartofi, un ardei gras, o jumătate de țelină, două rădăcini de păstârnac și una de pătrunjel, boabe de piper negru, două legături de pătrunjel verde, fidea sau tăiței.
Cum procedezi: Speli pulpele cu apă rece și le pui la fiert într-o oală cu apă în care adaugi și o linguriță de sare. Lași pulpele să dea în fiert (să se ridice spuma) și arunci această primă apă. Pui din nou carnea la fiert, adăugând cepele curățate și lăsate întregi.
Cureți și celelalte legume și le tai în bucăți mari, iar cartofii în sferturi. După ce carnea și ceapa au început să fiarbă, adaugi, în această ordine, la intervale de cinci minute una de alta, și celelalte zarzavaturi: țelina, morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, cartofii și ardeiul gras. Pune și câteva boabe de piper, acoperă cu capacul și lasă să fiarbă la foc mediu.
Când toate legumele sunt fierte, adaugă în supă Vegeta Gust de Găină (o linguriță pentru fiecare 250 ml de lichid) sau un cub de Vegeta Cub Găină pentru fiecare 500 ml de lichid. Lasă să fiarbă totul încă cinci minute, apoi adaugă fideaua sau tăiețeii. Fierbe atâtea minute cât sunt înscrise pe ambalajul acestora, apoi oprește focul și pune pătrunjelul verde tocat mărunt. Scoate cepele și aruncă-le dacă nu îți place să le consumi.
Cu aceleași ingrediente (mai puțin pastele făinoase) și în același mod de preparare poți face o supă… semi-cremă. Nu trebuie decât ca, după fierbere, să scoți legumele și să dezosezi pulpele, să le dai prin blender și apoi să le răstorni în supă. Acum pune-ți supa într-o cană, treci sub pătură și… tratează-ți răceala!
Dacă preferi mai degrabă ciorbele decât supele, nu-i bai! Important e să consumi lichide, iar dacă au și vitamine, cu atât mai bine pentru tine. Pentru ciorbe cu gust acrișor echilibrat poți alege unul dintre cele patru sortimente: Vegeta Borș Original, Vegeta Borș cu Legume, Vegeta Borș cu Verdețuri sau Vegeta Borș cu Smântână, cu legume uscate natural, tărâțe din cel mai bun grâu, porumb și leuștean care dau o savoare autentică.