9 greșeli pe care le facem la duș. Care sunt cele mai dăunătoare?

Încercăm să punctăm în cele ce urmează, 9 greșeli pe care le facem la duș. Spălarea este o acțiune efectuată zilnic aproape mecanic, fără precauții speciale. În grabă sau cu calm, putem face mai multe greșeli la duș.

Poate nu multă lume știe că până și în igiena personală există reguli care trebuie respectate, nu numai pentru a face curățarea mai eficientă, ci și pentru a aduce beneficii mai mari corpului și sănătății. De aceea, este important să se evite aceste greșeli, pentru a transforma dușul într-un moment benefic și regenerator din toate punctele de vedere.

Când vine momentul de a face duș, fie că este grăbit sau relaxant, fiecare are propria rutină. Iar greșelile sunt și ele prezente. De fapt, nu întotdeauna acordăm atenție săpunului, uleiurilor, temperaturii apei și, astfel, se fac greșeli.

Acestea sunt greșeli tipice pe care le facem la duș.

Să descoperim 9 greșeli pe care le facem la duș:

1. Prea mult săpun

Spălarea cu săpun din abundență este un obicei obișnuit. Atunci când faci mai multă spumă, poate te gândești că astfel îți cureți corpul mai bine. De fapt, această spumă este total inutilă și, în plus, poate face pielea prea uscată. În realitate, utilizarea săpunului din abundență este una dintre cele mai grave greșeli pe care le facem la duș, deoarece pe termen lung modifică echilibrul epidermic, afectând inevitabil pielea. Efectul băii cu mult clăbuc usucă pielea și poate genera și dermatită și fisuri. Este indicat să folosești produse de curățare naturale, cu ingrediente cât mai inofensive pentru piele.

Săpunurile foarte spumoase sunt așa deoarece conțin surfactanți. Acestea acționează prin atașarea moleculelor de grăsime la moleculele de apă. Dacă observi că gelul de duș generează prea multă spumă, înseamnă că are în compoziție aceste substanțe în exces.

Reține:

  • Cu cât un gel de duș sau săpun produce mai multă spumă, cu atât va elimina mai multă grăsime de protecție, rezultând o piele uscată și aspră;
  • Nu se recomandă utilizarea săpunurilor antibacteriene decât dacă medicul ți-a indicat în mod specific acest lucru;
  • Încearcă întotdeauna să cumperi săpunuri care au un pH de 5,5 trecut pe etichetă, deoarece este cel mai potrivit nivel alcalin pentru îngrijirea corpului;
  • Dacă faci mai mult de un duș pe zi, nu uita că al doilea duș se poate face numai cu apă, pentru a evita uscarea și deteriorarea pielii.

2. Șampoane agresive

Șamponul este unul dintre principalele produse pentru îngrijirea părului și a scalpului, deci trebuie ales cu mare atenție. În primul rând, trebuie să fie potrivit tipului de păr, pentru a nu risca să-l deterioreze și, important, trebuie să aibă un conținut redus de agenți chimici agresivi. Șampoanele cu ingrediente organice sunt deosebit de potrivite. Pentru o curățare corectă este suficient să utilizezi doza de produs strict necesară, deoarece exagerarea acestuia dăunează grav scalpului.

3. Clătire rapidă

Cea mai frecventă printre greșelile pe care le facem la duș, mai ales dacă dușul este rapid. Pentru bunăstarea pielii și a părului este esențial să clătești bine pielea de săpunurile folosite, pentru a evita eritemul și alergiile.

4. Scrub pentru piele

Scruburile sau produsele exfoliante sunt utilizate pe scară largă de către femei, deoarece permit îndepărtarea stratului superficial al epidermei (celule moarte, praf, smog, murdărie pe piele). Ar trebui să se înțeleagă că tratamentele exfoliante nu sunt o practică proastă, dar devin așa când sunt efectuate prea frecvent. Nu este necesar să folosești un scrub de fiecare dată când faci duș. Este suficient să repeți tratamentul de 2-3 ori pe lună. Folosirea în exces a produselor exfoliante poate deteriora pielea și poate provoca iritații și roșeață. În ceea ce privește ingredientele sunt preferate cele naturale.

5. Apă prea fierbinte – una dintre cele 9 greșeli pe care le facem la duș

Dușul cu apă prea fierbinte este una dintre greșelile pe care le facem la duș, mai ales de către cei care știu că au pielea foarte sensibilă. De fapt, căldura apei poate irita și înroși pielea. Temperatura apei pentru duș nu trebuie să depășească 35°C. De multe ori alegem să ne spălăm cu apă prea fierbinte, dar cel mai bine este să evităm acest lucru. Temperaturile foarte ridicate pot deshidrata pielea, pot provoca uscăciune și descuamare. În plus, apa prea fierbinte poate elimina excesul de grăsime de pe piele. Acest lucru va face derma să fie fără apărare împotriva bacteriilor și substanțelor nocive. Pe de altă parte, apa prea fierbinte determină un flux sanguin excesiv, ceea ce duce în cele din urmă la roșeață prelungită, inflamații și coșuri.

6. Prea mult timp la duș

Nu este bine să faci dușuri prea lungi. Ca și în cazul apei prea fierbinți, chiar și un duș prelungit usucă pielea. Un duș prea lung poate provoca coșuri, iritații etc. Încearcă să nu stai mai mult de 10 minute.

7. Bureți vechi

Bureții vechi pot fi mai moi, dar nu sunt recomandați. Deși poate părea ciudat, utilizarea aceluiași burete pentru o lungă perioadă de timp poate reprezenta un mare risc pentru sănătate. Trebuie să reții că bureții umezi devin locul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. Deci, nu utiliza același burete mai mult de 4 săptămâni consecutive. Cel mai bine este să folosești o mănușă de pânză sau o cârpă mică în locul unui burete de plasă.

Un element foarte important este asigurarea unei curățări adecvate a buretelui de baie folosit. În primul rând, trebuie să păstrezi buretele personal curat, pentru a împiedica corpul nostru să intre în contact cu toate bacteriile prezente în el. În plus, trebuie înlocuit periodic. Este un obicei bun să clătești bine buretele de baie după ce l-ai folosit, apoi lasă-l să se usuce înainte de a-l folosi.

8. Uscare excesivă

Bineînțeles, este bine să te usuci după un duș, dar nu este adecvat să faci acest lucru în exces. Uscarea corectă a pielii este la fel de importantă ca o bună spălare a ei.

Din acest motiv, se recomandă să nu folosești prosoape aspre și să lași corpul ușor umed. După duș, nu uita să aplici o cremă de corp sau o loțiune, pentru a-ți menține pielea sănătoasă și hidratată în orice moment. Pielea trebuie uscată prin tamponarea ușoară a unui prosop și nu prin frecarea acestuia pe piele. Deoarece prosopul acumulează și germeni, este important să îl înlocuiești frecvent.

Desigur, este necesar să se țină cont de faptul că există zone care trebuie uscate complet. Acestea sunt:

  • Axile;
  • Picioarele, mai ales între degete;
  • Zona inghinală.

9. Curățarea urechilor

Atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor, nu trebuie neglijată curățarea urechilor și a urechii externe. Curăță bine cu apă și săpun și evită pătrunderea apei în ureche.

În cazul sugarilor, curățarea trebuie limitată la zona exterioară. În acest sens, vei avea nevoie de puțină apă cu săpun sau poți șterge ușor o cârpă umedă peste ureche.

 

My title page contents