De ce cade părul mai mult toamna?

De ce cade părul mai mult toamna? Da, este evident că părul cade mai mult toamna, dar acest lucru nu ar trebui să fie un motiv de alarmă, deoarece nu este cauza deficiențelor nutriționale sau a bolilor. Este un proces complet normal, care presupune, de fapt, reînnoirea părului.

Poate ai observat și tu că toamna, părul tău este mai fragil și tinde să cadă mai mult, dar nu trebuie să ai niciun motiv de îngrijorare. Este normal să se întâmple acest lucru, deoarece părul este supus și unui proces de reînnoire în acest sezon.

Procesul fiziologic prin care părul cade mai abundent toamna se numește cădere sezonieră. Deși apare la toată lumea, de obicei e observat mai mult de către persoanele cu părul lung. Astfel, că aceste persoane se sperie și apelează la suplimente de vitamine sau soluții tonice. În realitate nu este nici necesar, nici eficient.

Trebuie să știi că, variațiile de temperatură și lumină prezente toamna, pot favoriza căderea părului. Această cădere afectează în mod direct producția de melanină și prolactină, hormonii care stimulează regenerarea părului. Modificările hormonale sau deteriorarea cauzată de expunerea excesivă la soare și stres pot reprezenta un alt factor ce duce la căderea părului.

Cum arată părul fragil

Indiferent de anotimp, toate ființele umane, bărbați și femei, își pierd constant părul. În condiții normale, între 12 și 15% din părul pe care îl avem este reînnoit continuu. Astfel că pierdem între 80 și 100 de fire de păr pe zi. Aceasta înseamnă, mai exact, că la fiecare 4 ani, părul nostru se reînnoiește complet. Cu toate acestea, putem observa că toamna și primăvara, pierdem mai mult păr decât în restul anului. Dacă numărul firelor de păr căzute crește la 200 sau depășește această cifră, atunci căderea devine excesivă, și trebuie să consulți medicul dermatolog.

Există o singură excepție: bebelușii! Aceștia au un fel de puf la naștere, care cade complet după trei sau patru luni de viață. Părul crește puțin mai târziu.

Dar cum ne dăm seama că avem un păr fragil, slăbit? Pe lângă cădere, există și alte semne la care trebuie să fii atent: părul slăbit este ușor, subțire, din cauza melaninei oxidate de soare, cu tendință de rupere ușoară. Pentru a face un test rapid și practic: trage părul pe lungime. Dacă părul se rupe, înseamnă că este devitalizat și are nevoie de îngrijire.

Ce se întâmplă cu părul toamna?

În principiu, frigul necesită ca firele de păr să se reînnoiască pentru a face față temperaturilor scăzute. Acesta este primul motiv pentru care părul cade mai mult toamna.

De asemenea, căderea părului apare ca urmare a reînnoirii fiziologice naturale a acestuia, asociată cu un factor sezonier. De obicei, procesul începe primăvara, când firele încetează să mai crească și mor, dar durează până la trei luni să cadă. Astfel că, acest lucru coincide cu toamna.

Pe de altă parte, variația luminii și cantitatea de lumină solară influențează pierderea părului, deoarece acești factori determină o variație a secreției de melatonină și prolactină. Consecința este o schimbare a efluviului telogen (formă de alopecie necicatricială caracterizată prin rărirea difuză a părului, frecvent cu debut acut) care cedează locul căderii.

De ce cade părul mai mult toamna? Între mit și adevăr

  • Există mai multe mituri despre căderea părului în toamnă. Se spune, de exemplu, că afectează mai mult femeile decât bărbații, ceea ce nu este adevărat. De fapt, femeile au de obicei părul mai lung, deci observă mai multe variații.
  • Se mai spune că trebuie să-ți speli părul mai ușor, pentru a preveni căderea sau că va înceta să cadă dacă nu-ți faci coafuri împletite. Dacă nu-l ții strâns. Ambele afirmații sunt false, deoarece căderea părului este practic deja programată, iar firele se desprinde deja, indiferent de cum îți porți părul. Părul care nu cade are rădăcina la jumătate de centimetru sub scalp și este foarte dificil să-l îndepărtezi.
  • Există, de asemenea, persoane care susțin că administrarea unui supliment vitaminic previne căderea părului toamna. Această afirmație este, de asemenea, falsă, deoarece căderea părului nu apare ca urmare a deficitului de vitamine, ci a unei modificări fiziologice complet naturale.

Când să-ți faci griji?

Părul pe care-l pierzi toamna, va reapărea după trei până la patru luni, fără a fi nevoie de tratament sau de o nouă rutină de înfrumusețare. Dacă un fir cade, altul crește.

Cel mai bine este să-ți speli des părul și să îl periezi în fiecare zi. În acest fel, firele vor cădea treptat. Dacă îl speli doar din când în când, părul deja desprins se va încurca cu celelalte fire și, pieptănându-l, vei avea senzația că acesta cade mai mult decât în ​​mod normal.

Căderea părului ar trebui să te îngrijoreze numai dacă atinge niveluri extreme. Sau când, după încheierea sezonului, continuă să se producă o cădere constantă. În aceste cazuri este indicat să consulți un dermatolog, pentru a evalua corect situația.

De ce cade părul mai mult toamna? Sfaturi pentru întărirea firului de păr

Pentru a întări părul toamna și a-i stimula creșterea, este important să începi cu o curățare bună. În ceea ce privește șamponul, utilizează produse specifice, dar delicate: folosește o mică parte din produs, diluată în apă, și clătește o singură dată, pentru a nu îndepărta prea mult sebum, care este important pentru lubrifierea părului. Balsamul trebuie utilizat numai o dată pe săptămână, pentru că rămâne pe păr, chiar și după spălare. Astfel că, acesta poate îngreuna părul și, ulterior, ar putea duce la căderea acestuia. Dacă e necesar, folosește cu încredere masca de restructurare, de 1-2 ori pe săptămână, pentru o hrănire accentuată a părului.

De asemenea, folosește cel puțin o dată pe lună un scrub specific pentru scalp, pentru a elimina excesul de sebum și impurități (în special în cazul părului gras) și pentru a da viață și strălucire părului. Folosește produse care conțin agenți de restructurare precum keratină și ceramide, dar și substanțe nutritive precum uleiul vegetal sau untul. Pe de altă parte, printre decongestionanți și revitalizatori, sunt excelente condimente precum ghimbir, scorțișoară, curcuma, rozmarin, ardei iute și piper negru.

Alimente care întăresc părul. Ce să mănânci?

Pentru a întări firul de păr, este importantă și o dietă sănătoasă și echilibrată. De exemplu, este de preferat să urmezi dieta mediteraneană, care oferă cantitatea potrivită de vitamine, minerale, proteine, grăsimi și carbohidrați. Esențiale pentru păr sunt, în special, vitaminele.

  • Vitamina C, conținută în legume precum broccoli, conopidă, salată și fructe, precum portocale, struguri, căpșuni, kiwi, ajută la regenerarea celulară, favorizând o creștere mai rapidă a părului.
  • Vitamina A, pe care o găsești din plin în morcovi și caise, întărește părul, ba chiar îl face mai rezistent.
  • Vitamina E, în schimb, conține antioxidanți și contracarează îmbătrânirea celulară și atrofia foliculului. O găsești din plin în uleiuri vegetale și în fructe uscate, cum ar fi nucile, migdalele și alunele.

Pentru a întări părul, triptofanul – conținut în legumele cu frunze verzi – este, de asemenea, important. La fel, potasiul și magneziul prezente din plin în dovleac, dovlecei, cartofi și banane. Totodată, licopenul – găsit în principal în tomate – îmbunătățește circulația și fluxul de sânge de la nivelul scalpului.

 

My title page contents