Păpădia, proprietăți și beneficii pentru slăbire

Păpădia, proprietăți și beneficii pentru slăbire, de care trebuie neapărat să afli. De altfel, proprietățile păpădiei sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile lor diuretice și purificatoare. În combinație cu alte alimente precum ghimbirul și lămâia, caracteristicile de slăbire ale păpădiei sunt accentuate.

Păpădia este una dintre cele mai versatile plante din medicina modernă pe bază de plante. Păpădia este o plantă comună și se găsește practic în toată lumea. Aproape întreaga plantă este bogată în proprietăți benefice pentru sănătate: frunze, flori și rădăcini.

Păpădia, proprietăți și beneficii pentru slăbire. Ce proprietăți are păpădia?

De la rădăcină și până la floare, păpădia este o plantă foarte hrănitoare, încărcată cu vitamine, minerale și fibre. Planta poate fi consumată gătită sau crudă și reprezintă o sursă excelentă de vitamine A , C și K. De asemenea, conține vitamina E, acid folic și cantități mici de alte vitamine B. În plus, partea verde a păpădiei conține o cantitate semnificativă de diferite minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu și potasiu. De adăugat că, păpădia conține apă, zaharuri, proteine, dar mai ales carotenoide, pigmenți vegetali care acționează ca provitamine.

Puterea antioxidantă a păpădiei prin conținutul de fitosteroli sau compuși chimici vegetali contribuie la reducerea colesterolului. Păpădia este un remediu bun pentru persoanele cu colesterol ridicat, deoarece ajută ficatul să elimine excesul de grăsime. Printre proprietățile păpădiei se numără prevenirea formării calculilor biliari.

Cu aroma lor ușor picantă, frunzele de păpădie sunt folosite în multe preparate. De la aperitive la deserturi, păpădia merge bine în combinație cu legumele, atât crude, cât și fierte. Adesea, rădăcinile și frunzele sale, dar și florile, sunt folosite pentru decocturi și ceaiuri din plante. Pregătită în aluat poate fi prăjită și consumată crocantă.

Proprietățile purificatoare ale păpădiei

Printre cele mai cunoscute proprietăți ale păpădiei se numără și efectul purificator asupra organismului. Proprietățile benefice ale păpădiei pentru ficat sunt concentrate în rădăcină. Gustul amar al păpădiei și sărurile minerale conținute sunt cele care conferă păpădiei proprietăți tonice și digestive. Și, de asemenea, abilități purificatoare și antiinflamatorii care o fac o plantă hepatoprotectoare. Această plantă stimulează funcția biliară, dar și pe cea hepatică și pe cea renală. Concret, activează organele precum ficatul, rinichii și pielea, folosite pentru transformarea toxinelor.

De asemenea, stimulează secrețiile tuturor glandelor tractului gastrointestinal și ale mușchilor tractului digestiv, producând o acțiune laxativă secundară.

Proprietățile diuretice ale păpădiei, datorită prezenței flavonoidelor și a sărurilor de potasiu, stimulează diureza favorizând eliminarea excesului de lichide. Acesta este unul dintre principiile și beneficiile care susțin o dietă, ducând la o slăbire eficientă și naturală.

Reduce nivelul de colesterol rău din sânge, combate retenția de apă, constipația și celulita. Pe scurt, dă alinare ficatului „obosit”, contracarează vârfurile glicemice și scade tensiunea arterială.

Proprietățile păpădiei asupra sistemului imunitar

Păpădia este bogată în antioxidanți și fitonutrienți care reduc inflamația și mențin sistemul imunitar sănătos. Păpădia conține citamina A și un conținut bun de vitamina C, ambele contribuin la întărirea sistemului imunitar. De remarcat, de asemenea, că doar o ceașcă de păpădie conține mai mult de 100% din rația zilnică de betacaroten.

În cele din urmă, studiile sugerează că păpădia poate ajuta la combaterea infecțiilor.  Prin urmare, este grozavă și pentru sezonul de iarnă, pentru a preveni gripa și răceala.

Beneficiile păpădiei pentru oase și articulații

Printre altele, păpădia este foarte bogată în vitamina K, o vitamină liposolubilă ce joacă un rol important în sănătatea oaselor și a inimii. Organismul are nevoie de vitamina K pentru a fixa calciul în oase și alte țesuturi. Altfel, oasele devin slabe si expuse riscului de fracturi, iar calcificarea vaselor de sange este stimulata. Deficiențele de vitamina K sunt mai dăunătoare pentru oase și articulații decât deficiența de calciu. În proprietățile păpădiei într-o ceașcă, 10% din necesarul zilnic de calciu.

Proprietățile păpădiei pentru creier

Printre proprietățile păpădiei se numără furnizarea de oxigen creierului și stimularea creșterii nervilor. Cercetările au descoperit că extractul de păpădie este una dintre cele mai puternice surse de luteolină din lume. Luteolina poate fi utilizată pentru a reduce inflamația asociată cu vârsta, pentru a îmbunătăți funcția cognitivă și pentru a evita unele dintre deficitele cognitive care apar odată cu îmbătrânirea. Prin urmare, consumul de păpădie este excelent pentru studenți, seniori și, în general, pentru toată lumea, deoarece suntem înconjurați de multe toxine care dăunează creierului.

Ceai de păpădie

Consumând ceai de păpădie, poți beneficia de proprietățile păpădiei în cel mai simplu mod. Pentru a prepara ceai de păpădie poți folosi rădăcini, proaspete sau uscate, flori sau frunze. Din aceste părți ale păpădiei poți prepara un decoct sau o infuzie. Aceste preparate îți permit să te bucuri din plin de proprietățile păpădiei.

Decoct de păpădie

Ai nevoie de 30-40 de grame de rădăcină proaspătă de păpădie sau 6 lingurițe de rădăcină uscată. Apoi ai nevoie de 1 litru de apă minerală plată de bună calitate, de preferință fără sodiu.

Pentru a pregăti un decoct, trebuie să aduci apa și rădăcinile la fiert într-o cratiță mare. Lași să fiarbă vreo zece minute și apoi stingi focul și lași decoctul să se odihnească. În acest timp, cantitatea de eliberare a substanțelor, efectele dorite se modifică. Înainte de a consuma acestd ecoct, cere sfatul medicului, în special pentru interacțiunile medicamentoase. Decoctul se filtrează printr-un tifon sau printr-o sită deasă și se consumă amestecul o dată pe zi, de preferință dimineața.

Infuzie de papadie

Ai nevoie de aproximativ 3 grame de frunze și/sau flori uscate de păpădie per cană. Dacă frunzele sunt proaspete, trebuie să calculezi o cantitate care să umple aproximativ o jumătate de cană. Mai ai nevoie de o cană de apă minerală naturală și zahăr brun, după gust.

Pentru a prepara o infuzie, se spala bine frunzele și/sau florile, dacă sunt proaspete. Filtrează totul într-o ceașcă sau într-un ceainic. Aduci o cană de apă aproape în punctul de fierbere, la aproximativ 90°C. Torni apa peste flori și/sau frunze proaspete și lași la infuzat aproximativ 5 minute. Se filtrează și se îndulcește după gust.

 

My title page contents