Gutuia - un fruct cu o mie de proprietăți

Gutuia este un fruct cu o mie de proprietăți care se recoltează toamna. Este un fruct potrivit pentru prepararea gemurilor și jeleurilor. Consumată crudă, gutuia nu este tocmai plăcută, din cauza prezenței ridicate a fibrelor alimentare, astfel că e greu și dificil de mușcat. De fapt, gutuia este folosită, în cea mai mare parte, gătită. Dacă totuși, vrei să consumi gutuia crudă, așteaptă câteva zile după recoltare, când maturarea este completă.

Gustul acru al gutuii este dat de acidul malic, în timp ce taninurile îi accentuează aciditatea. Există două soiuri principale: maliforme (în formă de măr) și în formă de pară: ambele se coc între septembrie și octombrie.

Principala calitate a gutuii este bogăția pectinei, o fibră dietetică solubilă, cu proprietăți de îngroșare, stabilizare și gelatinizare. Pectina, datorită caracteristicilor sale, ajută la menținerea sub control a nivelului de colesterol și zahăr din sânge și, prin urmare, este un ajutor valid în prevenirea patologiilor cardiovasculare.

Gutuia este un fruct bogat în proprietăți benefice pentru sănătatea noastră:

Gutuia are proprietăți emoliente, antibacteriene, întărește sistemul imunitar și este utilă în caz de anemie cauzată de un deficit de fier, dacă este consumată crudă și proaspătă. De beneficiile gutuii se bucură și pielea noastră. Semințele, datorită conținutului de mucilagiu, hidratează pielea și previn ridurile. Sucul de gutui, pe de altă parte, ajută în caz de piele grasă: trebuie doar să-ți cureți fața de două ori pe zi, cu ajutorul unei dischete de bumbac îmbibate în sucul acestui fruct. Acest lucru te va ajuta și în cazul porilor măriți, vei obține o piele mai fină.

Gutuia este, de asemenea, bogată în săruri minerale și vitamine A, B, C și PP, conține puține zaharuri și are un conținut caloric scăzut: 26 de calorii la 100 de grame de produs. De aceea, gutuia este potrivită pentru cei care doresc să slăbească și pentru cei care suferă de diabet. Gutuia ajută, de asemenea, la remineralizarea dinților, prevenind cariile dentare.

Utilă pentru păr: semințele de gutui pot fi utilizate pentru a face un gel de păr, care poate fi folosit nu numai pentru modelarea părului, ci și ca produs anti-mătreață. Pentru a-l prepara, ai nevoie de o lingură de semințe de gutui, pe care le pui la fiert într-o cratiță cu 250 ml de apă, timp de un sfert de oră. Va rezulta un compus cu consistență gelatinoasă care, odată răcit, trebuie filtrat înainte de utilizare și poate fi păstrat la frigider. Decoctul de frunze de gutui, pe de altă parte, are o acțiune de întărire și conferă părului vopsit o nuanță închisă frumoasă.

Alte proprietăți și beneficii ale gutuii

Ajută sistemul digestiv și combate constipația

Gutuia este, de asemenea, un mare aliat al sistemului digestiv. De fapt, cantitatea bogată de pectină și de fibre ajută la motilitatea intestinală (în aceste cazuri acționează mai bine dacă este consumat gătită). Dacă este consumat crud, acest fruct are o acțiune astringentă, utilă în caz de vărsături sau diaree și o acțiune antiinflamatoare asupra întregului sistem digestiv, ajutând și în caz de colită. Pulpa gutuii stimulează apetitul, astfel că ajută în caz de inapetență. Acidul malic favorizează digestia, în timp ce taninurile protejează mucoasa intestinală, efectuând, de asemenea, o acțiune antiseptică și combătând germenii și bacteriile prezente adesea în cazurile de diaree. Mai mult, împreună cu fibrele, taninurile efectuează o acțiune laxativă utilă în caz de constipație.

Antiinflamator natural

Dacă este consumată crudă, gutuia are o acțiune antiinflamatorie asupra sistemului gastrointestinal. Din gutui poți pregăti, de asemenea, o infuzie care ajută la promovarea digestiei prin protejarea împotriva inflamației. Decoctul poate fi utilizat în caz de durere în gât și tuse. Pentru acesta ai nevoie de o gutuie, pe care o speli și o tai în bucăți mici. Apoi fierbi bucățile de gutui în 200 ml de apă, timp de 10 minute. La final adaugi puțină miere, după ce s-a redus temperatura.

Este bună pentru inimă, și reduce colesterolul și zahărul din sânge

Pectina prezentă în gutuie ajută la reducerea absorbției colesterolului rău (LDL) din sânge și menține nivelul zahărului din sânge sub control, ajutând astfel în caz de diabet. Gutuia este bună pentru inimă și datorită potasiului care promovează regularitatea bătăilor inimii, a antioxidanților și a fibrelor care ajută la regenerarea pereților arteriali, dovedindu-se un ajutor valid în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Întărește sistemul imunitar și combate oboseala

Bogăția vitaminelor, în special a vitaminei C, fac din gutuie un fruct util pentru întărirea sistemului imunitar în perioadele reci, protejându-ne de răceli, gripă și boli sezoniere. Sucul este excelent în caz de răceli, iar semințele sunt de ajutor împotriva tusei. Trebuie doar să le lași la macerat în apă fierbinte, timp de cel puțin 5 minute, apoi filtrezi și adaugi puțină miere. Gutuia este, de asemenea, un remediu excelent împotriva oboselii sau asteniei și un minunat tonic, ideal în perioada post-gripală.

Antioxidant:

Gutuia conține vitamina C, acid cafeic, acid clorogenic și quercetină. Elemente care îl fac un fruct cu putere antioxidantă eficientă împotriva îmbătrânirii: contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor.

 

Iată 5 moduri de a consuma gutuia și de a profita la maximum de toate proprietățile sale:

1. Pentru prepararea conservelor – gutuia poate fi folosită pentru a prepara un gem simplu sau combinat cu alte fructe. De fapt, pectina din gutuie ajută la îngroșarea gemurilor, în general.

2. Pentru prepararea prăjiturilor și plăcintelor – Spre deosebire de măr și pere, care pot fi adăugate crude în aluat, gutuia are o pulpă foarte tare. Prin urmare, ar trebui să fie fiartă mai întâi. Pune gutuia să fiarbă și adaugă în apă un băț de scorțișoară și o lingură de zahăr brun. Lasă să fiarbă timp de 15-20 minute. Este recomandabil s-o fierbi întreagă, astfel nu te vei chinui s-o tai. Odată gătită, aceasta poate fi folosită pentru a îmbogăți aluatul unui tort simplu (de ex. cu iaurt), o gogoașă clasică, sau pentru a umple o tartă. Apa de gătit poate fi utilizată ca parte lichidă în aluat.

3. Ca remediu natural pentru constipație – Gătește gutuia cu puțin zahăr brun și consum-o caldă.

4. Ca ingredient în prepararea cărnii prăjite.

5. Pentru prepararea lichiorului de gutui.

 

 

 

My title page contents