Sa fii parinte nu este usor. Foarte des, mami si tati au pareri diferite in ceea ce priveste cresterea celui mic. Lucrurile se complica (sau o iau razna de tot) cand cei doi pun capat casatoriei. Chiar daca devin „fostul” si „fosta”, tot raman parinti. Iata manualul parintilor divortati.
Se imparte totul la doi. Casa, masina, datoriile, viata. Cand sunt doar doi, el si ea, impartirea e ca la manual – fara rest. Dar cand sunt trei, insa, impartirea da cu virgula… Tu, ca mama, simti ca ti se cuvine copilul intreg. Cate nopti nedormite ai avut supraveghiindu-l cand dormea in patut? Cine l-a invatat sa mearga? Doi ani pierduti din campul muncii, numai ca sa-i oferi tot ce e mai bun pe lume – dragostea ta. Si, acum, ce vrea fostul?! Sa culeaga roadele muncii tale? Nu e drept, nu?
Uite manualul
Pe de alta parte, el, fostul, gandeste asa: am asigurat confortul financiar al casei cat timp ea, fosta, s-a bucurat zi de zi si ora de ora de cel mic. Nu mi-a fost usor sa vin seara de seara tarziu, dupa serviciu, si sa-l vad doar dormind pe micut… Acum a crescut, vreau sa ma cunoasca si pe mine, sa-i fiu tata!
Cum impartim copilul?
E o intrebare de o mie de puncte la care, daca stiti raspunsul corect, treaba va functiona bine pentru toti trei.
Specialistii spun ca cea mai frecventa greseala este sa impartiti totul gandindu-va la voi doi. Nu mai sunteti doar voi doi, sunteti trei. Dincolo de toate frustrarile pe care le-ati acumulat, trebuie sa intelegeti ca singurul care are de pierdut este copilul. El va simti ca mami si cu tati nu sunt niciodata de acord unul cu altul, transformandu-se fie intr-un copil frustrat, fie intr-unul care va incerca sa va faca pe plac fiecaruia.
Fiti o familie
Ganditi ca o familie cand trebuie sa impartiti copilul. In cazul celor mai mici de varsta scolara, specialistii sunt de parere ca este nevoie ca ambii parinti sa interactioneze cu micutul frecvent. De fapt, acestia recomanda ca fiecare sa-si petreaca cate o zi cu copilul. Trei zile inseamna foarte mult in lumea lor la varsta prescolara. E varsta la care, vrem nu vrem, atat fetele, cat si baietii sunt mult mai atasati de mame, decat de tati.
Rutina reusitei
Stabilind o rutina, toti veti reusi sa treceti mai usor peste schimbarile pe care le aduce o despartire. O buna rutina, are cateva puncte-cheie de care ar trebui sa tineti cont pentru a asigura linistea celui mic:
-
asigurati-va ca petrece suficient timp la fiecare dintre voi, dar seara adoarme in camera lui din casa unde a crescut pana atunci;
-
fiti pregatiti in cazul in care copilul si-a uitat o jucarie la celalalt parinte si o cere;
-
diti consecventi rutinei si incercati sa nu uitati de intalnirile copilului cu celalalt parinte;
-
Dati dovada de flexibilitate. Daca inevitabilul se produce (e ziua in care cel mic isi petrece timpul cu tatal si vrea sa fiti acolo, de exemplu, sau invers) este de preferat sa uitati rutina si sa petreceti un timp toti trei.
Poarta-te ca un parinte!
Ca parinti, trebuie sa treceti peste emotiile negative ale separarii, mai ales de fata cu cel mic. Evitati certurile si discutiile in contradictoriu si incercati sa pareti prieteni atunci cand copilul este in prezenta voastra. Cand esti doar tu cu copilul, nu-i vorbiti urat despre celalalt parinte. In acest timp, cel mic ar trebui sa fie personajul principal, sa-l faci sa se simta iubit, apreciat si sa stabilesti o relatie frumoasa cu el. Odata ce ai devenit parinte, poarta-te ca un parinte!