Pe parcursul celor nouă luni s-ar putea întâmpla să te confrunți cu vreo suferință pentru care, în general, luai o pastilă salvatoare. Ei bine, acum ți se cere precauție. Știi ce medicamente sunt permise în timpul sarcinii?
Medicul ți-a confirmat că ești însărcinată? Felicitări! Exact în acest moment va trebui să îl informezi dacă urmezi vreun tratament, pentru că este foarte important. De asemenea, va trebui să îl întrebi dacă sunt medicamente permise în timpul sarcinii. Unele pot fi luate în siguranță în această perioadă, însă altele pot avea efecte devastatoare asupra bebelușului din burtică. Pentru cele mai multe medicamente efectele sunt chiar total necunoscute, de vreme ce nu au putut fi testate pe gravide. Motiv pentru care precauția este obligatorie. Chiar și dacă este vorba despre suplimente alimentare, pe care tu le consideri inofensive.
Nimic fără acordul medicului!
Primul trimestru de sarcină este cel mai important pentru dezvoltarea normală a fătului. De preferat este să nu fie nevoie de administrarea vreunui medicament care se eliberează și fără prescripție medicală. Dar, dacă totuși se întâmplă, în niciun caz nu îți auto-administra vreunul. Nici măcar o aspirină nu ai voie să iei, fără acordul medicului! Lasă-l pe el să cântărească riscurile și beneficiile și să decidă dacă un tratament poate fi urmat sau nu. Asta pentru că pot exista și situații în care este mai rău dacă nu urmezi deloc un anumit tratament.
Vitaminele prenatale
Singura categorie de medicamente lipsite de riscuri, ba chiar indicate, sunt vitaminele prenatale. Acestea sunt special concepute pentru a suplini unele carențe de vitamine și minerale din dieta viitoarei mămici. A nu se confunda multivitaminele cu vitaminele prenatale. Acestea din urmă conțin mai mult acid folic și fier, ambele fiind necesare unei dezvoltări optime a fătului. Acidul folic este cel care previne defectele de tub neural, iar fierul are rolul de a stopa instalarea anemiei.
Omega-3, vitamina D, calciu
Vitaminele prenatale nu conțin acizi grași Omega-3 – cu rol în dezvoltarea creierului copilului – așa că medicul poate prescrie un astfel de supliment. Mai ales dacă nu ești o consumatoare de pește, din care organismul își poate lua doza de Omega-3.
În special în ultimul trimestru de sarcină, când sistemul osos al bebelușului se dezvoltă și întărește, organismul are nevoie de calciu și vitamina D. Cum cantitățile de lactate pe care ar trebui să le consumi pentru asigurarea necesarului zilnic ar fi uriașe, un supliment care să conțină deopotrivă vitamina D și calciu este binevenit.
Variante de rezervă
Deși preparatele pe bază de plante s-au dovedit a fi sigure în sarcină, este mai înțelept să te sfătuiești cu medicul și asupra folosirii acestora. În general, pentru fiecare medicament pe care îl luai înainte de a rămâne însărcinată, va fi nevoie să ai o variantă de rezervă.
Alcătuiește împreună cu medicul o listă de medicamente care pot fi folosite în siguranță. El va ști să îți recomande ce poți folosi în caz că ai, de exemplu, o migrenă puternică, o durere de dinți sau de stomac, dacă ești constipată sau, dimpotrivă, dacă te confrunți cu un deranjament stomacal sau dacă ai răcit puternic și ai febră.