Femeile după naștere. Ce se întâmplă cu ele?

Femeile după naștere sunt schimbate. În timpul sarcinii, corpul femeii suferă schimbări profunde care implică toate organele și sistemele sale care, în cele 280 de zile de gestație, garantează creșterea copilului și bunăstarea mamei. Întreaga structură hormonală a femeii se schimbă!

 

Perioada în care organismul feminin își recuperează normalitatea se numește perioadă postnatală. Începe după naștere și are o durată variabilă. Începe aproximativ la 2 ore după naștere și durează până la reapariția ciclului menstrual. Proaspăta mămică trece prin schimbări hormonale, iar cei din jurul ei trebuie să știe acest lucru și să o sprijine.

Ce se întâmplă cu femeile după naștere? Ce schimbări se petrec în corpul unei femei?

Estrogenii și progesteronul

Sunt hormonii cheie de care depind modificările majore care au loc în timpul sarcinii. De fapt, nivelurile lor rămân ridicate în timpul sarcinii, dar se prăbușesc imediat după expulzarea placentei. Această scădere bruscă determină începutul procesului delicat de recuperare a structurii genitale materne. Uterul se contractă și își recapătă dimensiunile inițiale. Acest lucru durează de obicei câteva săptămâni și depinde de elasticitatea țesutului. Scăderea estrogenului și a progesteronului depinde și de restabilirea funcției normale a sistemului cardiovascular.

Pierderea progresivă a kilogramelor acumulate în timpul sarcinii depinde și de scăderea estrogenului și a progesteronului. Tot acest proces se poate face vinovat de scăderea stării de spirit. Studiile științifice au asociat acest fenomen cu faptul că o reducere a nivelurilor circulante de estradiol este capabilă să determine o eliberare mai mică de serotonină la nivelul sistemului nervos central. Serotonina, ca hormon al unei stări de bine, poate provoca anxietate, stare generală de rău sau sentiment de tristețe dacă este prezentă în cantități mici.

Glucocorticoizi

Nivelurile plasmatice ale glucocorticoidelor – în principal cortizolul și corticosteronul – după concentrația maximă de sânge atinsă la naștere, acestea se prăbușesc imediat la sfârșitul nașterii.  Scăderea glucocorticoizilor participă, de asemenea, la refacerea sistemului cardiovascular și la normalizarea metabolismului, ceea ce duce la pierderea în greutate.

Cu toate acestea, la unele femei, nivelul cortizolului rămâne crescut chiar și în timpul perioadei postnatale. Astfel, provoacă insomnie, anxietate și depresie, printre alte simptome, efecte care afectează negativ îngrijirea oferită de mamă nou-născutului.

Prolactina

Este hormonul care stimulează sinteza laptelui prin acționarea directă asupra sânului. Prolactina este produsă de glanda hipofiză, iar nivelul acesteia crește progresiv după expulzarea placentei. Acestea rămân crescute câteva săptămâni în timpul perioadei postnatale. Nivelul de prolactină crește pe perioada alăptării, după care scade încet în următoarele luni. Din acest moment, producția de prolactină este garantată exclusiv prin supt. Bebelușul se atașează de sân, aspirația mamelonului provoacă un reflex nervos care favorizează eliberarea prolactinei de către glanda pituitară pentru a garanta producția de lapte. La sfârșitul hrănirii, nivelurile de prolactină scad din nou și se normalizează. În sfârșit, prolactina stimulează instinctul matern. De asemenea, ajută în lupta cu somnul și oboseala.

Femeile după naștere și oxitocina

Oxitocina este un hormon care începe să fie produs spre sfârșitul sarcinii și are un efect foarte important. Favorizează contracțiile din timpul travaliului, nașterea și expulzarea ulterioară a placentei. Nivelurile sale nu scad însă după naștere, ci rămân crescute chiar și în perioada postnatală, datorită efectului produs de suptul laptelui de către nou-născut. Stimulează contracțiile peretelui uterului favorizând reducerea dimensiunii acestuia.

Oxitocina joacă, de asemenea, un rol esențial în începutul relației mamă-nou-născut. Aceasta stimulează atașamentul mamei față de copil, sentimentul recunoașterii nou-născutului ca fiind al ei, emoțiile mamei, grija pentru copil.

 

My title page contents