Terapia cu celule stem tratează azi cu succes peste 80 de boli diferite. Află de ce este importantă recoltarea de celule stem la naștere.

Folosită pentru prima dată în anii ’80, terapia cu celule stem tratează azi cu succes peste 80 de boli diferite. Află de ce este importantă recoltarea de celule stem la naștere.

 

Celulele stem din sângele din cordonul ombilical sunt susceptibile de a juca un rol major în capacitatea de a trata boli, iar oamenii de știință continuă să cerceteze acest potențial uriaș. Este motivul pentru care recoltarea de celule stem la naștere reprezintă un fel de asigurare de viață.

De ce sunt atât de importante

Ce anume sunt celulele stem? Sunt celule biologice care, atunci când se divid, au capacitatea fie de a rămâne o celulă stem, fie de a se transforma într-un alt tip de celulă, cu o funcție mai specializată. Cum ar fi o celulă musculară, o celulă roșie sau o celulă nervoasă. Celulele stem pot fi privite ca niște cărămizi care acționează ca un sistem de reparații și întreținere pentru țesuturi, organe și vasele de sânge.

Multiple întrebuințări

Celule stem există în mai multe locuri din corp, dar una dintre cele mai bune surse este sângele din cordonul ombilical. Cercetările extinse au arătat că sângele din cordonul ombilical este o sursă bogată de celule stem deosebit de puternice, cunoscute sub numele de celule stem hematopoietice. Prezența acestora face posibil ca sângele din cordonul ombilical să poată fi folosit în transplantul de măduvă osoasă. Cercetări aflate în curs de desfășurare prefigurează evoluții clinice incitante. Celulele stem își dovedesc eficiența și în tratamentul bolii cardiace ischemice sau a unor afecțiuni neurologice.

În ce situații pot fi folosite

Celulele stem sunt vitale în cazul în care pacientul a fost diagnosticat cu diverse tipuri de anemii, leucemie acută limfoblastică, leucemie mielocitară acută, leucemie mielocitară cronică, leucemie mielocitară juvenilă, limfom non-Hodgkin, limfom Hodgkin. De asemenea, ele pot ajuta la tratarea unui frate bolnav. Marele avantaj este acelea că sunt disponibile imediat, nefiind nevoie să se caute un donator compatibil. În plus, riscul de a fi respinse de organism este foarte redus.

Recoltarea de celule stem

După naștere, cordonul ombilical este în mod normal aruncat de personalul medical. În cazul în care s-a optat pentru recoltarea de sânge ombilical și implicit celule stem, procedura va fi realizată după încetarea ultimelor pulsații ale cordonului ombilical. Este o procedură foarte simplă, care nu durează mai mult de 3 minute. Nu implică durere și nici riscuri pentru mamă și făt. De precizat că poate fi efectuată indiferent de cum a avut loc nașterea (naturală, cezariană, în apă), dacă a fost prematură sau dacă e vorba despre o sarcină multiplă (gemeni, tripleți). Celulele sunt prezervate și stocate în bănci specializate, contra unei sume plătite în baza unui contract. Perioada de stocare este de 18 ani, până când copilul devine major.

My title page contents