Ai auzit de mindfulness pentru copii și adolescenți? Cu cât este inițiată mai devreme această practică benefică, cu atât mai repede vor fi văzute beneficiile. Prin urmare, este deosebit de potrivită pentru copii și adolescenți, care vor învăța, cât mai curând posibil, să trăiască într-un mod mai pașnic și conștient, devenind adulți mai fericiți. 

Dacă îți dorești pentru copiii tăi, ca aceștia să dezvolte abilitatea de a ține la distanță emoțiile negative și anxietatea, îi poți obișnui să practice niște exerciții de atenție de la o vârstă fragedă, pentru a le stimula capacitatea de a se concentra asupra prezentului.

Mindfulness poate contribui mult la îmbunătățirea calității vieții. Ne poate ajuta să simțim un sentiment de pace interioară, contribuie la îmbunătățirea calității pregătirii fizice, la întărirea încrederii în sine și ne îmbunătățește capacitatea de a construi relații mai profunde cu alții.

Iată câteva dintre beneficiile practicării atenției conștiente de la o vârstă fragedă:

În privința copiilor, unele studii științifice au arătat că atenția este foarte utilă pentru:

  • atenuarea efectelor agresiunii;
  • îmbunătățirea atenției la copiii cu ADHD;
  • reduce problemele de atenție în general;
  • îmbunătățirea sănătății mintale și a bunăstării psihofizice;
  • îmbunătăți abilitățile sociale atunci când este bine predată.

Tehnici de mindfulness pentru copii și adolescenți

Tehnicile de atenție care îi ajută pe adulți și copii să se simtă mai bine pot fi împărțite în 4 macro categorii:

  • Meditație care ajută la relaxarea minții;
  • Conștientizare: a corpului, a gândurilor și a mediului înconjurător;
  • Yoga sau mișcări lente, conștiente, ale corpului care-l ajută să elibereze tensiunea, să se relaxeze și să capteze mai multă energie;
  • Motivație și intenție care folosesc gândul, pentru a-ți direcționa mintea spre o mai mare seninătate și către obiectivele tale.

Beneficiile mindfulness la copii

Stresul, frica, anxietatea, îngrijorarea, depresia sunt stări emoționale pe care fiecare dintre noi le-a experimentat într-o măsură mai mare sau mai mică în unele situații din viață. Practica mindfulness este un ajutor valid pentru a contracara toate aceste disconforturi ale minții, chiar și ca adulți. O abilitate care, dacă este antrenată, ne va permite, chiar și în fața unei situații stresante, să nu „înghețăm”, „să fugim” sau să „atacăm” (așa cum ar dori creierul nostru în primă fază), ci să putem găsi un „ loc sigur” în care să ne recuperăm energia și să ne regenerăm mintea și corpul, pentru a găsi soluții și modalități mai bune de acțiune pentru următoarele situații de criză.

Acesta este unul dintre principalele beneficii ale mindfulness-ului (atât la adulți, cât și la copii). Ne permite să ne relaxăm (oricare ar fi condițiile externe) și să vedem diferite „drumuri” și soluții, pe care nu le luasem în considerare până atunci.

Iată 6 activități de atenție simple și foarte utile de făcut cu copiii, sugerate de experți și psihologi:

1. Exercițiul cu broasca

Respirația este un ingredient clasic al meditației. Cum să îți implici copilul? Prefă-te că ești o broască întinsă. Umflă-ți burta, respiră, dar ascultă sunetele din jurul burții, fără să te gândești care sunt acestea. Dificil? Nu, dacă te joci, trebuie să fii calm și alert ca o broască.

2. Plimbarea descoperirilor

Vara se întâmplă adesea să faci împreună cu copilul plimbări lungi în jurul casei sau prin localitatea în care stai. Profitați de ocazie pentru a merge un minut în tăcere, invitându-ți copilul să observe lucruri pe care nu le-ați mai văzut până acum: doar un sunet sau un detaliu care i-a atras atenția. La sfârșitul jocului, permite-i să se folosească de tot timpul de care are nevoie pentru a-ți povesti despre sentimentele și emoțiile sale.

3. Safari

Exercițiul „Safari” este un alt mod distractiv de a ajuta copiii să învețe atenția conștientă. Această activitate transformă o plimbare zilnică, normală, într-o nouă aventură interesantă.

Spune-i copilului că veți merge într-un safari, și că rolul lui este să observe cât mai multe păsări, insecte, gândaci etc. posibil, pe lângă orice alt animal de companie. Trebuie să observe tot ceea ce merge, se târăște, înoată sau zboară: va trebui să se concentreze și să-și „testeze” toate simțurile pentru a le găsi. În special, să găsească cele mai mici animale.

4. Joc cu bule de săpun

Ia-ți un recipient cu bule de săpun. Roagă copilul să se concentreze și să respire încet și apoi să expire pentru a umple balonul. Încurajează-l să acorde o atenție deosebită bulelor, pe măsură ce se formează, se dezlipesc și se sparg sau plutesc.

5. Jocul marțian

Ideal pentru a fi jucat în timpul unei mese, pentru că ajută la stimularea celor cinci simțuri. Pretinde-te că ești un marțian care nu știe nimic despre ce se află de jur împrejurul său, alege mâncarea și roagă-l pe copil să te ajute să înțelegi ce este. Începe cu simțul văzului (ce culoare are?), trecând prin atingere (este dur?) și miros (are un miros?). Finalizează jocul cu auzul (cum ar fi cerealele care „trosnesc” în lapte, în cazul micului dejun) și gust. În cele din urmă, lasă-l să-ți spună ce a descoperit cu ajutorul experimentelor tale.

6. Baloanele de eliberat

Acest joc este despre eliberarea emoțiilor negative. Ai nevoie doar de câteva baloane pentru a le umfla, încredințându-i fiecărui balon câte un gând (scrie-l pe balon cu un marker permanent), pentru a-l lăsa să plece. Exercițiul este foarte util în caz de nevoie: atunci când un gând ne deranjează, nu ar trebui să ne agățăm de el ci, la fel ca în cazul balonului, mai bine lasă-l să plece.

My title page contents