Mucenicii – semnificatii si traditii. Da, pe 9 martie este o zi cu bucurii culinare, dar si bahice. Sfintii Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, dar totodata, acesta sarbatoare este asociata si unor obiceiuri pagane, ce au functie de ritual de trecere de la iarna la primavara.
Martiri
Ziua scaldata in miere, nuca, scortisoara si vin este dedicata celor 40 de Mucenici, care erau soldati crestini in Armenia. Credinta lor l-a maniat pe Agricola, guvernatorul Armeniei, care i-a obligat sa se inchine idolilor. Pentru ca au refuzat, au fost inchisi si batuti cu pietre. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. Scufundati in apa rece, acestia s-au rugat si o minune s-a petrecut – apa lacului a inceput sa se incalzeasca. Pentru ca au fost scosi vii din lac, guvernatorul a poruncit sa li se zdrobeasca picoarele cu ciocanele, acesta fiind sfarsitul lor.
Inceputul anului agricol
Ziua Mucenicilor marcheaza inceputul anului agricol traditional. In comunitatile rurale se obisnuia ca in aceasta zi, plugul sa fie dus la fierar si pregatit pentru lucru, iar apoi scos in mod simbolic in fata curtii.
Gata cu Babele, incep Mosii
In credinta populara, 9 martie, ziua Mucenicilor sau Macinicilor, semnifica incheierea zilelor babelor si inceperea zilelor mosilor, care sunt mai calduroase. Ziua este dedicata ritualurilor de alungare a gerului – lovirea pamantului cu bate, ca sa iasa caldura si sa intre gerul, jocul copiilor peste foc sau arderea gunoiului in curte.
Se deschid mormintele si portile Raiului
Gospodinele impart mucenici in semn de pomenire pentru sufletul mortilor. In Moldova, acestia sunt facuti din aluat si modelati in forme de opturi, unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia se fac mucenici fierti, tot in forma de opturi, cu nuca si scortisoara. Cifra 8 este o stilizare a siluetei umane, dar si un simbol al infinitului si al divinului.
Pofta mare la mucenici!
Sursa info: creatinortodox.ro; ro.wikipedia.org