Nu mai spune “NU”. Stii ce zic? Noi, părinții, chiar și cand avem cele mai bune intenții, utilizăm cuvântul “nu” de nenumărate ori, în fiecare zi. Pentru un copil acest lucru poate fi dezarmant și dezamăgitor.
Evident că sunt multe ocazii când “nu” este cel mai potrivit răspuns, în special atunci când este vorba de sănătatea sau siguranța copilului. Dar se întâmplă ca uneori să rămânem blocați în plasele acestui “Nu”. Ce-ar fi dacă nu l-am mai folosi așa de des? Cum ar trebui să procedăm în cazuri specifice? Iată ce îți propunem noi.
-
Mai mulți de “Da”
Copilul crește și are nevoie ca autonomia, în devenire, să-i fie respectată. Pentru asta trebuie să mai scapi de obiceiul de a-i spune mereu că nu are voie sau că nu se poate. Dacă reușești acest lucru, îi vei reduce copilului anxietatea și intenția de sfidare. Vei crea momente unice, creative și de colaborare strânsă între voi, părinți și copii.
-
Empatizează și înțelege-l
Dacă îi dai o sarcină celui mic și nu are chef să facă acel lucru, este bine ca în loc de a-i spune că nu are cum să scape de ce are de făcut, poți crea un moment empatic. Să spunem că cel mic are de făcut curățenie în propria cameră și nu vrea să facă asta.
3. Schimb de roluri
Îi poți spune: “Da, te înțeleg. Știu ce spui. Nici mie nu îmi place să curăț toaleta, dar îmi place tare mult să o văd așa curată, după ce termin treaba. Ce-ai spune dacă te-aș ajuta un pic la început?”. Uneori, este surprinzător pentru cei mici să realizeze că nici nouă, adulților, nu ne place să facem curățenie. Un astfel de moment, îi face să înțeleagă că uneori trebuie să facem și lucruri ce nu ne plac.
4. Propunere pentru un schimb
Nu este ceva ieșit din comun ca cel mic să-ți spună că nu-i place la școală și că nu are chef să meargă. Îi poți spune:”Da, mai ales că e atât de frumos afară! Nici eu nu am chef să merg azi la serviciu. Vrei să facem schimb de locuri?”. Copiii își imaginează cum va fi când vor crește mari, iar acest “schimb” le va da ocazia să se pună în locul tău pentru puțin timp.
5. Fii pregătită mereu cu soluții
Când cel mic îți spune că vrea să meargă în vizită sau să participe la aniversarea unui coleg de clasă, îi poți răspunde: “Da, poți merge și te poți distra cu colegii tăi. Eu te pot duce, cu drag, acolo imediat ce îți termini de făcut lecția”. Scapi astfel de o posibilă criză de plâns ce ar fi putut fi provocată de “Nu! Nu ai voie sa mergi căci nu ți-ai făcut tema!”.
6.Transformă un lucru serios într-o joacă
Dacă cel mic trebuie să-și facă un pic de curățenie în șifonier și îți spune că nu vrea, provoacă-l la un joc:”Da, te cred. Facem pariu că nici nu îți poți aranja hainele albastre în următoarele două minute? Ești gata? Start!”
7.Alege un moment bun
Când cel mic vrea neapărat să mai vadă un episod de desene animate, îi poți propune:” Da, mai poți vedea un episod, mâine, după ce ți-ai făcut tema. Până atunci ce crezi că se va întâmpla în continuare?”
8.Responsabilizează-l
Atunci când cel mic îți cere să-i cumperi un nou joc video, îi poți propune:”Da, am văzut jocul și știu că ți-ar plăcea să îl joci. Și te pot ajuta cu plăcere să-ți faci un plan pentru a strânge banii necesari pentru a-l cumpăra.”