Tu stii ce stil ai ca mama? De ce intreb asta? Are logica. De la femei, si in special de la mame, sunt asteptari foarte mari. Sa isi creasca copiii cat mai bine cu putinta, sa ingrijeasca casa, sa gateasca si sa aiba si un job full-time. Cultura in care traim, promoveaza o imagine nerealista a femeii-mama, sustinuta de mass-media prin intermediul asa-numitelor celebrity moms.

 

Ce trebuie sa stii, este ca nu exista un mod ideal de a fi mama. Important este sa iti identifici propriul stil de a fi parinte, dar si pe cel al mamei tale. Odata ce ai facut asta, iti va fi mai usor sa apreciezi si sa intelegi, cum v-ati influentat reciproc si sa faci alegerile corecte pentru tine.

Ce tipuri de mame exista?

  1. Mama non-traditionala

Acest rol apartine in general femeilor, care vor sa isi satisfaca nevoile, ce vin din interiorul lor. O astfel de mama trebuie sa dea curs acestor nevoi, pentru a ramane echilibrata din punct de vedere emotional si psihic.

Pentru mama nontraditionala, activarea maternitatii tinde sa ii rapeasca foarte mult din disponibilitatea fizica, motiv pentru care are nevoie de ajutor suplimentar, eventual in persoana unei bone. Desi isi iubesc copiii la fel de mult ca orice alta mama, ele nu sunt conectate biologic in intregime la maternitate. Si, statutul de mama nu le implineste in cel mai profund mod. De exemplu, sunt acele mame, pentru care o activitate fizica sau nevoia de a merge la un salon de infrumusetare este la fel de necesara ca oxigenul. Asa ca, pentru a nu renunta la ceea ce iubeste, gaseste variante creative de a include copiii in activitatile sale.

  1. Mama traditionala

Este acea mama, pentru care a creste copii este cea mai satisfacatoare activitate din viata sa. Este preocupata de casa. Gateste, face prajituri, gradinareste si este in permanenta disponibila pentru copiii sai. Aceasta mama este focusata in primul rand pe copii.

Aici, e altfel

De multe ori, nu simte nevoia de a avea o cariera sau sa cultive alte hobby-uri si interese. O astfel de femeie tinde sa observe si sa iubeasca copiii inca de mica. Se simte implinita atunci cand este insarcinata, ingrijindu-si copiii si avandu-i in preajma tot timpul. Mama traditionala tinde sa traverseze o criza la mijlocul vietii, cand simte ca ai sai copii nu mai au atat de multa nevoie de ea. Ea tinde sa isi continue rolul avand grija de nepoti.

  1. Mama COMBO (mix intre cele doua stiluri)

Ea se afla la jumatatea distantei dintre mama traditionala si cea non-traditioala. Din cauza modului in care societatea a evoluat si s-a transformat, multe femei sunt mame traditionale ca temperament, dar se simt presate sa aleaga aceasta cale de mijloc. Alegerea vine cu multe provocari pentru ele. Cerintele maternitatii combinate cu dependenta de munca si productivitate a societatii noastre, fac aceasta sarcina mult mai dificila. Acest stil este pe cale de cristalizare, se afla inca in cautarea unui echilibru sanatos intre a fi mama si a munci full-time.

 

 

 

 

 

Articol inspirat de drnurthrup.com
My title page contents