Nutriția copiilor vara: ce să mănânce copiii când e cald? Sfatul pediatrilor

Nutriția copiilor vara: ce să mănânce copiii când e cald? Sfatul pediatrilor

Nutriția copiilor vara: ce să mănânce copiii când e cald? Sfatul pediatrilor. Pediatrii recomandă mâncăruri ușoare, multe legume și puține băuturi zaharoase: o alimentație adecvată vara îi ajută pe copii să reziste căldurii și să rămână hidratați.

Vara înseamnă libertate, joacă și aventură pentru copii, însă odată cu razele soarelui vin și provocările legate de alimentație și stil de viață. Societatea Italiană de Pediatrie (SIP) recomandă ajustarea dietei celor mici în sezonul cald: mese ușoare, bogate în fructe și legume proaspete, cu atenție la excesul de zahăr. Totul pentru a le oferi energie și hidratare, fără a suprasolicita organismul.

Un studiu australian din 2023 atrage atenția asupra unei realități mai puțin cunoscute: copiii tind să se îngrașe mai ușor în vacanțele de vară decât în timpul școlii. Cauzele? Mai puțină mișcare și o alimentație bazată pe gustări dulci, nesănătoase. O combinație sedentară care poate afecta echilibrul nutrițional.

Așadar, vara este momentul ideal pentru a cultiva obiceiuri sănătoase și delicioase, transformând mesele într-o ocazie de bucurie și echilibru!

Apă, fructe și legume pentru combaterea deshidratării

Cel mai frecvent pericol în perioada de vară se referă la deshidratare. Temperaturile ridicate de vară cresc transpirația, ceea ce poate duce la o pierdere semnificativă de lichide și minerale esențiale. În special la copiii mici. Aceștia sunt deosebit de vulnerabili din cauza unui sistem de termoreglare care nu este încă pe deplin dezvoltat.

Prin urmare, este esențial ca voi, părinții, să vă asigurați că aceștia beau multă apă pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, chiar și alimentele aduse la masă pot favoriza integrarea lichidelor, atâta timp cât alegeți alimentele potrivite. Alimentele bogate în apă, cum ar fi pepenii verzi, castraveții și căpșunile se pot dovedi, de exemplu, a fi o sursă excelentă de hidratare. În general, toate fructele și legumele sunt utile în acest scop.

Nutriția copiilor vara: Mizează pe feluri de mâncare simple și ușoare

Pentru alegerea corectă a proteinelor și grăsimilor, Societatea Italiană de Pediatrie recomandă preparate complete, ușor digerabile, care să ofere nutrienții necesari fără a suprasolicita organismul copiilor. Mâncărurile unice — care combină ingrediente nutritive într-un singur fel — sunt considerate soluția ideală pentru o alimentație echilibrată în sezonul cald.

Acesta este cazul salatelor clasice de orez, salate îmbogățite cu cel puțin o proteină (ton, ouă etc.), salate de fructe bogate în culori sau preparate tipice de vară precum șunca și mozzarella.

Dacă, pe de altă parte, un părinte dorește să opteze pentru mese puțin mai structurate, alimentele preferate în timpul verii includ:

  • Pește (bogat în vitamine și Omega 3)
  • Produse lactate
  • Ouă
  • Leguminoase
  • Cereale
  • Carne albă (carne roșie maxim o dată/de două ori pe săptămână)

În sezonul cald, este indicat să optăm pentru metode de gătit ușoare, precum prepararea la aburi, sau să consumăm alimente crude. De exemplu, fructe și legume proaspete, cu condiția să fie bine spălate și sigure.

Totodată, se recomandă reducerea preparatelor grele și elaborate. În special a alimentelor prăjite, care pot îngreuna digestia și accentua disconfortul provocat de temperaturile ridicate.

Nu sări peste mesele principale

Căldura afectează uneori negativ pofta de mâncare, determinând copiii să sară peste micul dejun sau să înlocuiască mesele cu înghețată.

Este important să le oferim copiilor o hrană variată și predominant vegetală (fructe și legume). Menținând ritmul corect al meselor principale.

În ceea ce privește copiii mai mici, însă, în caz de refuz al biberonului, părinții pot încerca să le ofere lapte călduț sau, dacă bebelușul are peste șase luni, un iaurt.

Nutriția copiilor vara: De evitat băuturile zaharoase și carbogazoase

Căldura și setea îi determină adesea pe copii și tineri să consume mult mai multe băuturi dulci decât în restul anului.

Cu toate acestea, băuturile precum cola sau ceaiurile și sucurile de fructe industriale sunt bogate în zaharuri și au un impact negativ asupra sănătății tinerilor. Totodată cresc riscul de obezitate. Unele dintre aceste băuturi conțin, de asemenea, o concentrație semnificativă de cofeină. O substanță care nu este potrivită pentru temperaturile ridicate de vară și care ar putea chiar agrava problema legată de deshidratare.

Înghețată? Permis, dar fără exagerare

Înghețata este, fără îndoială, simbolul verii: dulce, răcoritoare și irezistibilă. Totuși, în ciuda plăcerii pe care o oferă, nu poate înlocui o masă completă și trebuie savurată cu moderație.

Experții SIP recomandă consumul de înghețată de maximum 2-3 ori pe săptămână. De preferat variantele cu fructe sau arome de fructe.

My title page contents