Până la ce vârstă cresc fetele și băieții? Ce factori contează?

Până la ce vârstă cresc fetele și băieții

Până la ce vârstă cresc fetele și băieții… e întrebarea pe care și-o pun mulți părinți. Dacă ai un copil în creștere, probabil că speri să mai câștige câțiva centimetri în înălțime. Și sigur te întrebi până la ce vârstă cresc copiii în înălțime, dar și ce să faci pentru ați ajuta copilul să crească mai mult.

Creșterea în înălțime este rezultatul prelungirii oaselor lungi, care cresc longitudinal împreună cu cartilajul de conjugare diafizo-epifizar sau de creștere. Când dezvoltarea se termină, cartilajul este sudat și în acel moment nu va mai fi posibil pentru copil să crească mai înalt.

Din punct de vedere științific, observarea stării cartilajelor prin intermediul instrumentului cu raze X ne permite să înțelegem în ce stadiu de dezvoltare este copilul și să primim o estimare despre creșterea ulterioară a staturii sale.

Dar până la ce vârstă cresc fetele și băieții în înălțime? Cei care au trecut de pubertate pot deveni mai înalți sau trebuie să renunțe la așteptări?

 

Până la ce vârstă cresc fetele și băieții? Înălțimea masculină și cea feminină

Creșterea în înălțime este reglată de unii hormoni care funcționează din copilărie până la pubertate. Alterarea acestor hormoni este cauza principală a unor tulburări de creștere și, în special, a nanismului și gigantismului.

La sfârșitul pubertății, creșterea se oprește: pentru sexul feminin, înălțimea se stabilește definitiv în jurul vârstei de 16-17 ani, în timp ce băieții continuă să crească până la vârsta de aproximativ 18-20 de ani. Din acel moment, cartilajele de creștere nu mai funcționează și oasele nu mai pot crește în lungime.

Hormonii sexuali blochează procesul de creștere. La fete, în special, cauza este estrogenul. Din acest motiv, femeile care au avut prima menstruație la o vârstă fragedă, tind să înceteze să crească în înălțime înaintea celorlalte.

Ce să facă tinerii pentru a crește cât mai înalți?

Există câteva sugestii privind alimentația și activitatea fizică care pot ajuta tinerii să atingă dezvoltarea maximă posibilă în înălțime. În primul rând, creșterea este afectată negativ de obezitate și de o activitate fizică slabă. Este important să le insuflăm copiilor noștri cultura alimentației sănătoase și a sportului încă de când sunt foarte mici. Copiii care trăiesc în țările dezvoltate ating niveluri mai mari de înălțime. Deoarece pot conta pe o mai bună aprovizionare cu nutrienți.

Un mic ajutor pentru creșterea înălțimii poate consta în exerciții de întindere. Exercițiile de întindere musculară descarcă coloana vertebrală și ajută la obținerea unor creșteri mici în înălțime. Chiar dacă este o creștere absolut tranzitorie, acestea sunt exerciții utile și sănătoase, care merită făcute în mod regulat.

Până la ce vârstă cresc fetele și băieții? Formula pentru a prezice înălțimea la vârsta adultă este:

Pentru bărbați: înălțimea tatălui în cm + înălțimea mamei cm + 13, totul împărțit la 2;

Pentru femei: înălțimea tatălui în cm + înălțimea mamei în cm – 13, totul împărțit la 2.

Rezultatul reprezintă media, care trebuie luată în considerare într-un interval de +/- 4 cm în 68% din cazuri la băieți și + / – 8 cm în 95% din cazuri la fete.

Influențe hormonale și stoparea creșterii

Creșterea naturală este reglementată de diferiți hormoni. Înainte de pubertate, stimulul pentru prelungirea oaselor lungi este dat în principal de GH (sau hormonul somatotrop), în sinergie cu hormonii tiroidieni. Precum și cu insulina și cu factorii similari de creștere ai insulinei. Un deficit sau un exces al acestor hormoni, în special GH, T3 și T4, determină modificări ale creșterii (nanism sau gigantism).

La sfârșitul pubertății, aproximativ 16-17 ani pentru femei și în jur de 18-20 pentru bărbați, creșterea în înălțime se oprește. Aceste lucru se întâmplă deoarece epifizele se conectează la metafize și cartilajele de creștere încetează să mai funcționeze. Din acest moment nu mai este posibilă lungirea oaselor. Responsabili de acest blocaj sunt hormonii sexuali. După ce au determinat o creștere rapidă în perioada pubertară, aceștia determină oprirea definitivă a creșterii oaselor.

La femei, secreția masivă de estrogeni în perioada pubertății induce închiderea cartilajelor de conjugare a oaselor lungi, încheind, de fapt, faza de creștere statuară. La bărbați, creșterea androgenilor crește și producția de estrogeni (datorită activității periferice a enzimei aromataza), determinând sudarea discurilor intercartilaginoase și stoparea creșterii.

 

My title page contents