Piciorul plat este o afectiune caracterizata prin prabusirea boltii piciorului. Este foarte des intalnita in copilarie, dar doar aproximativ 20% din adulti prezinta aceasta afectiune.
Ea poate fi congenitala (de la nastere) sau dobandita (insuficienta tendonului posterior tibial fiind cea mai comuna cauza).
Diagnosticarea piciorului plat poate fi uneori dificila, deorece dezvoltarea completa a arcurilor piciorului survine dupa varsta de 10 ani. Exista 2 forme de picior plat: forma flexibila si forma rigida (atunci cand indoim degetul mare nu se reface bolta piciorului).
Cei mai multi dintre parinti sunt foarte ingrijorati de existenta acestei afectiuni, chiar daca piciorul plat nu interfereaza cu activitatile fizice si, in cele din urma, nu cauzeaza deficite permanente.
Piciorul plat. Ce este si ce ai de facut?
Pentru a preveni aparitia piciorului plat este bine sa NU ne grabim in a cumpara prima pereche de incaltari copilului. De la primii pasi, pana la mersul stabil, este indicat ca bebelusul sa mearga in picioarele goale.
Piciorul plat este de cele mai multe ori este nedureros, dar uneori poate aparea durere la nivelul calcaiului si a boltii piciorului, precum si contractura musculara. In cazul aparitiei durerii este bine sa consultati un medic ortoped.
Piciorul plat nu este dureros
In urma investigatiilor clinice si imagistice (radiografie, ecografie, CT, RMN) , medicul va poate recomanda fiziokinetoterapie, purtarea unor sustinatoare plantare speciale sau orteze. Interventia chirurgicala este destinata numai cazurilor refractare la tratamentul ortopedic.
Cum tratezi piciorul plat
Tratamentul este recomandat doar pentru cazurile simptomatice. Se incepe cu masajul piciorului seara cate 2-3 minute, mers pe marginea externa a piciorului timp de 15 minute dimineata si mersul cu picioarele desculte. Se recomanda inotul si ciclismul. Numeroase studii arata ca talonetele nu ajuta la aparita boltii piciorului, dar sunt folositoare in ameliorarea senzatiei de disconfort din timpul mersului.
foto Shutterstock