Plante otrăvitoare pentru pisici. Cum acționezi în caz de urgență?

Plante otrăvitoare pentru pisici

Deși sunt frumoase, există unele plante otrăvitoare pentru pisici, pe care ar trebui să le recunoști. Fie că este din joacă sau doar din curiozitate, o pisică poate ingera accidental câteva frunze din frumoasele tale plante de interior care îți decorează casa.

Fie că pisicile au la dispoziție doar spațiul casei, fie că se plimbă prin grădini mari, pisicile au obiceiul de a explora și degusta. Prin urmare, fiecare proprietar responsabil căruia îi pasă de sănătatea pisicii sale, trebuie să știe mai multe despre cele mai comune plante otrăvitoare pentru pisici. Și, de asemenea, câteva noțiuni de bază de prim ajutor în așteptarea intervenției medicului veterinar.

Din păcate, unele dintre aceste plante pot fi toxice, chiar mortale pentru pisica ta în cele mai extreme cazuri. Dintre plantele periculoase pentru pisici, Dieffenbachia și filodendronul sunt cele mai toxice.

Plante otrăvitoare pentru pisici: Plantele ce conțin Latex (din familia Araceae)

Prin tăieturi pe tulpini sau frunze ale plantelor din familia Araceae, pisica poate intra în contact cu latexul, care este toxic atât pentru oameni cât și pentru animale. Conține cristale de oxalat de calciu. Dacă pisica mușcă planta sau pur și simplu se freacă de ea și intră în contact cu acest latex pe blană, când își va linge blana, poate prezenta diverse iritații:

  • hipersalivare și arsuri în gură;
  • dificultăți respiratorii;
  • vărsături, cheratită (o inflamație a corneei ochiului) sau ulcere ale corneei;
  • răni pe piele.

În cazul pisicii, aceste iritații sunt dublate de posibile atacuri de rinichi, cum ar fi nefritele, care apar câteva zile mai târziu și care pot fi fatale. Pot exista, de asemenea, tulburări nervoase.

Anthurium

Simptomele otrăvirii cu această plantă sunt: ​​salivație și diaree, vărsături, sângerări, dificultăți de respirație și înghițire. Ingerarea și contactul cu florile de Anthurium pot fi foarte toxice.

Dieffenbachia

Dieffenbachia este foarte periculoasă pentru pisici, atât frunzele, cât și tulpina. Tulpina este deosebit de bogată în compuși toxici și chiar la simpla atingere poate fi periculoasă, deoarece pisica își va linge blana. Simptomele sunt cu adevărat multiple: apatie, lipsă de coordonare, respirație, probleme de înghițire. Au fost raportate, de asemenea, probleme cu sistemul digestiv, tulburări ale ritmului cardiac, leziuni la rinichi, leziuni ale pielii sau ale ochilor și hipersalivare. De asemenea, pot apărea halucinații și convulsii.

De asemenea, este o plantă toxică și pentru noi, oamenii. Nu trebuie plasată la îndemâna copiilor.

Filodendron

Această plantă din familia Araceae este, de asemenea, periculoasă pentru pisică, în caz de contact. Simptomele includ dificultăți de respirație și digestive, dar și sângerări ale gingiilor, diaree și vărsături.

Ficus

Dacă ai acasă un Ficus Elastica (sau „Ficus de cauciuc”) sau un un Ficus Benjamina, trebuie să știi că întreaga plantă este foarte toxică prin ingestie și contact, datorită furocumarinelor cu proprietăți fotosensibilizante pe care le conține acesta. Pisica poate prezenta vărsături, diaree, leziuni orale și edem facial.

Amaryllis

Bulbii în special, dar întreaga plantă conține licorină și este foarte toxică dacă este ingerată. Pisica poate avea simptome de salivație asociate cu vărsături și diaree. În general, intoxicația se oprește la aceste simptome, dar uneori există și probleme ale nervilor, cum sunt convulsiile, ataxia sau probleme cardiovasculare, cum ar fi hipotensiunea și tulburările de ritm cardiac.

În caz de intoxicație, de asemenea, mișcările nu au coordonare, apar tremurături, vărsături și diaree, apar crampe.

Narcisa

Narcisa este o altă plantă toxică, mai ales pentru pisici, câini și cai. Frunzele și bulbul narcisei conțin alcaloizi foarte toxici pentru ingestie, care provoacă hipersalivație, vărsături și diaree și, uneori, convulsii și somnolență, tulburări cardiovasculare. Partea cea mai otrăvitoare a plantei se regăsește în bulbi.

Yucca

Trebuie evitată, deoarece poate provoca colici, hipotermie, hipersalivare și, mai rar, chiar paralizie a membrelor anterioare.

Azalee

O plantă foarte obișnuită atât pe terase, cât și în grădini, azaleea poate duce la comă și moarte dacă o pisică mestecă chiar și câteva frunze.

Simptomele caracteristice intoxicației cu această plantă otrăvitoare pentru pisici sunt: vărsăturile, diareea și spumă abundentă la gură.

Ciclamen

Din fericire, partea cea mai toxică a ciclamenului este rădăcina și, prin urmare, cazurile de intoxicație sunt mai rare. Dacă este ingerată rădăcina, provoacă vărsături și poate duce la moarte.

La ciclamen, în principal bulbii sunt toxici, conținând ciclamină și saponine triterpenoide, dar și restul plantei este toxic.

Simptomele constau în: vărsături și diaree, colici, probleme de circulație a sângelui, paralizie respiratorie și icter.

Leandru

La fel și chiar mai mult decât azaleea, cu care se înrudește, leandrul este o plantă foarte toxică pentru feline și, de asemenea, pentru noi, oamenii, capabil să provoace vărsături și să încetinească ritmul cardiac.

Lalea

De asemenea, lalelele, împreună cu zambilele, fac parte din grupul de plante toxice pentru pisici și câini. Bulbul prezintă cel mai mare pericol. Vărsături și diaree sunt semnele obișnuite de otrăvire, în cele mai grave cazuri există o creștere a frecvenței respiratorii și cardiace.

Plante otrăvitoare pentru pisici. Simptomele otrăvirii

Multe dintre plantele periculoase menționate în listă și multe dintre cele în general toxice tind să irite tractul gastrointestinal. Prin urmare, să genereze simptome destul de similare, cum ar fi roșeață, inflamație și senzație de mâncărime în părțile inflamate. Iată câteva simptome mai specifice, în funcție de organul afectat:

Tractul respirator: Dificultate în respirație;

Zona orală, gâtul și esofagul: Dificultate la înghițire și prezența spumei la gură;

Stomac și intestine: Vărsături;

Intestin și colon: Diaree;

Rinichi: Tendința de a bea și de a urina abundent;

Inima: Accelerări și nereguli ale bătăilor inimii;

Remedii de urgență

Există doar un singur lucru de făcut în cazul în care suspectezi că pisica are simptome de otrăvire provocate de ingerarea sau contactul cu plante otrăvitoare: mergi cu pisica la veterinar, împreună cu planta, dacă nu ai reușit să o identifici.

Iată câteva sfaturi practice, pentru a depăși situația de urgență:

  • Îndepărtează orice parte a plantei care este încă în contact cu animalul;
  • Dacă este necesar, spală pisica cu apă caldă și săpun cu pH neutru;
  • Dacă nu cunoști numele plantei, ia planta sau o bucată din aceasta la medicul veterinar;
  • În caz de vărsături și diaree, încercați să luați câteva și să le luați la veterinar;
  • Ai întotdeauna pregătit numărul de intervenție al clinicilor și centrelor specializate în situații de urgență veterinară din zona ta, deschise non-stop.
My title page contents