Una dintre cele mai dificile conversații pe care un părinte o poate avea cu copilul este aceea în care trebuie să-i spună că părinții lui se vor despărți. Pregătirea pentru divorț înglobează sentimente de frică, anxietate, rușine și vinovăție.
„Trebuie să-i spun?” „Cum să-i spun?” „Ar trebui să fim amândoi de față?” „Și ce ar trebui să-i spunem?” Sunt întrebări care îi frământă pe cei aflați într-un moment greu, dramatic și înfricoșător pentru copil. Pregătirea pentru divorț este dificilă pentru că va trebui mai înainte de orice să îi explici copilului că nu este vinovat cu nimic. Va trebui să îl convingeți că viața lui nu se va schimba (ceea ce pe jumătate nu este adevărat) și că va fi în continuare iubit și îngrijit de amândoi părinții. Pentru asta aveți nevoie de un plan, de o strategie. De o modalitate de a-i transmite aceste lucruri pe înțelesul lui, la nivelul lui. Iată cele cinci mesaje pe care este obligatoriu să i le transmiteți copilului.
1. Nu este vina ta
Recunoașteți în fața copilului că aveți probleme, că nu aveți aceleași păreri în unele lucruri importante și asta creează conflicte. Subliniați că și atunci când problemele au legătură cu el, asta nu înseamnă că este vinovat. „Ești un copil nevinovat pe care amândoi îl iubim și îl prețuim. Nu este vina ta că mama și tata nu sunt de acord cu privire la ora de culcare, unde să mergi în vacanță, cine să te ajute la teme sau dacă ar fi bine să joci fotbal. NU ne certăm din cauza ta. Doar nu suntem de acord între noi sau cu alte persoane cu privire la problemele din familia noastră. Dar NU este vina ta.”
2. Mama și tata vor fi întotdeauna părinții tăi
Este de preferat să nu îi ascundeți faptul că în viața voastră vor apărea schimbări. Săptămâna care urmează, în lunile sau anii următori. Important este să asigurați copilul că veți rămâne părinții lui independent de aceste schimbări. „Nimeni altcineva nu va fi mama ta. Nimeni altcineva nu va fi tatăl tău. Doar noi. Indiferent unde vom trăi (locuințe, orașe sau chiar țări diferite), acest lucru nu se va schimba niciodată.”
3. Ești și vei fi mereu în siguranță
Copilul trebuie să știe că chiar dacă vor exista și alte schimbări în familie, mama și tata se vor ocupa întotdeauna de el. Că va fi mereu în siguranță și că nu are niciun motiv să se teamă. „Mama și tata vor face în continuare planuri care privesc familia noastră și vor lua cele mai bune decizii. Relaxează-te și lasă-ne pe noi să avem grijă de aceste lucruri.”
4. Lucrurile vor funcționa bine
O situație nouă este pentru cel mic o provocare. Oferiți-i copilului explicații simple, din viața de zi cu zi, pe care să le înțeleagă. „Este ca atunci când ai învățat să mergi pe bicicletă, când ai fost pentru prima dată în tabără sau la dentist. Ți-a fost teamă de ceea ce va urma, însă ai văzut că lucrurile au mers bine. Exact așa este și în cazul despărțirii, al divorțului nostru. Lucrurile vor fi diferite pentru o vreme, dar vei vedea că va fi bine.”
5. Este doar o schimbare
Permanent va trebui să insistați pe îndepărtarea și celei mai mici urme de vinovăție pe care ar putea copilul să o resimtă. Este un aspect deosebit de important, poate cel mai important. „Nu este decât o schimbare în familia noastră. Totul în viață se schimbă: tu crești și devii mai înalt, felul în care te îmbraci sau te tunzi, de asemenea, se schimbă. Schimbi grădinița cu gimnaziul și apoi cu liceul, schimbi profesorii. Asta nu înseamnă că lucrurile sunt mai rele, ci doar că se schimbă. Iar noutatea poate fi distractivă.”
Pregătirea pentru divorț…
… este obligatorie. În niciun caz nu îi veți ascunde copilului un lucru atât de important. Nu aveți dreptul să îl puneți în fața faptului împlinit, și nici nu este sănătos să procedați așa. Este total greșit să considerați că nu aveți de ce să îi dați explicații ori să vă justificați în fața lui. Dacă nu veți gestiona bine acest eveniment, riscați să îi provocați o traumă care nu se va vindeca niciodată!