Lupte intre frati si surori

Atunci cand ai doi copii sau chiar mai multi, esti un super parinte. Si nu refer aici la talentul de a-ti creste copiii sau la faptul ca te descurci mai bine decat parintii cu un singur copil. Ci pur si simplu ca ai nevoie de mai multe resurse si de mai multa rezistenta, pentru ca incercarile la care esti supus sunt mai multe si mai complicate.

Unul dintre cele mai grele momente pe care le traiesc eu ca mama este momentul crizelor de grup. Ma rog, individuale, dar care se petrec concomitent.

Asta e cel mai greu. Cand ambii copii au nevoie de tine in acelasi timp. Cand ambii tipa, lovesc sau se trantesc si creierul tau simte ca o ia razna. Atunci, cel mai mult pe lume,  eu imi doresc sa ma volatilizez. Insa oricat as vrea, nu pot. Pentru ca am unde. Si e nevoie sa ma pregatesc de „asalt”. Nu va ganditi ca ne batem sau ca ne certam ( desi, recunosc, uneori nu reusesc sa raman ZEN), insa ne pregatim de reconciliere.

Si vorba aia, mama e mama, dar tot doua maini si un creier are. Si o rezistenta spre 0.

Laura Markham scrie in cartea ei „Parinti linistiti, frati fericiti” ca „prevenirea e cea mai importanta”.  Astfel incat copiii sa nu ajunga sa se piarda cu firea atat de des.

Si totusi, cum poate face un parinte atunci cand e singur cu doi sau cu mai multi copiii in criza? Sau atunci cand unul dintre copii il va acapara? Daca se intampla asa, atunci trage aer in piept si indruma-i pe amandoi. Daca te concentrezi doar pe unul, o sa iti auzi vorbe!

Ia-i in brate, mangaie-i si vorbeste-le cu blandete! Tine-i pe fiecare pe cate un genunchi, dar oarescum la distanta. ( conteza reactiile chimice ale organismului)

Laura Markham spune: ”daca e necesar sa mergeti la unul dintre copii in defavoarea celuilat, vorbiti-i celui la care nu va veti duce”. Si totodata, tine-l ocupat pe cel care nu sufera direct. Da-i ceva de facut si imbratiseaza-l.

Nu ezita sa le vorbesti, mai ales daca s-au batut. Lasa-l pe agresor sa isi exprime regretul si tradu in vorbe expresiile de pe fata acestuia. Spune-i celui agresat ca sora sau fratele lui regreta ce i-a facut si ca este langa el/ ea.

Pastreaza-ti calmul! Atunci cand ai doi plangaciosi pe cap, nu e loc de crize emotionale personale. Copiii au nevoie de tine acolo! Trage aer in piept, respira si ramai focusata. Nu e loc acum nici de lupte, nici de retragere rapida. Dupa ce se vor simti mai bine, vei putea sa te relaxezi si sa iti vezi si de recuperarea ta.

AH!! Acum nu e cazul pentru prelegeri. Nu e momentul sa te apuci sa le tii o predica. Pentru ca ei sunt blocati. Creierul lor e in stadiu de reptila. Tot ce poti face e sa te conectezi cu ei. Sa ii intelegi si sa le fii alaturi.

 

Credit foto – Shutterstock.

My title page contents