Micutul tau a crescut, a implinit un anisor, iar curiozitatea lui e fara margini. E la varsta intrebarilor, in perioada in care isi formeaza siguranta de sine, isi dezvolta capacitatile de cunoastere si de comunicare. Zilnic te va surprinde cu un gest, cuvant sau cu o actiune „in premiera”.

Primul dialog

Iti aduce jucarii sa ti le arate. Sau cartea pe care i-ai citit-o de mii de ori, o deschide, iti arata catelul si reuseste chiar sa spuna cum face catelul. Totul este „in premiera”.

Acest joc pe care ti-l propune reprezinta  o prima conectare sociala intre el si tine. A venit randul lui sa-ti arate ceea ce tu i-ai aratat de atatea ori, repetand, ca sa invete. Se va bucura cand va primi raspuns de la tine, il va entuziasma reactia ta si il va determina sa continue. E prima voastra discutie adevarata pe care el o genereaza si va aduce posibilitati pentru jocuri noi. De acum incolo iti va arata tot ce i se pare interesant.

„In premiera” – prietenia

La inceputul celui de-al doilea an de viata, e pregatit sa se joace cu un alt copil. Asa, iti va cere sa-l duci la locul de joaca mai des. Sunt primele semne de independenta, care il ajuta sa capete incredere in actiunile lui. Care il ajuta sa se separe de tine si de tati. Incurajandu-l sa se joace cu alti copii si lasandu-l sa petreaca timp cu acestia, micutul tau isi va dezvolta abilitatile sociale. Supravegheaza-l, nu doar pentru siguranta, ci si pentru a-l ajuta sa depaseasca micile si inerentele contradictii ce mereu apar intre copii.

Prima oara cand ajuta

Copiii cresc si se dezvolta invatand sa ne imite pe noi, parintii. Dupa ce implineste un an, micutul va vrea – la inceput stangaci, dar foarte hotarat – sa faca ceea ce a vazut la tine. Cu siguranta l-ai vazut pana acum vorbind la telecomanda televizorului ca la telefon, imitand o convorbire. Curand va putea sa faca lucruri mai importante. Va vrea sa hraneasca pisica, sa ude florile sau chiar sa puna lucrurile la locul lor, in casa.

Limite, dar nu piedici

Pot fi frustrati de limitarile lor, dar toate aceste incercari stangace le da un sentiment de putere si placere. Nu lasa micile imperfectiuni ale gesturilor lui sa ii strice entuziasmul.

Ofera-i ocazia sa poata participa la treburile zilnice si arata-te incantata ca isi ofera ajutorul. Achizitionati jucarii care sa imite ustensilele din casa si da-i indeletniciri simple, pe care le poate indeplini cu succes.

Prima manifestare artistica

In jurul varstei de un an, dupa ce s-a uitat de multe ori cum i-ai desenat tu case, oameni sau masini, va incerca sa te imite si in asta. A sosit momentul sa eliberezi usa frigiderului, pentru a avea loc sa-i expui capodoperele! Cu cat descopera mai repede cum se folosesc creionul, acuarelele si hartia, cu atat mai repede isi va dezvolta creativitatea. Si uite asa va da frau liber imaginatiei. Pune-l in scaunul lui, deseneaza-i obiecte familiare si lasa-l sa creeze.

Primul act de generozitate

Primul act de generozitate – nu-l astepta inainte de a implini doi ani – va fi declansat fie de actiunile tale. Tu i-ai aratat de multe ori cum sa imparta jucariile cu altii, ati hranit impreuna pasarile din parc. E posibil ca acest prim gest de darincie sa fie manat de tristetea unui copil din cercul lui de prieteni. Acum va fi capabil sa manifeste compasiune pentru prietenul lui care plange. Tot acum va da imparti gustarea preferata cu cei din jur.

Cum se manifesta dragalasenia „in premiera”?

Trebuie sa stii ca un copil isi manifesta bunatatea in moduri diferite. Poate te respinge cand vrei sa il imbratisezi, dar il poti surprinde langa cosul pisicii, daca aceasta e bolnava.

 

 

My title page contents