Respectul față de persoanele în vârstă trebuie să-l manifeste fiecare copil sau tânăr. Așadar, cum îi înveți pe copii să-i respecte pe cei mai în vârstă? Un prim răspuns ar fi: prin exemplul bun al părinților față de copiii lor.
Iată câteva idei pentru a-i învăța pe copii să manifeste respect față de persoanele în vârstă!
Cine este în vârstă?
Pentru copii, conceptul de persoană în vârstă are sensuri diferite de cele ale unui adult. Aceștia îi pot considera pe proprii părinți „bătrâni”, chiar dacă poate au patruzeci sau cincizeci de ani. Cu toate acestea, copiilor trebuie să li se explice că, în principiu, o persoană pensionată sau, în orice caz, peste 65 de ani, trebuie considerată vârstnică și, ca atare, trebuie respectată.
De ce să respectăm persoanele în vârstă
Se spune adesea că, pe măsură ce îmbătrânim, redevenim copii și este adevărat. Cumva se repetă ciclul vieții. Este dificil pentru persoanele în vârstă să țină pasul și să înțeleagă totul. În cazul copiilor, pentru că sunt mici, iar bătrânii pentru că nu pot ține pasul!. În plus, ai interese diferite, mănânci diferit, mergi la culcare mai devreme și, în unele cazuri, ai nevoi de bază foarte asemănătoare cu cele ale copiilor. De aceea, așa cum încercăm să respectăm copiii, ar trebui să facem același lucru și cu oamenii mai maturi.
Respectul față de persoanele în vârstă. Cum să îi faci pe copii să respecte bătrânii?
Evident, respectul trece prin multe comportamente, unele mai de bază, altele care necesită mai multă atenție.
În primul rând, trebuie să le explici copiilor cine sunt bătrânii și de ce ar trebui respectați, iar acest lucru este simplu. Începem cu bunicii care locuiesc separat, cu vecinii, cu unchii bătrâni sau chiar cu bunica care pote locuiește în aceeași casă sau cu care se întâlnesc zilnic.
Printre cele mai simple gesturi se numără respectul practic
De exemplu, copilul poate acorda un loc în transportul în comun celor care au peste 65 de ani sau care par a fi în dificultate. De asemenea, poate ajuta o persoană în vârstă să traverseze strada, să ducă sacoșele de cumpărături în locul lor, dacă au probleme. Mai întâi, aceste lucruri pot fi făcute de către voi, părinții. Sunt acte mărunte, dar de o importanță fundamentală pentru a da un exemplu bun copiilor, fără a fi nevoie să le schimbi obiceiurile!
Se poate face mai mult decât atât:
Dacă cunoști unele persoane în vârstă care trăiesc singure, le puteți vizita din când în când împreună cu copiii. Sau puteți să le faceți unele cumpărături sau o gustare pentru a mânca împreună. Dacă sunteți în parc, cu siguranță veți întâlni doamne în vârstă, poate plimbând un câine sau care se opresc să-i complimenteze pe copii. Nu-i evitați, au mare nevoie să poarte discuții cu cineva. Implică-i chiar și pe copii!
Nu vorbiți niciodată rău despre vârstnici în prezența copiilor. Chiar și atunci când îngrijirea bunicilor și părinților devine grea. Copiii nu ar trebui să creadă că aceștia sunt o povară, chiar dacă sunteți obosiți și nu este deloc ușor. Când ești în prezența bătrânilor, lasă-i să vorbească. Chiar și atunci când poate te-ai plictisit de poveștile lor nesfârșite! Într-adevăr, profită de ocazie pentru a le spune copiilor ceva: anecdote ale „timpului lor”, discursuri despre vremurile războiului, despre dificultățile din perioada postbelică etc. Va fi o modalitate excelentă de a-i învăța pe copii cum să aibă și să manifeste respect pentru bătrâni.
Cel mai bun mod de a învăța copiii să aibă respect pentru persoanele în vârstă este de a da un bun exemplu. Fii respectuos cu toată lumea, cu rudele și cu străinii, iar copiii tăi vor învăța respectul de la tine.