Poziții pentru alăptare
După ce atașarea copilului la sân s-a făcut cum trebuie, iar cel mic suge bine, poți alege una dintre pozițiile prezentate mai jos, cea care îți oferă cel mai mare confort, atât ție, cât și bebelușului:
Poziţia leagăn-încrucişat.
Pune copilul transversal peste abdomenul tău. Ţine copilul cu braţul opus sânului la care-l vei alăpta. Susţine din spate căpşorul cu palma deschisă. Poziţia asigură un control bun al copilului la sân. Cu mâna liberă susţine sânul de dedesubt, cuprinzându-l cu degetele în formă de U, aliniindu-l cu gura copilului.
Poziţia leagăn.
Culcă copilul pe braţ, capul odihnindu-se confortabil la îndoitura cotului, pe aceeaşi parte cu sânul din care alăptezi. Antebraţul susţine spatele copilului. Foloseşte mâna liberă pentru a susţine sânul.
Poziţia minge de fotbal.
În această poziţie ține copilul în lateral pe un braţ, cu cotul îndoit şi palma deschisă, susţinând ferm capul acestuia aflat cu faţa în sus, la nivelul sânului. Torsul copilului se va odihni pe antebraţ. Pune o pernă în lateral, pentru a susţine braţul. Cel mai bun este un scaun cu braţe late, joase. Cu mâna liberă susţine sânul, ţinându-l de dedesubt, cuprinzându-l cudegetele în forma literei C, pentru a-l alinia cu gura copilului. Deoarece copilul nu este poziţionat în apropierea abdomenului, poziţia aceasta este de ajutor mamelor care se recuperează în urma unei cezariene. Este de asemenea o alegere frecventă a femeilor care au sâni mai mari sau care alăptează copii născuţi prematur sau copii mici.
Poziţia culcat.
Deşi majoritatea proaspetelor mămici învaţă să alăpteze copilul în poziţia aşezat, uneori vei prefera să alăptezi stând întinsă. Utilizează palma braţului situat dedesubt pentru a ţine capul copilului la sân. Întinde braţul şi palma de deasupra, de-a curmezişul corpului şi prinde sânul, atingând cu sfârcul buzele copilului. După ce copilul se prinde ferm la sân, poţi folosi braţul de jos ca să-ți sprijini capul şi braţul de sus ca să susţii copilul.