Totul despre ALĂPTARE

Îngrijirea sânilor

Sâni angorjaţi.

La câteva zile după naştere, sânii devin plini, fermi şi sensibili, în consecinţă fiind mai dificil pentru copil să apuce sfârcul. Această umflare, numită angorjare, provoacă în interiorul sânilor congestie, făcând astfel laptele să curgă

mai lent. Pentru a atenua angorjarea, scoate lapte strângând sânul cu mâna înainte să încerci să alăptezi. Poţi folosi şi o pompă. Eliberând lapte, sfârcul se va înmuia, iar copilul se va putea atașa din nou corect la sân.

Cel mai bun mijloc de a evita angorjarea. Alăptează cu regularitate copilul şi poartă un sutien pentru alăptare zi şi noapte. Astfel vei susţine sânii angorjaţi şi te vei simţi mai confortabil.

O pungă cu gheaţă aplicată pe sâni te ajută să mai reduci din inflamație. Din fericire, perioada în care se manifestă angorjarea este de obicei scurtă, nedepăşind câteva zile după ce ai născut.

Sfârcuri dureroase.

La început, vei resimţi disconfort când copilul se prinde la sân. Fenomenul este frecvent întâlnit şi se datorează faptului că sfârcurile sunt sensibile sau crăpate. Sfârcurile sunt de obicei dureroase din cauza poziţionării incorecte a copilului la sân. La fiecare sesiune de hrănire va trebui să te asiguri că bebeluşul are toată areola, nu doar sfârcul, în guriţă. Va trebui, de asemenea, să verifici dacă este aliniat capul copilului cu corpul său. Dacă nu este aliniat, va trage de sfârc. Ca să-ţi îngrijeşti sfârcurile, scoate manual lapte din sâni şi lasă sfârcurile să se usuce la aer după fiecare masă. Nu trebuie să speli sfârcurile după ce ai alăptat. În jurul areolelor există lubrifianţi ai organismului, care asigură un balsam natural. Este bine să foloseşti la baia zilnică săpun şi apă. Apoi lasă sfârcurile să se usuce la aer.

Canale galactofore blocate.

Uneori, canalele galactofore din sâni se înfundă, provocând retenţia laptelui. Este posibil să simţi prin piele blocarea canalelor, sub forma unor mici protuberanţe sensibile sau zone mai extinse şi tari. Deoarece înfundarea canalelor poate duce la infecţie, ar trebui să tratezi problema pe loc.

Cea mai bună cale de a deschide canalele blocate este să laşi copilul să golească sânul afectat, oferind copilului în primul rând acel sân la fiecare sesiune de hrănire. Dacă sugarul nu goleşte sânul afectat, scoate lapte din el manual sau cu ajutorul unei pompe pentru sân. Ajută, de asemenea, să aplici pe sânul afectat o compresă caldă înainte de alăptare şi să-l masezi. Dacă problema nu dispare în urma acestui tratament, mergi la doctor.

Infectarea sânilor.

Aceasta este o complicaţie mai serioasă a alăptării. Infecţia (mastita) poate fi provocată de imposibilitatea golirii sânilor la sesiunile de hrănire. Germenii pătrund din sfârcurile crăpate şi din gura copilului în canalele galactofore. Aceşti germeni nu sunt dăunători copilului; toţi îi au. Pur şi simplu nu aparţin ţesuturilor sânului. Mastita începe cu simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi febră, frisoane şi dureri corporale. Urmează înroşirea, umflarea şi sensibilizarea sânilor. Dacă ai asemenea semne sau simptome, contactează medicul. Continuă să alăptezi chiar dacă iei antibiotice. Tratamentul pentru mastită nu dăunează copilului, iar golirea sânilor va reduce riscul înfundării canalelor galactofore, o altă cauză posibilă a bolii.

My title page contents