Cum se produce laptele matern?
Începând din al doilea trimestru de sarcină, prolactina stimulează producția de colostru – laptele de începu. Acesta este oferit puiului doar 3-5 zile după naștere, însă rolul lui este extrem de important. Conține o cantitate mai mare de proteine decât restul laptelui, minerale și vitamine de care are nevoie cel mic în primele zile de viață.
Odată cu naștere, scade producția de progesteron și crește ce a de prolactină, ceea ce determină producerea de lapte matern. Sânii sunt adevărate uzine de produs lapte. Sunt formați din lobi, care la rândul lor sunt formați din lobuli. Aceștia din urmă conțin alveole – glande asemănătoare unor ciorchini de celule – care produc și depozitează lapte.
Laptele produs curge din aceste alveole în canalele galactofore, ajunge în sinusurile lactate și părăsește sânul prin orificiile mamelonare.
Producția de lapte este influențată de cerere. De aceea, se recomandă alăptarea sugarului la cerere, nu după un program și cu o cantitate adaptată vârstei lui.