Trucuri pentru somn usor

Aproximativ 40% dintre copii si adolescenti se confrunta probleme de somn. Fie se trezesc des si nu pot adormi la loc repede, fie se trezesc prea devreme dimineata (oh, da, inclusiv in weekend), fie nu pot adormi deloc la ore decente.

Foarte multe probleme de somn sunt specifice bebelusilor, care nu si-au reglat inca ritmul circadian (de noapte si zi) si care se mai trezesc peste noapte pentru masa. Dar nici daca ai un prescolar sau un adolescent nu ai scapat de problemele cu somnul.

Multe din actiunile (si reactiile) noastre agraveaza problemele cu somnul. Astfel, in cazul copilulului mic:
Il supra-stimulam inainte de culcare: activitatea fizica si alte forme de stimulare activeaza sistemul nervos simpatic. Copilul intra automat intr-o stare de alerta, in care cu greu mai poate fi adormit. De aceea, ultimele 2-3 ore inainte de culcare trebuie sa fie linistite, iar activitatile sa se desfasoare in viteza intai si pe fond sonor redus.
Mai mult il activam decat il linistim: prea multa interactiune in momentul cand copilul se trezeste noaptea este atractiva pentru copil. Este bine sa pastram interventia cat mai linistita si mai plictisitoare noaptea. Daca s-a trezit, evita sa te uiti prea mult in ochii celui mic – contactul vizual il stimuleaza.

Intervenim prea repede noaptea – cand copilul doar se agita in somn somn, interventia noastra poate sa-l trezeasca de fapt.
Nu suntem consecventi – uneori aplicam metode prea intense de linistire, alteori, din cauza extenuarii sau frustrarii, intervenim prea putin. Aceasta inconsecventa amplifica problemele de somn.

Cat ar trebui sa doarma

De-a lungul timpului, recomandarile pentru un somn odihnitor au variat. Sigur ca fiecare copil are necesarul lui de somn si veghe, care uneori nu se inscrie in programul „oficial” recomandat de specialisti. Ca repere, insa, trebuie sa stii ca intre 3 si 5 ani, copiii au nevoie de 11-13 ore de somn pe noapte. Multi copii mai dorm inca in mod natural o repriza de somn de o ora in timpul zilei. Intre 6 si 9 ani, copiii au nevoie de 10-11 ore de somn pe noapte. In mod ideal, ora de culcare ar trebui sa fie 7.30-8. Spre perioada pubertatii, copilul are nevoie de aproximativ 9 ore de somn pentru a avea un nivel ridicat de energie ziua. Schimbarile in organism din perioada adolescentei fac ca ora de culcare sa devina tot mai tarzie si dificultatea de a se trezi dimineata tot mai mare.

90% dintre adolescenti nu respecta necesarul de somn, in timpul saptamanii.

In schimb, dorm prea mult in weekenduri. 45% dintre adolescenti se plang de stari de somnolenta in timpul zilei.
E bine sa stii
La adolescenti, problemele de somn sunt cauzate in parte si de folosirea in exces a telefoanelor, tabletelor si a altor device-uri cu ecran.

Lumina acestora, in special cea „albastruie” opreste glanda pineala din a secreta melatonina, amanand astfel starea de somnolenta. Este suficient ca aparatul sa functioneze in camera, chiar daca juniorul nu se uita direct la ecran, pentru ca melatonina sa nu mai fie eliberata. Acest efect, combinat cu faptul ca oricum, in adolescenta, ritmul circadian de schimba face ca adolescentul tau sa aiba mari probleme cu somnul.

Mai mult, orice lumina dupa ce se lasa noaptea este perceputa de organism ca fiind nenaturala si afecteaza ritmul dupa care am functiona in mod normal. Daca nu am avea electricitate, cu totii ne-am culca odata cu gainile – spun specialistii. Studiile arata ca atunci cand suntem expusi la lumina naturala si nu avem la indemana aparate electronice, organismul nostru ajunge sa se regleze dupa ciclul natural de zi si noapte, mutand astfel ora de somn si cea de trezire.

Un sondaj realiazat in 2014 de National Sleep Foundation (din Statele Unite) a relevat ca 68% dintre adolescenti dorm cu un aparat electronic deschis in camera toata noaptea (televizor, computer, consola de jocuri video).

 

foto Shutterstock

My title page contents