Ulei de neem: ce proprietăți are și pentru ce se folosește? Uleiul de neem este un extract natural folosit și în medicina tradițională chineză și ayurvedică pentru proprietățile sale benefice asupra pielii. De asemenea, acest ulei este din ce în ce mai prezent în formulele pe bază de plante pentru îngrijirea pielii, motiv să afli mai multe informații despre proprietățile și beneficiile sale.
Derivat din presarea semințelor și a fructelor mici ale arborelui nīm, sau neem, conform adaptării englezești, parte a familiei Meliaceae și originar din India și Birmania, acest ulei conține mai mulți compuși, inclusiv acizi grași și antioxidanți, care pot trata afecțiuni variind de la ulcere la infecții fungice. Totodată poate contribui la întinerirea pielii. Așa cum am menționat mai sus, acest ulei este folosit și în medicina tradițională chineză și ayurvedică.
Ulei de neem: proprietăți și beneficii
Cercetările științifice recente au evidențiat modul în care utilizarea uleiului de neem poate fi utilă în cazurile de:
- acnee;
- psoriazis;
- eczemă;
- negi.
Efecte anti-îmbătrânire
Printre cele mai studiate efecte ale acestui ulei se numără cele asupra îmbătrânirii. De fapt, uleiul de neem poate reduce:
- ridurile;
- îngroșarea pielii;
- roșeața pielii;
- pierderea hidratării.
Printre altele, cercetătorii au descoperit că extractul crește nivelurile unei enzime producătoare de colagen numită pro colagen și a proteinei numite elastină. Știi probabil și tu cât de important este colagenul pentru corpul uman. Colagenul conferă structurii pielii un aspect complet, în timp ce elastina ajută la menținerea suprafeței întinse. Epiderma pare mai hidratată (ridurile netezite), tânără și strălucitoare.
Vindecarea rănilor
O altă proprietate a uleiului de neem constă în faptul că poate promova vindecarea mai rapidă a rănilor. Cum? Prin construirea de țesuturi mai puternice și mai rezistente în punctele rănilor. Un alt studiu a subliniat că, în urma folosirii acestui ulei, cicatricile au fost în cele din urmă mai puțin evidente. Cercetătorii au emis ipoteza că compușii din uleiul de neem ar putea promova creșterea vaselor de sânge și a țesutului conjunctiv.
Combaterea infecțiilor pielii
Un studiu din 2019 a analizat proprietățile antibacteriene ale produselor cosmetice care conțin compuși neem. Astfel, autorii au descoperit că săpunurile care conțin extracte de frunze sau scoarță de neem au împiedicat creșterea a numeroase tulpini de bacterii.
Pentru ce este indicat și cum să utilizezi uleiul de neem?
Uleiul de neem poate fi folosit ca atare, pur, diluat sau poate fi un ingredient activ într-un produs de înfrumusețare deja ambalat. Evident, cel mai bun este uleiul organic, presat la rece. Acesta ar trebui să aibă o culoare ternă, galben-maro și un miros puternic.
Atunci când îl vei utiliza pentru prima dată, cel mai bine este să testezi o cantitate mică pe piele, înainte de a-l aplica pe toată fața sau corpul. Cum să procedezi: Amesteci câteva picături de ulei de neem cu apă sau săpun lichid. Apoi aplici amestecul pe o zonă mică de piele de pe braț sau din spatele mâinii. Dacă pielea devine roșie, inflamată sau apare senzația de mâncărime, diluezi uleiul adăugând mai mult săpun lichid sau apă. Încearcă acest amestec pe o altă zonă a pielii și urmăriți orice semne de iritație. Unele persoane pot dezvolta urticarie sau o erupție cutanată. Într-un astfel de caz, este recomandat să oprești imediat utilizarea uleiului și a oricăror produse care îl conțin.
De asemenea, există persoane care folosesc uleiul de neem pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii, inclusiv infecții și acnee, sau pentru a preveni ridurile. Pentru a-l folosi ca tratament local, aplică o cantitate mică de ulei diluat pe zona afectată. Lasă amestecul să se absoarbă în piele, apoi clătește bine locul cu apă caldă.
Un alt aspect: Uleiul de neem are un miros deosebit de puternic. Pentru a-l masca, cel mai bine ar fi să-l amesteci cu un ulei purtător, cum ar fi ulei de jojoba, nucă de cocos sau de migdale. Uleiurile purtătoare ajută, de asemenea, pielea să o absoarbă mai bine.