Un medic nu poate avea „mâna ușoară”, dacă nu are empatie și căldură – Născută la Bacău, stabilită cu părinții la Piatra Neamț, Lorelei Nassar a copilărit în mare parte în satul bunicilor. Apropiată fiind de bunicii săi, aceasta a reușit să-i îndeplinească un vis mai vechi bunicului, acela de a avea una dintre fete doctoriță.
În prezent, numără deja aproape 30 de ani de medicină, și chiar a scris o carte despre viața și experiența ei, ce se va publica în curând.
A terminat Facultatea de Stomatologie din Iași, promoția 1992 și tot în același an a plecat din România. A urmat specializarea în Chirurgie Oro –Maxilo- Facială în Israel (unde a trăit 15 ani), în cadrul spitalului Poryia, situat lângă Iordan. „Am petrecut acolo 10 ani frumoși, dar și cu lupte, în care m-am format profesional și m-am dezvoltat uman extrem de mult .”, povestește cu nostalgie Lorelei Nassar.
Stomatologia și psihologia? De unde până unde?
„Mă caracterizează curiozitatea și setea de a înțelege mai mult și mai adânc cum funcționează sufletul uman. Și pe măsură ce te înțelegi mai bine pe tine, îi vei înțelege pe ceilați și tot ce se întâmplă în jur. Psihicul impactează sănătatea dentară prin stresul de zi cu zi: un om stresat scrâșnește din dinți, și chiar îi poate sparge sau toci, uzează articulațiile masticatorii și mușchii. Un om stresat are secreție scăzută de salivă și face carii multe- sau parodontoză. Un om stresat se îmbolnăvește de o glandă endocrină și/sau de inimă, tensiune și altele și uită de dinți, dar și de vizitele la stomatolog.”, precizează medicul specialist.
Apropo, știai că și cortizolul poate fi măsurat chiar în salivă? În cazul unei perioade de stres prelungit, corpul/organismul generează un nivel continuu, crescut al hormonilor de stres. Și ce legătură are toată frica și stresul cu dantura noastră? Ei bine, saliva scade cantitativ și devine mai vâscoasă. Pe scurt: ea nu mai spală dinții! Adică, autocurățirea cavității orale, prin fluxul natural de salivă, nu se mai realizează. De aceea, odată cu stresul nu mai avem saliva suficientă, deci ne alegem și cu placă bacteriană, depozite de tartru, gingii roșii și inflamate.
De mare ajutor, pe lângă un stomatolog bun, sunt și sfaturile unui psiholog, care să te ajute să-ți învingi temerile, să scapi de stres și urmările acestuia. Dar ce zici de o combinație între cele două specializări? Un mix unic, irepetabil: conceptul psychodentistry, un concept inovator pentru tratamente stomatologice fără frică. Pe scurt: într-un singur loc, și la psiholog, și la dentist! Totul e posibil la Clinica de Implantologie dr. Lorelei Nassar. „Tot la spitalul Poryia din Israel am început să studiez Hipnoza Medicală, trimisă fiind la Universitatea din Tel Aviv pentru un curs de doi ani, iar acest lucru mi-a deschis apetitul de a învăța psihologie , pe care am desăvârșit-o după repatriere. Plus încă un Master, ceva formări profesionale în Psihologie Transpersonală.”, completează dr. Nassar, implantolog cu o vastă experiență în domeniu.
De altfel, utilizarea terapeutică a hipnozei a fost descrisă încă din India antică, unde oamenii cu probleme de sănătate erau vindecați prin transe hipnotice. Și azi, hipnoza medicală este folosită de zeci de ani în țări precum Germania, Anglia, Franța ca metodă de sedare, iar acum și în România!
Specializările se împletesc armonios (și) cu atuurile profesionale
„De când am revenit în țară, în 2006, plecând de la chirurgia învățată în Poryia, practic implantologie și reconstrucții osoase. Conferențiez despre asta, am făcut și vom mai face cursuri, unele cu operații live – mai tot timpul am în jur medici care învață de la mine câte ceva.”, ne mărturisește specialistul.
Atuurile dr. Lorelai Nassar, așa cum reies chiar din autodescrierea pe care și-o face sunt: comunicarea deschisă, abordarea profesionistă , empatia, instrumente din hipnoza medicală (pe care le folosesc la orice om), spiritul de echipă, adoptarea celor mai avansate tehnologii.
„Personalitatea oricărui medic este extrem de importantă pentru calitatea actului terapeutic. E capital să știe să asculte, să fie empatic, să se creeze această legătură ce va asigura coeziunea și reușita actului medical. Eu cred că un medic nu poate avea „mână ușoară”, daca nu are empatie și căldură. Pentru că în fața unui om rece și necomunicativ te închizi și te crispezi, deci simți de 3 ori mai acut ce ți se face.”, punctează dr. Nassar.
Primează grija pentru sănătatea danturii sau preocuparea pentru estetic?
„Preocuparea românilor e evident pentru estetică, și puțin, ba chiar spre deloc pentru prevenție, pentru că, estetica e cea care vinde, și nu doar la români. În acest sens, ne ajută și ultimele descoperiri în materie de tehnologie: Laserul – O descoperire marcantă! Și apoi, scannerul digital! De altfel, trăim o digitalizare a stomatologiei, ceea ce e de bine, dar, zic eu, trebuie dublată de valoarea umană.”, adaugă specialistul.
Și totuși, prevenția este de dorit în procent mai mare. Parodontoza este un pericol al zilelor noastre, însă putem apela la cele mai simple și mai accesibile soluții pentru a o preveni. „Eu cred că parodontoza chiar este un pericol al zilelor noastre – deseori am denumit-o „boala secolului”, pentru că debutează atât de insidios și fără să dea de veste! Și e prezentă la majoritatea persoanelor: 3 din 5 pacienți care vin la clinică sunt diagnosticați cu parodontoză, fără ca aceștia să fi bănuit că se confruntă cu așa ceva. Dar putem preveni prin adoptarea unor măsuri simple și revizuirea comportamentului față de sănătatea noastră dentară: prezentarea repetată la medicul stomatolog, igienizare făcută o dată la 3 luni și luarea unor măsuri simple: duș bucal, periaj corect, ață dentară, spălături bucale cu soluții medicamentoase eficiente. De ce să ne complicăm, dacă e atât de simplu?!”, ne sfătuiește dr. Lorelei Nassar, specialist în implantologie.
„Și un pont: Beți multă apă! Apa fluidizează saliva și duce la autocurățirea dinților. Simplu și eficient!”, adaugă specialistul.
Cu optimism înainte…așa se creează planurile de viitor
Și stomatolog și om de afaceri, asta este omul Lorelei Nassar. „Învăț din mers să fiu un om de afaceri și să câștig bani și din asta, nu muncind doar cu mâinile, la scaunul dentar. Dezvolt acum un nou proiect cu seminarii și cursuri pe mindfulness, dar care e însă, o chestie de suflet, pe care o fac de drag. Din bucuria mea de om împlinit și dorința de a împărți și altora rețeta.”, concluzionează omul și medicul Lorelei Nassar.
Este important să știi că medicii de la Clinica de Implantologie Lorelei Nassar s-au adaptat condițiilor actuale de pandemie și au lansat încă din primăvara anului trecut platforma online de suport pentru urgențele stomatologice. Scopul? Să venim în întâmpinarea tuturor pacienților în nevoie. Așadar, nu mai ai nicio scuză să nu treci pe la doctor (chiar și online!), să previi problemele dentare.
Noi te ajutăm să previi și să tratezi problemele dentare! Vino cu încredere la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro!