Bonă sau creșă? Ce e mai bine pentru copilul tău?

La finalul concediului pentru creșterea și îngrijirea copilului începe marea dilemă: bonă sau creșă? Adevărul este că cel mai bine i-ar fi să rămână cu bunicii. Dar dacă nu se poate…

 

A alege între bonă sau creșă este dificil. Pentru că ambele sunt două mari… necunoscute. Și bona, și creșa, au avantaje și dezavantaje, dar nevoia te împinge să alegi una dintre ele. Pentru a cântări cât mai bine aceste opțiuni, nu te putem ajuta decât arătându-ți care sunt plusurile și minusurile fiecăreia dintre ele. Pe care variantă ți-o vei permite și din punct de vedere financiar, acesta este un aspect asupra căruia tu decizi. Doar să nu pleci cu idei preconcepute și să crezi că o bonă este mai costisitoare decât o creșă privată, pentru că te vei înșela. Cea mai ieftină este creșa de stat, dar „bătaia” pe aceste locuri e destul de mare.

Bonă sau creșă

Părinții care înclină către o creșă, către colectivitate, au impresia că îi oferă copilului un lucru extrem de important dezvoltării lui: socializarea. Că alături de alți copii, fie și numai prin imitație, va învăța o mulțime de lucruri noi. Ani și ani la rând toți am fost convinși că așa este. Se pare, însă, că nu e chiar așa. Că un copil mic, care abia începe să vorbească, are de fapt nevoie să învețe. Și să dezvolte o relație de atașament și de încredere. ”La grămadă” acest lucru nu prea este posibil, din păcate. Și lista avantajelor și dezavantajelor pe care le au și creșa dar și bona este de fapt mai „bogată” de atât.

Avantajele creșei

Da, poate că micuțul va învăța mai repede să își facă nevoile la oliță, să mănânce singur, să se îmbrace și încalțe fără ajutor. Poate că și vocabularul i se va îmbogăți. Va învăța reguli și va exersa oarecare disciplina, va învăța să împartă și să-și creeze relații sociale. Experiența unei educatoare de profesie cântărește greu în această decizie. Doar că există și…

… dezavantajele creșei

Primul lucru de care se plâng părinții care au deja copii la creșă este faptul că se îmbolnăvesc foarte des. Extrem de des. Ceea ce nu e de mirare într-o colectivitate. Până la nivelul de educație la care un părinte căruia i s-a îmbolnăvit copilul să-l rețină la domiciliu, mai e drum lung… Afirmam mai sus de dezvoltarea vocabularului. Dezavantajul este acela că puiul de om poate învăța și să vorbească urât… Tot un dezavantaj este faptul că între copii se naște mereu competiția. Și că, uneori, ea are efecte psihologice, de la neliniști și până la frustrări. Pe care, din păcate, există riscul să și le manifeste în cele mai neplăcute moduri. Un copil care încă nu vorbește bine, care nu se face înțeles, va avea și dezavantajul de a nu i se putea satisface cererile. De a nu fi ajutat atunci când are nevoie. Trebuie înțeles de la început și faptul că o educatoare nu-i poate oferi întreaga atenție copilului tău, pentru că este nevoită să o împartă tuturor. Și încă un dezavantaj al creșei: copilul nu se hrănește corespunzător pentru că este obișnuit cu mâncarea de acasă. Iar pentru mame, totul e până la mâncare!

Avantajele bonei

Primul și cel mai mare avantaj este acela că micuțul rămâne acasă, în mediul lui. Apoi acela că părinții pot stabili un program personalizat de activități, adaptat vârstei și abilităților lui. Este rezolvată și problema alimentației, și cea a atenției exclusive care îi va fi acordată. În plus de toate acestea, copilul – la solicitarea părinților – va putea petrece mai mult timp în aer liber decât ar fi făcut-o la creșă.

Dezavantajele bonei

Ar fi fost prea frumos să fie doar avantaje… Nu se pot ignora dezavantajele, care, deși nu sunt multe, sunt puternice. În primul rând, riscul cel mare este ca bona să nu fie o persoană potrivită, pricepută și cinstită. E posibil să nu respecte indicațiile date de părinți și, mai rău, să agreseze copilul. Este la fel de riscant ca ea să… subtilizeze obiecte de valoare, dar și să renunțe la job de pe o zi pe alta, lăsându-te total „descoperită”.
Ție care riscuri ți se par mai ușor de asumat?

My title page contents