Cum impunem limite cu blandete copiilor?e

Una dintre cele mai mari dificultati cu care se confrunta parintii care vor sa adopte un stil de parenting cu blandete este ca nu stiu foarte clar cum sa delimiteze libertatea copilului si cum sa impuna disciplina.

 

Copii au nevoie de limite, dar ca parinte este important sa creezi un mediu sigur si sa iti inveti micutul despre regulile societatii in care va trai. Prin setarea unor limite cu blandete, copiii invata de fapt sa-si stabileasca limite pentru ei insisi, o forma de auto-disciplinare care le va oferi siguranta si consecventa.

Auto-disciplinare

Exista parinti care nu vor sa stabileasca niciun fel de limite, mai ales atunci cand copii sunt mici si foarte dificil de controlat. Vor sa evite posibile accese de furie si nu vor ca acestia sa se supere pe ei. De-a lungul timpului, totusi, isi dau sea ca acestia nu dezvolta abilitatea de a se controla. Acestia sunt copiii considerati de cei din jur “rasfatati”.

De fapt, a impune limite cu blandete nu inseamna ca iti controlezi copilul, ci din contra il inveti sa inteleaga exact limitele pe care le impui si il ghidezi cu empatie in respectarea acestora. In timp, copilul tau isi va dezvolta autocontrolul si capacitatea de a-si stapani impulsurile.

Cum impunem limite cu blandete?

Specialistii au identificat trei reguli importante in definirea limitelor cu blandete.

1.     Asigura-te ca regula pe care vrei sa o impui este necesara. Este important sa nu incarci copilul cu foarte milte restrictii. Limitele trebuie setate pentru situatiile cu adevarat importante. Prea multe reguli si interdictii duc la razvratire, fie la o stare de frustrare. Un alt punct essential tine de faptul ca ambii parinti trebuie fie de acord si sa aiba un comportament constant. In caz contrar, copilul tau nu va intelege importanta setarii unor limite.

2.     Explica de mai multe ori care sunt interdiciitle pentru ca aceasta sa se obisnuiasca. Este indicat sa i se explice regulile intr-un context diferit decat cel in care trebuie aplicata. In acele momente este mai receptive si il ajuta sa inteleaga de ce este important sa o respecte.

3.     Fii consecventa in impunerea regulii. Un comportament consecvent si ferm este esential pentru a reusi sa inveti copilul o noua limita.

Un parinte care alege sa impuna disciplina folosind violenta sau alte metode de constrangere poate parea ca are efecte mai rapid, dar acestea sunt pe termen scurt.

Cand nu poate asculta?

Atunci cand copilul este furios sau suparat nu poate asculta explicatii logice. In aceste momente, trebuie sa iti pastrezi calmul si sa incerci sa discuti cu el despre ce s-a intamplat.

O alta situatie in care trebuie sa setezi limite prompte este momentul cand copilul este agresiv fata de tine sau fata de un alt copil.

Momentele in care un copil incalca o limita impusa nu semnaleaza ca ai gresit cu ceva, ci ca trebuie sa ii acorzi mai multe timp sa accepte acea regula. Asa ca trebuie sa ii explici din nou si sa ai rabdare sa repeti explicatiile pana cand el este pregatit sa le inteleaga.

Repozitionare si analiza

Este important ca periodic sa regandim limitele si sa incercam sa vedem daca putem oferi mai multa libertate copilului. Unele limite valabile acum cateva luni se poate sa nu mai fie valabile acum si sa putem sa il lasam pe copil sa faca mai multe lucruri pe care inainte nu putea sa le faca.

Incearca sa ii explici de ce acum are voie sa faca un lucru pe care inainte nu il facea, el va fi incantat de noua libertatea si cu siguranta va aprecia dorinta noastra de a negocia limitele pe masura ce el creste.

My title page contents