Beneficiile vacanțelor asupra sănătății. 3 efecte majore asupra sănătății 

Știi care sunt beneficiile vacanțelor asupra sănătății? Renunță la tot și pleacă în vacanță. Te gândești la asta? Efectele pozitive ale vacanțelor pentru sănătate sunt cunoscute de ceva vreme. Uneori, doar gândul unei posibile plecări este suficient pentru ca mintea să-și înceapă călătoria benefică. Oriunde ne aflăm: la birou, acasă, la supermarket sau într-o mașină la semafor putem testa doar gândul la vacanța care ne așteaptă și stresul este atenuat. 

Mai multe studii consideră vacanța o experiență terapeutică din toate punctele de vedere.

 

1. Sistemul imunitar și inima, primii beneficiari ai vacanței

Conform unui studiu realizat de un grup de cercetare al Universității Berley din California, emoțiile, frumusețea observată și fericirea manifestată în fața noilor peisaje scad nivelul citokinelor responsabile de inflamație, de întărirea sistemului imunitar. Circulația sângelui funcționează mai bine, iar inima beneficiază de aceasta.

2. Beneficiile vacanțelor asupra sănătății. Călătoria ne face mai inteligenți

Călătorind ne îmbunătățim capacitatea de a ne organiza și planifica. Călătoria ne face să râdem și să visăm. Astfel, corpul nostru produce endorfine, cunoscute și sub numele de „hormonii plăcerii”. Visul de a călători stimulează mintea și este un exercițiu excelent pentru a rămâne tineri.

3. Este dovedit științific: din fiecare călătorie ne întoarcem reîncărcați și suntem mai productivi la locul de muncă

Călătoria stimulează toate cele cinci simțuri producând un amestec intens de substanțe chimice și mediatori care vor rămâne în corpul nostru mult timp.

  • Consumul de alimente și mâncăruri diferite;
  • Descoperirea și admirarea unor locuri noi;
  • Dormitul într-un pat nou;
  • Trezirea la ora dorită.

… sunt toate experiențele care ne ajută să ne reîncărcăm bateriile. Creierul nostru este cel care ne cere să căutăm noi surse de energie fizică și mentală. Și le putem găsi în fiecare nouă vacanță.

 

Beneficiile vacanțelor asupra sănătății. 7 motive pentru a spune da!

Nu aștepți să sosească perioada vacanței tale? Simți nevoia unei vacanțe pentru a te îndepărta de toate și de toată lumea, în special de stresul de la serviciu ? Există motive științifice studiate de experți că plecarea în vacanță este bună pentru sănătatea ta.

Vacanța…

1. Oprește stresul

Poate acesta este motivul cel mai întâlnit și evident: plecarea în vacanță este bună pentru sănătatea ta, deoarece îți permite să te îndepărtezi de stresul de la serviciu și de viața de zi cu zi.

2. Reduce riscul de deces

Potrivit unui studiu american bazat pe supravegherea atentă a peste 12.000 de bărbați, plecarea în vacanță reduce șansele de deces la o vârstă fragedă cu 20%. În paralel, un alt studiu raportat de New York Times arată că cei care nu beneficiază de vacanță, au un procent de 21% mai mult să moară tineri.

3. Îmbunătățește productivitatea

De fapt, productivitatea nu trebuie înțeleasă ca fiind muncă: a fi productiv înseamnă și a avea o dorință mai mare de a citi, de a face mișcare, de a merge cu bicicleta. Iar când te vei întoarce la muncă, vei fi mai răbdător și mai puțin obosit, făcând mai multe lucruri. Vacanțele ne oferă energie și o stare pozitivă.

4. Crește creativitatea

În timpul vacanțelor ne simțim plini de bune intenții și extrem de creativi. Dar nu numai: ne simțim mult mai creativi chiar și în ceea ce privește munca noastră. Ne vin idei grozave în timp ce stăm la plajă sau ne plimbăm printr-un oraș frumos.

5. Ne face să ne simțim mai fericiți și mai optimiști

Cine, în timpul vacanței, nu se mai simte fericit și optimist? Multe intenții bune se dezvoltă în mintea noastră și ne simțim mult mai încrezători chiar și în ceea ce privește munca noastră, dobândind încredere că toate problemele pe care le-am lăsat în urmă vor fi rezolvate foarte bine.

6. Ne apropie de familie

În zilele libere, calitatea vieții pare să crească, iar acest lucru este în beneficiul relațiilor noastre familiale și interpersonale. Sfatul experților este să alegem vacanțe fără date fixe și activități care urmează într-o ordine clară. Să trăim momente mai relaxate alături de cei dragi.

7. Beneficiile vacanțelor asupra sănătății. Ne oferă noi perspective

Plecarea în vacanță nu numai că ne reîncarcă, ci ne face să încercăm perspective noi. Să vedem locuri neobișnuite sau să întâlnim oameni diferiți de obișnuit. Ne permite să învățăm multe despre moduri de viață diferite de ale noastre și despre realități care nu ne aparțin.

 

My title page contents