Anna, Health Coach-ul de la //www.annaghica.ro/, nu se fereste sa ne raspunda la intrebari despre imunitate. Ba chiar sa ne indrume catre ce sa mancam ca sa ne fie bine.
Anna vede si stie ca mai toate bolile degenerative care le dau de furca oamenilor de azi au ca si conditie incipienta o problema sau probleme cu sistemul imunitar. Si uite asa firul povestii si al recomandarii ajunge la recomandarile medicului american Joel Fuhrman.
Sub indrumarea Dr. Joel Fuhrman, oameni de peste tot din lume si-au vindecat boli cronice serioase. Avand deci o bogata experienta clinica, cartile scrise de Fuhrman sunt resurse foarte pretioase de informatie, iar doua dintre cele mai proeminente titluri au fost deja traduse in romana („Mananca pentru a trai” si „Superimunitatea”).
Si uite asa auzim de conceptul de “dieta nutritariana”. Pentru ca nutritia este raspunsul atat pentru oamenii afectati de diabet, pentru cei cu hipertensiune, boli cardiovasculare sau sindromuri autoimune si cancer.
Anna ne explica si ne descrie pe scurt care sunt cele sase principii ale abordarii clinice ale Dr. Fuhrman:
-
O dieta bogata in micronutrienti – alimente cu o densitate nutritiva mare. Mai exact, mizeaza pe verdeturi, boabe, legume si fructe, ciuperci, ceapa, rosii. In paralel, nu ezita sa reduci si sa elimini alimentele care iti ofera calorii goale – mancaruri procesate, alimente rafinate de tipul zahar alb, faina alba, uleiuri rafinate, paste din faina alba, cereale de mic dejun, chipsuri, prajituri, crackers.
-
Adecvare nutritiva comprehensiva. Mai exact, e nevoie sa iei in calcul ca noi suntem diferiti si la fel cerintele nuntritive. Ele pot fi stabilite prin analize de sange care pot indica eventualele deficiente. (Din cate am citit, cele mai comune deficiente in prezent sunt cele de vitamina D, zinc, iod si DHA.)
-
Dieta trebuie sa fie favorabila sistemului hormonal. Ne tinem la distanta de o dieta cu o incarcatura glicemica mare (atentie, nu acelasi lucru cu indicele glicemic) care ridica in corp raspunsul insulinic – dulciuri produse industrial, orez alb, faina alba, bauturi acidulate, cartofi prajiti. Insulina nu ne face doar sa ne ingrasam, ci creste riscul de cancer promovand procesul de angiogeneza (cresterea vaselor de sange). Angiogeneza alimenteaza tesuturile adipoase din organism, dar si cresterea si raspandirea celulelor canceroase. Un alt hormon pe care il dorim la cote cat mai scazute este IgF-1 (insulin-like growth factor), care este ridicat de consumul in exces de proteina animala. IgF-1 afecteaza capacitatea celulei de a repara ADN-ul, iar acest lucru conduce de asemenea spre aparitia cancerului.
-
Evita alimentele cu continut mare de toxine– chimicale, agenti infectiosi, paraziti, microbi: alimente provenite de la animale crescute industrial, legume si fructe importate din zone contaminate si transportate impropriu pana la destinatie, mancaruri procesate care au o viata de raft prelungita prin folosirea multor chimicale
-
Sistemul imunitar uman este legat de consumul de plante verzi. De ce? Pentru ca acestea accelereaza mecanismele de reparare la nivel de ADN.
-
O formula optima pentru preventie, dar pentru vindecarea celor mai grave boli este sa mizam pe faimoasele G-BOMBS, adica acronimul englez pentru Greens (Verdeturi), Berries (Fructe de padure), Onions (Ceapa), Mushrooms (Ciuperci), Beans (Leguminoase) si Seeds (Seminte).
Va doresc alegeri inspirate in toate zonele din viata!
Pe Anna o puteti citi pe http://www.annaghica.ro/ si pe FB https://www.facebook.com/HealthCoachAnna.Nu ezitati!