Despre intimitate, numai de bine

Cat de frica iti e de intimitate? Sau cat de confortabil esti sa vorbesti despre sex si viata ta intima? Despre cu cine te-ai culcat, unde si cand?

 

Ei bine, se pare ca noi, romanii, suntem cam stresati si cam plini de prejudecati atunci cand vine vorba de sex. Mai exact, 66% dintre romani recunosc ca atitudinea predominanta vis a vis de acest subiect este una represiva, de jena sau rusine. Pe cand, alti 13% dintre ei descriu aceasta atitudine ca fiind una abuziva, incarcata de vinovatie.

Oare de ce? Cat de mult conteaza  ce am vazut acasa, cum si cat am vorbit cu parintii nostri despre intimitate? Si apoi, cat de mult conteaza felul in care ne simtim cu noi insine? Felul in care ne iubim, ne stimam si ne placem?

Tu te simti bine in pielea ta? Mie una mi se intampla rar, insa lucrez la iubirea de sine. Si vad cu usurinta ca fac parte din ceilalti 80% dintre romani care se declara nemultumiti de corpul lor si de felul in care arata. Poate si de aia nu iau foarte in serios complimentele celorlalti sau mi se pare aiurea cand sotul meu imi spune ca sunt frumoasa.

Iubirea de sine

„Cand ne iubim corpul, suntem deschisi in intimitate. Din pacate, incepem sa nu ne mai simtim bine in legatura cu felul in care aratam inca din copilaria timpurie, cand cei din jur ni se adreseaza folosind termeni descriptivi precum <durdulie>, <manute subtiri>, <mica de statura>, e <bine facuta pentru varsta ei>. Toate aceste descrieri nu-i ajuta pe copii, deoarece le apare indoiala ca ceva nu este in regula cu ei. Copiii au nevoie sa le celebram corpul in termeni de putere si frumusete, cu vorbe care arata admiratie si iubire, nu judecata. Corpul este o parte atat de importanta din identitatea noastra, profund interconectat cu emotiile si psihicul nostru, si daca nu il iubim, in realitate, nu ne iubim cu adevarat nici fiinta noastra”, explica Otilia Mantelers, Parenting by Connection Instructor.

Poti sa faci sex cu oricine? Oriunde? Iti e usor sa ai one night stand? Sa nu te mai auzi ulterior cu barbatul pe care l-ai imbratisat sau l-ai dezmierdat? Eu nu pot. Pentru mine, sexul e legat de intimitate si de deschidere. De relationare. De iubire. Si mai cred ca atunci cand ai alaturi de tine un partener frumos si bun, poti supravietui o lunga perioada si fara sa faci sex.

Ei bine, si se pare ca nu sunt singura care simt si cred ca la fel. Pentru ca ideea de intimitate fara sex este acceptata ca reala de 76% dintre romani, care declara ca pot sa fie intimi cu partenerii de viata fara sa faca sex.

„Stilul nostru de viata se pare ca reprezinta un teren fertil pentru stingerea pasiunii sexuale. Suntem tot mai surmenati si nu ne odihnim suficient, iar rezultatul este si acela ca nu mai avem chef de partenerii nostril”, declara Gáspár György, psiholog clinician si psihoterapeut relational, presedintele Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie.

Oboseala vs sex

Si cate dreptate are. Cateodata suntem atat de obositi, incat ne dorim sa anulam orice in jurul nostru si sa sarim in pat. Sa dormim mult si bine ca sa ne usuram corpurile obosite si surmentate.

Totusi, oricat ne-am ascunde dupa deget, sexul are beneficii si face bine atat la psihic, cat si la fizic.  „Pasiunea sexuala este de o importanta cruciala pentru satisfactia maritala si pentru sanatatea noastra bio-psiho-relationala; am putea chiar spune ca ea este piatra de temelie a fericirii unui cuplu si un indicator al longevitatii relatiei. Sexul este mai mult decat un act de procreare sau o activitate de care ne putem bucura doar in primele luni de relatie. Sexul ne imbunatateste dispozitia afectiva, arde caloriile, diminueaza durerea, creste imunitatea, ne prelungeste viata, reduce stresul si ne imbunatateste relatia”.

Deci, trag concluzia ca sunt relativ inchistata si ca am nevoie de mai multa deschidere fata de subiectele legate de sex si intimitate. Si cred ca mi-ar prinde bine sa ma duc sa o ascult pe mult anuntata d-na Esther Perel vorbind despre „Umbrele intimitatii” pe data de 4 iunie.  Sa aud cum e cu parintii care inca fac sex si ca e bine sa nu uitam ca inainte sa fim parinti, am fost iubiti.

 

Aceste date furnizate de cercetarea exploratorie realizată de Asociatia Multiculturala de Psihologie si Psihoterapie si Otilia Mantelers, cu 1210 respondenti, in perioada 9 aprilie – 4 mai 2016, pe paginedepsihologie.ro, valideaza nivelul scazut al romanilor in ceea ce priveste intelegerea culturii intimitatii, a pasiunii, a sexualitatii si a inteligentei erotice.

 

My title page contents