Un somn mai bun pentru bebe in doar 7 zile

Un somn mai bun pentru bebe in doar 7 zile. Este posibil? Ei bine, da! Afla ca in primele saptamani de viata, bebelusul tau nu are tiparele de somn-veghe bine stabilite. Depinde de tine sa il ajuti sa doarma mai bine. Iar specialistii spun ca poti face asta in doar 7 zile!

Incepe in prima zi

Propune-ti sa organizezi un program! Este bine sa trezesti bebelusul in fiecare zi la o anumita ora si sa il pui in patut la o ora fixa. Profita de lumina zilei si de intuneric, pentru a-l ajuta pe cel mic sa perceapa diferenta intre noapte si zi – nu folosi draperiile pe durata zilei, atunci cand bebe doarme si nu lasa luminile aprinse peste noapte.

Un somn mai bun pentru bebe. Du-l la culcare in jurul orei 20:00

Noteaza programul bebelusului tau – cat doarme, cand, in cat timp mananca sau cand da semne de oboseala. Asta te va ajuta sa-i anticipezi dorintele si sa-i alcatuiesti un program care sa se plieze pe ritmul lui. Iar daca reusesti sa-i alcatuiesti acest program si sa creezi o rutina, scopul tau, acela ca bebe sa doarma mai bine, a fost pe jumatate atins.

Un somn mai bun pentru bebe in doar 7 zile

Stabileste un ritual de noapte buna, pe care sa il respecti intotdeauna – baita, masajul, masa de seara, un cantecel sau o poveste de noapte buna pot pregati bebelusul pentru un somn odihnitor. Stai cu cel mic in camera cateva minute, dar evita sa-l privesti in ochi. Interactiunea cu parintele determina producerea de adrenalina in exces, caz in care va fi foarte greu sa-l mai adormi.

Vorbeste-i lin!

Repeta protocolul din ziua precendenta, dar redu cu 1-2 minute intervalul pe care il petreci langa bebe, chiar daca nu a adormit. Nu te repezi in camera celui mic la primul scancet si nu-l lua in brate, doar mangaie-l pe cap si vorbeste-i usor. Stimulii din preajma bebelusului (zgomotele puternice, luminile) trebuie redusi la minim cu cel putin o ora-doua inainte de momentul de somn propriu-zis. Creierul bebelusului are nevoie de un timp de acomodare de la actiune la repaos mai mare decat in cazul adultilor. Cu cat bebelusul este mai agitat in a doua parte a zilei, cu atat va adormi mai greu.

Fii constanta!

Repeta tot ritualul de noapte buna. Deja bebelusul tau stie ca vei mai sta putin cu el si ca, daca are nevoie de tine, tu apari, iar acest lucru ii creeaza siguranta. In primele saptamani se va trezi peste noapte, pentru masa, cel putin o data. Daca se trezeste si a doua sau a treia oara, da-i intai sansa sa se linisteasca singur. Daca plansul se intensifica, fa-ti aparitia in camera lui si stai cu el pana se linisteste, dar incearca sa pleci cand nu e adormit complet.

Suzeta?

Nu-l mai pune in patut cu suzeta (daca ai facut asta pana acum). Atunci cand adoarme cu suzeta, cel mic se trezeste instinctiv atunci cand nu o mai simte, iar nemultumirea il faca sa adoarma ceva mai greu.

Un somn mai bun pentru bebe. Bunele obiceiuri

Specialistii spun ca dupa 5 zile in care respecti un program de noapte buna, bebelusul stie cum stau lucrurile si deja se trezeste din ce in ce mai rar. De aici depinde doar de parinti ca cel mic sa doarma bine. Daca perseverezi in a respecta ritualul de noapte buna, tiparele de somn si veghe se vor regla mai repede. In schimb, orice schimbare in program inseamna ca va trebui sa reiei de la zero tot antrenamentul pentru somn.

foto Shutterstock.com

 

My title page contents