Secretul din spatele somnului bebelusilor

Sfaturi pentru somnul bebelusilor. Exista secrete? Stim ca somnul bebelusilor reprezinta un motiv de mare agitatie si de stres pentru tinerii parinti. De ce? Pentru ca lipsa de odihna aduce cu sine oboseala cronica si o stare de iritare ciudata.

Lipsa somnului la bebelusi genereaza totodata lipsa apetitului. Si in ciuda, eforturilor mamelor, multi bebelusi nu au parte de un somn indestulator.

Toate fiintele  vii sunt proiectate sa urmeze ciclurile naturale de odihna si activitate. Acum mai bine de 100 de ani, oamenii respectau aceste cicluri si se culcau cand se lasa intunericul, pentru ca mai apoi sa se trezeasca la rasaritul soarelui. La fel si bebelusii si copiii putea dormi in voie si atat cat simteau.

Citeste si AICI.

Azi, tehnologia si progresul nu ne ajuta. Ne-au dat peste cap ritmul natural. Ne neglijam somnul si nu ne odihnim.

Si ne supunem copiii acelorasi programe artificiale. „In valtoarea vietii noastre agitate, am pierdut din vedere doua aspecte simple: cat de mult somn au nevoie bebelusii nostri si cum sa-i ajutam sa-l obtina”, scrie Dr Polly Moore in cartea sa „Programul de 90 de minute de somn pentru bebelusi”.

Sfaturi pentru somnul bebelusilor. Primul an de viata

In primul an de viata, somnul este esential pentru un copil. Si este esential pentru un parinte sa il ajute sa doarma in pace. „Cand acordati nevoilor de somn ale copilului prioritate maxima, ii oferiti un avantaj in plus pentru a atinge nivelurile optime de dezvoltare cognitiva si inteligenta emotionala. Somnul il va ajuta pe bebelusul Dvs sa creasca puternic si plin de energie pentru a cuceri lumea. Fara somn suficient, el are de suferit si nici noi, ca parinti, nu functionam prea bine”, noteaza Polly Moore.

Sfaturi pentru somnul bebelusilor. Rimtul biologic

Somnul copiilor, la fel ca si somnul adultilor, are un anumit ritm. Si urmeaza ceasul biologic intern. E important sa invatati sa identificati  ritmul somnului si sa il ajutati sa fie sanatos.

Ritmul biologic numit ciclul natural veghe – somn sau BRAC. Momentele cand i se face somn unui copil sunt complet predictibile. Cand respectati ritmul natural al bebelusului, acesta doarme mai mult si se agita mai putin. Cand e treaz, e mai multumit, mai alert si mai vioi.

Sfaturi pentru somnul bebelusilor. Cat dorm?

Nou nascutii au nevoie de 16 ore de somn pe zi, pe cand bebelusii de 13-15 ore de somn. ( studiu NSF – The National Sleep Foundations – SUA).

Oamenii si copiii dorm prea putin. Ne ignoram propriile nevoi de somn si am ajuns chiar sa ne laudam cu cat de putin dormim noaptea.  Am inceput sa credem ca somnul este demodat si ca esti iesit din comun daca dormi prea mult sau daca te culci seara devreme.

Sfaturi pentru somnul bebelusilor. Somnul dezvolta creierul

Am capatat convingerea ca activitatea si stimularea ne face destepti si aplicam aceasta schema de foarte devreme si pentru copiii din dotare. Ei bine, nu e chiar asa. Creierul are nevoie de somn. Pentru ca el se reface atunci cand doarme. El se dezvolta in timpul odihnei. In timpul somnului se regleaza mai multe functii vitale si tot acum, creierul proceseaza informatia pe care a primit-o in timpul zilei.

„Somnul ii ajuta pe bebelusi sa isi dezvolte gandire abstracta si sa fie mai implicat atunci cand e treaz. Primul an de viata al copilului Dvs reprezinta o perioada critica, in care invatarea se face mai rapid decat in orice alta etapa a vietii. Nou-nascutii trebuie sa invete cum sa-si controleze bratele si picioarele, sa descifreze sunete si imagini, sa identifice persoanele importante din jurul lor, sa se hraneasca, sa comunice.”, adauga autoarea.

Sfaturi pentru somnul bebelusilor. Fericirea unui bebe

Un bebelus care doarme suficient este un bebe mai putin agitat si mai putin iritat. Si consecinta direct este dezvoltarea unui control emotional mai bun.

Pentru un bebelus, somnul e de preferat oricarei alte activitati de stimulare. De ce? Pentru ca lumea intreaga e noua pentru el si el invata oricum mult, doar uitandu-se la manutele sale sau ascultandu-va.

Creierul unui copil mic – bebe – are nevoie de somn ca sa inteleaga noile sale experiente, sa sa invete si sa sedimenteze.

 

redit foto – Shutterstock

 

My title page contents