Unde poți evada în decembrie – Se apropie luna sărbătorilor, a bucuriei și timpului petrecut alături de cei dragi. Visezi la o escapadă într-un loc magic? Să-l descoperim împreună!
Despre staţiunea Băile Govora, din judeţul Vâlcea, se spune, de mai bine de un secol, că are cel mai curat aer din Europa. În plus,staţiunea Băile Govora oferă nu doar cel mai mare parc balnear din ţară, ci şi un muzeu de arhitectură în aer liber, majoritatea clădirilor din oraş fiind adevărate opere de artă.
Cocheta staţiune a început să-şi recapete farmecul de odinioară datorită unui efort comun al comunităţii, antreprenorilor şi autorităţilor. Astfel că, micuţa şi boema staţiune încă atrage turişti, chiar şi în pandemie.
Te tratezi și relaxezi: Stațiunea Băile Govora are izvoare terapeutice și SPA de patru stele
Staţiunea Băile Govora este unicul areal din sud-estul Europei care are patru tipuri de izvoare minerale extrem de concentrate atât în iod, cât şi în sulf. De altfel, nu este de mirare că stațiunea este recomandată în continuare pentru apele sale minerale de mare concentraţie, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone, bicarbonatate, sodice, calcice, hipotone, precum şi pentru izvoarele minerale de crenoterapie (terapie hidrominerală prin ingestie), dar şi pentru climat.
În staţiune se fac tratamente atât pentru afecţiunile respiratorii, cât şi pentru cele reumatismale, neurologice, metabolice, pentru combaterea stresului şi pentru întărirea imunităţii. Procedurile de tratament sunt complexe, dar şi individualizate, de la inhaloterapie, la electroterapie, termoterapie, hidrotermoterapie, crenoterapie, kinetoterapie, hidrokinetoterapie şi masaj în hotelurile Palace, Belvedere şi Parc.
În plus, de menționat că Hotelul Palace face parte din Asociaţia SPA-urilor europene, având un centru spa de patru stele, fiind primul hotel din România cu bază medicală integrată. În 2019, hotelul a primit marele premiu la categoria „Cel mai bun hotel cu SPA şi bază de tratament în clădire istorică, renovată, păstrând arhitectura originală“, în cadrul primei ediţii a galei Premiilor turismului balner şi SPA din România.
În cadrul bazei de tratament și SPA, oaspeții hotelului se pot bucura de tratament şi relaxare, având la dispoziție un bazin de înot, dar şi aplicaţii la cald cu nămol de la Techirghiol.
Pe lângă apele minerale, stațiunea se laudă și cu patrimoniul său bogat
Cu un patrimoniu arhitectural de mare valoare istorică şi estetică, salvat doar parţial, staţiunea este considerată un pitoresc muzeu în aer liber. Majoritatea clădirilor din oraş sunt adevărate bijuterii arhitecturale ce poartă semnătura unor arhitecţi celebri, dintre care: Arta Cerchez, Ştefan Ciocîrlan, Gheorghe Simotta, Ernest Doneaud. Autoritățile au reuşit să readucă la viaţă câteva obiective turistice de nepreţuit și astfel să redea suflul stațiunii.
Palace Băile Govora, hotelul în care „soarele se închiriază cu ora” – este o clădire de patrimoniu de o inegalabilă frumuseţe, un alt simbol al stațiunii, renovat de către Băile Govora S.A. De menționat și apreciat că renovarea a păstrat toate elementele originale: arhitectura eclectică, cu influenţe Art Nouveau, şi îmbinarea de stiluri, de la rococo, baroc, clasic şi renascentist până la elementele de inspiraţie neoromânească. Hotelul are 365 de ferestre şi uşi, număr care simbolizează zilele anului. Interesant este faptul că această clădire a fost proiectată astfel încât soarele să poată fi văzut din fiecare cameră a hotelului. De aici și vorba: „La Govora, soarele se închiriază cu ora”.
O altă bijuterie arhitecturală a stațiunii este Pavilionul Băilor, construit în perioada 1911-1914 şi dat în folosinţă în 1915, dar care, din păcate, se află într-un stadiu avansat de degradare.
Parcul Balnear din Govora este considerat cel mai mare din România, cu peste 20 de hectare.
Cazinoul din Băile Govora, singurul din ţară unde nu s-a pariat niciodată. Ulterior, acesta a devenit un centru cultural ce poartă numele celei care l-a creat, Maria Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect-inspector general din Europa.
De asemenea, au fost reamenajate şi aleile de cură balneară şi de promenadă – un traseu care cuprinde o pistă de biciclete şi una de ATV prin pădure, dar şi un parc de distracţie pentru copii şi tineri. Construit în urmă cu aproximativ un secol, Foişorul Interbelic din Băile Govora a fost refăcut cu ajutorul comunităţii. De altfel, este singurul foişor istoric care a rămas în picioare.
Ce mai poți face în zonă? Cum îți poți petrece vacanța, diversificându-ți activitățile?
Vizite la mănăstiri, muzee și ateliere populare
Dacă ai ales să-ți petreci vacanța la Băile Govora, atunci neapărat trebuie să explorezi și împrejurimile. Vei descoperi astfel că în zonă există nenumărate obiective turistice. Mănăstirea Govora este unul dintre acestea, aflată la doar șase kilometri de stațiune. De altfel, aceată mănăstire reprezintă unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din România, aceasta găzduind şi prima tipăritură în limba română – „Pravila de la Govora“, primul cod de legi pentru popor.
Și cine nu a auzit de vestitul Muzeu al Trovanţilor de la Costeşti? Vei avea ocazia să (re)vezi acele „pietre vii“ care „cresc și se mișcă“ după fiecare ploaie. Iar în vecinătatea zonei, vei descoperi vestitele cule de la Măldăreşti, dar şi Mănăstirea Hurezi şi ceramica Horezu, ambele incluse în patrimoniul Mondial UNESCO. După o vizită la atelierele populare de la Horezu, vei putea lua cu tine un minunat suvenir din ceramică tradiţională.
Salina Ocnele Mari este un al obiectiv cu rol terapeutic ce trebuie vizitat dacă te afli în zonă. Aceasta se află pe drumul spre Râmnicu Vâlcea, la numai 14 kilometri depărtare. Iar dacă ai ajuns până în Râmnicu Vâlcea, mai poți vizita: Muzeul de Istorie şi Muzeul Satului Vâlcean, Biblioteca Judeţeană etc.
Iar la toate acestea se adaugă experiența personală, cu propriile descoperiri ale zonei care vor rămâne cele mai frumoase amintiri peste ani. Te-am convins? Rezervă-ți un loc din timp și bucură-te de un loc magic. Descoperă atmosfera regală de la Palace într-un decembrie de poveste.
Preț 740 de lei/ cameră. Rezervări la palace@bailegovora.ro.