Vara, Lacul Ursu are puteri miraculoase! Sovata este o stațiune care și-a dobândit renumele atât pe plan național, cât și internațional. Și pe bună dreptate! Apa sărată, nămolul și climatul fac din această destinație o adevarată binefacere pentru persoanele cu probleme articulare, ginecologice, respiratorii și dermatologice.
Mai mult decât atât, de peste 146 de ani, Lacul Ursu din Sovata este o minune a naturii! Lacul este unic la nivel european datorită unui fenomen natural special de heliotermie. Aceasta presupune încălzirea apei lacului diferit ca urmare a concentrațiilor saline distincte ale straturilor de apă. Un alt aspect al acestui proces îl reprezintă conservarea căldurii înmagazinate, prin prezența la suprafața apei sărate, a unui strat subțire de apă dulce de circa 10-15 cm, provenit dintr-un pârâu adiacent. Dar calitățile acestui lac nu se opresc aici.
Așadar, care este perioada în care apa din Lacul Ursu are cele mai multe calități curative?
Apa din Lacul Ursu are proprietăți curative maxime în perioada 1 iulie-15 august. Mai exact, în perioada 1 – 25 iulie, temperatura crescută a apei la adâncimea de 1,5-2 metri este de 45-35 de grade Celsius, extrem de benefică pentru problemele ginecologice, de tip infertilitate feminină, boli inflamatorii cronice pelvine, sindroame premenstruale, și, de asemenea, pentru probleme reumatologice cornice.
Mai târziu, în perioada 25 iulie-15 august, temperatura apei la adâncimea de 1,5-2 metri scade spre 35-30 de grade Celsius, fiind utilă în:
– Ameliorarea afectiunilor aparatului locomotor (reumatism degenerativ – spondilartroze, gonartroze, coxartroze; reumatism inflamator în faza de remisiune – de exemplu spondilita anchilozantă; stări posttraumatice – stări postfracturi, luxații, entorse, postoperatorii – protezare de șold, genunchi, etc; afecțiuni ale țesuturilor moi – tendinite, tenosinovite, bursite, fibromialgie);
– Boli dermatologice – psoriazis, dermatită atopică, eczeme cornice;
– Insuficiențe hormonale – insuficiență ovariană, hipotiroidism – stări perimenopauză (pre – și menopauză instalată);
– Oboseală cronică, stres cronic, insomnii cronice, psihastenie – prin efect de reechilibrare a sistemului nervos vegetativ.
NĂMOLUL din Lacul Ursu are proprietăți anti-aging și reprezintă o mască pentru corp extrem de benefică
Ai aflat deja cât de minunat este nămolul din Lacul Ursu, însă îți voi mai spune că namolul sapropelic peloidogen extras din renumitul lac din Sovata conține substanțe cu marcat efect antiinflamator (în principal, cantități mari de clorură de sodiu), emolient (carbonat de calciu), hidratant (acizi humici – derivați din microfloră și microfauna lacului), biostimulator (biostimuline, vitamine, auxine – compși cu structură asemănătoare hormonilor feminini estrogen si progesteron – estrogenul fiind binecunoscut pentru efectul de menținere a tinereții, elasticității și strălucirii pielii), respectiv efect de gommage și detoxifiere prin cristalele de sare/minerale din structura sa și efectul de sudație (pielea transpiră) la temperatura de aplicare de 42 gr C.
De aici rezultă că „nămolul sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu are certe efecte anti-aging, atât direct – la nivel cutanat, cât si indirect – prin reechilibrarea sistemului hormonal, nervos vegetativ. De asemenea, are efect immunologic – crește atât capacitatea imună locală la nivelul pielii, cât și imunitatea generală a organismului. În plus, efectul anti-aging se menține pe termen lung, circa 6 luni. În cadrul bazei de tratament Ensana, se aplică nămol în împachetare totală, în strat fin, pentru efect de înfrumusețare (detoxifiere, hidratare, regenerare) sub denumirea de „Nămol Wellness”. Sunt necesare circa 3-5 tratamente successive pentru obținerea unui efect cutanat de durată.”, susține Suzana Pretorian, doctor balneolog în cadrul Ensana Health Spa Resort.
La Sovata se pot face anumite terapii recomandate în funcție de anotimpuri
Un aspect foarte important: „În cadrul bazei de tratament Ensana, în funcție de anotimp, deosebim terapii de interior (efectuate sub control medical în cadrul bazelor de tratament), respectiv terapii de exterior – efectuate liber, la latitudinea turiștilor, în ambientul adiacent Lacului Ursu din Sovata sau, la alegere, la salina Praid.”, precizează balneologul.
Terapii de exterior – În sezonul estival, mai exact în prima parte a verii, între 1 iulie-25 iulie, la Sovata putem beneficia de proprietățile curative ale Lacului Ursu, cu recomandări exprese de îmbăiere predominant pentru afecțiuni ginecologice (infertilitate, boli inflamatorii pelvine, etc). În timp ce, în cea de-a 2-a parte a verii au indicație de terapie bolile aparatului locomotor (reumatism degenerativ și inflamator, în afara puseelor de acutizare, stări posttraumatice și postoperatorii), insuficiențele hormonale (tiroidiene, ovariene, menopauza) și stările de oboseală cronică.
Primăvara și toamna, salina Praid asigură prevenirea infecțiilor respiratorii și, totodată, creșterea imunității, în special pentru copii și vârstnici.
Mai mult decât atât, indiferent de anotimp, traseele special amenajate în jurul Lacului Ursu (inclusiv prin pădurile din jur), permit efectuarea de cure de teren și climatoterapie, cu readaptare la efort dozat, creșterea capacității de efort, oxigenare, efort de aclimatizare moderat, cu efect de călire a organismului și creștere a imunității și rezistenței aparatului respirator prin expunerea la aerosolii negativi din jurul Lacului Ursu (vegetație abundentă).
Tot indiferent de anotimp, climatul sedativ al stațiunii Sovata permite destresarea organismului, benefic în special în cazurile de oboseală cronică, stres cronic, insomnii persistente.
Terapii de interior – Realizându-se în interior, aceste terapii se pot efectua în orice perioadă a anului, bazele de tratament (hotel Ensana Health Spa Resort și Lacul Ursu) funcționează practic permanent, cu mentiunea că:
„Primăvara și toamna, turiștii preferă programele terapeutice (afecțiuni ginecologice, reumatologice, respiratorii, dermatologice), respectiv pe cele preventive specifice (antistres, detoxifiere, reenergizare, scădere ponderală). În timp ce vara și iarna sunt preferate programele preventive nespecifice – curele balneare profilactice asociate cu activități de agrement în zona Lacul Ursu, cât și curele ginecologice pentru infertilitate feminină asociate cu îmbăiere în Lacul Ursu.”, punctează medicul balneolog.
În orice sezon găsești alinare pentru problemele tale de sănătate, dar te bucuri și de o stare de bine. Rezervă-ți un sejur la Sovata și beneficiază de calitățile curative ale Lacului Ursu!
https://www.ensanahotels.com/ro