A trăi cu un animal de companie alături, cu un câine sau cu o pisică, ajută copiii să se dezvolte bine. De fapt, adulții și copiii care locuiesc împreună cu un animal de companie obțin din această relație o serie de beneficii psihologice și fizice, susținute pe scară largă de numeroase cercetări științifice.
Iată 6 motive practice pentru care un copil ar trebui să trăiască împreună cu un animal de companie:
1. Copiii și animalele: împreună pentru a lupta împotriva excesului de greutate
Copiii care cresc cu un câine au cu 50% mai multe șanse să realizeze nivelurile minime de activitate fizică recomandate de pediatrii, pentru a crește sănătoși. Un factor foarte important, dacă se ia în considerare rata în creștere a obezității în rândul copiilor.
(Studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Western Australia)
2. Copiii și animalele: reducerea riscului de alergii
Tinerii care au trăit cu un câine în timpul primului an de viață au cu 50% mai multe șanse de a nu deveni sensibili la alergii, decat cei care nu au crescut cu un câine.
(Studiu publicat de Alergia clinică și experimentală)
3. Copiii si animalele: asigurarea protecției
Câinii îi protejează pe copii de rău: sunt utili în diagnosticarea precoce a anumitor boli. De fapt, reușesc să adulmece otrăvuri sau pot ajuta în caz de dezastre. De asemenea, ei pot proteja copiii împotriva unui atacator. În plus, câinii îi avertizează pe cei din jur, în cazul începerii unui cutremur sau a unei furtuni.
(Studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare de Mediu și Sănătate Publică)
4. Copiii și animalele: încurajarea și favorizarea socializării
Din conviețuirea cu un animal de companie copilul poate învăța să aibă grijă în mod regulat de altcineva și să nu rămână concentrat pe sine: făcându-l mai responsabil și mai puțin răsfățat. Poate, de asemenea, să-i insufle stima de sine, stimulându-l să nu mai stea în casă, ci să iasă afară (abandonând jocurile video) pentru a relaționa mai mult cu alți copii.
5. Copiii și animalele: învățarea de a accepta diversitatea
Animalul este ființa diferită pe care copilul o face să devină asemănătoare cu el însuși. Dacă, încă de mic, un copil va avea un animal lângă el, abilitățile sale de comunicare vor fi amplificate. Mai devreme și mai bine, va învăța să înțeleagă și să accepte diversitatea.
(R. Marchesini, psiholog și psihoterapeut)
6. Copiii și animalele: Reducerea stresului
Animalele ajută adulții și copiii să facă față unor perioade dificile, cu mai mult calm și mai puțin stres. Mai mult decât atât, este dovedit științific că un câine de companie ajută la scăderea tensiunii arteriale, iar o pisică poate ajuta la reducerea stresului. Unul dintre motivele care explică introducerea pe scară largă a animalelor în terapia de reabilitare, cunoscută cu numele de terapie cu animale de companie.
(Studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pretoria din Africa de Sud).